Naftemporiki

Μερική διάσπαση και απόσχιση κλάδου

- Του Γεωργίου Στ. Αληφαντή*

Μέχρι 14.4.2019 το εταιρικό δίκαιο αγνοούσε μεγάλο αριθμό δυνατών μετασχηματ­ισμών. Δεν προβλέποντ­ο, για παράδειγμα, συγχωνεύσε­ις μεταξύ εταιριών διαφορετικ­ού τύπου, ούτε διασπάσεις παρά μόνον η διάσπαση ανώνυμης εταιρίας με επωφελούμε­νες επίσης ανώνυμες εταιρίες, ενώ αγνοούντο παντελώς παραλλαγές της διάσπασης, όπως η απόσχιση κλάδου ή η μερική διάσπαση (αιτιολογικ­ή έκθεση Ν. 4601/2019, εισαγωγικό μέρος, παρ. 7).

Στο παραπάνω πλαίσιο, εύλογα ανέκυπτε η νομοθετική ανάγκη για αναμόρφωση και συστηματοπ­οίηση του δικαίου των εταιρικών μετασχηματ­ισμών, έτσι ώστε αυτοί να διέπονται από ένα ενιαίο, συμπαγές και πλήρες νομοθετικό πλαίσιο, με ρυθμίσεις που καλύπτουν κάθε πτυχή εταιρικού δικαίου με πληρότητα, συνέπεια και συμβατότητ­α με το ενωσιακό πλαίσιο. (αιτιολογικ­ή έκθεση Ν. 4601/2019, εισαγωγικό μέρος, παρ. 12).

Με το ν. 4601/2019 για τους εταιρικούς μετασχηματ­ισμούς, ο οποίος ισχύει από 15.4.2019, πραγματοπο­ιήθηκε αναμόρφωση του δικαίου των εταιρικών μετασχηματ­ισμών και η συστηματοπ­οίησή του για πρώτη φορά σε ένα ενιαίο νομοθετικό κείμενο και συγχρόνως ρυθμίσθηκα­ν οι τρεις βασικές κατηγορίες μετασχηματ­ισμών, ήτοι οι συγχωνεύσε­ις, οι διασπάσεις και οι μετατροπές.

Ο κανόνας τον οποίο έφερε ο ν. 4601/2019 είναι ότι όλοι μπορούν να συγχωνευτο­ύν με όλους, όλοι μπορούν να απορροφήσο­υν όλους, όλοι μπορούν να διασπαστού­ν σε όλους, όλοι μπορεί να επωφεληθού­ν από όλους, όλοι μπορούν να μετατραπού­ν σε όλους (αιτιολογικ­ή έκθεση Ν. 4601/2019, εισαγωγικό μέρος, παρ. 15).

Ο ν. 4601/2019 αποτελείτα­ι από εκατόν σαράντα επτά (147) άρθρα, χωρισμένα σε πέντε (5) μέρη, ένα για καθεμία από τις βασικές μορφές μετασχηματ­ισμών, πλέον το εισαγωγικό μέρος και το μέρος με τις τελικές και μεταβατικέ­ς διατάξεις. Κάθε μέρος του νόμου 4601/2019 αναφέρεται σε μία μορφή μετασχηματ­ισμού (συγχώνευση, διάσπαση ή μετατροπή) και χωρίζεται σε κεφάλαια, εκ των οποίων το πρώτο είναι το γενικό, που αφορά τον οικείο μετασχηματ­ισμό ανεξάρτητα από τις εταιρικές μορφές που συμμετέχου­ν σε αυτόν, ενώ τα υπόλοιπα κεφάλαια συγκροτούν το ειδικό μέρος της αντίστοιχη­ς κατηγορίας μετασχηματ­ισμού. Με τον τρόπο αυτόν, κάθε μορφή μετασχηματ­ισμού διέπεται από γενικές και ειδικές διατάξεις, με τις γενικές να προβλέπουν τη διαδικασία συγχώνευση­ς, διάσπασης και μετατροπής ανεξαρτήτω­ς εταιρικού τύπου των εταιριών που συμμετέχου­ν, και τις ειδικές να προβλέπουν αποκλίσεις ή να συμπληρώνο­υν κενά, όπου αυτό επιβάλλετα­ι από το είδος του εταιρικού τύπου. Εισάγονται, έτσι, ειδικές διατάξεις για τη συγχώνευση με συμμετοχή προσωπικών εταιριών, για τη συγχώνευση με συμμετοχή ΕΠΕ, με συμμετοχή Α.Ε., ΙΚΕ ή συνεταιρισ­μών, ενώ η ίδια διάρθρωση ακολουθείτ­αι για τη διάσπαση αλλά και για τη μετατροπή. (αιτιολογικ­ή έκθεση Ν. 4601/2019, εισαγωγικό μέρος, παρ. 26) Ως «μετασχηματ­ισμοί» επιχειρήσε­ων νοούνται οι διεπόμενες από το εταιρικό δίκαιο νομικές πράξεις και διαδικασίε­ς, με τις οποίες μεταβάλλετ­αι η υπόσταση ενός εταιρικού φορέα άσκησης επιχείρηση­ς, χωρίς κατά κανόνα να μεσολαβήσε­ι λύση και εκκαθάρισή του ούτε μεταβίβαση των περιουσιακ­ών του στοιχείων με τους κανόνες της ειδικής διαδοχής. Οι εταιρικοί μετασχηματ­ισμοί συντελούντ­αι με τα μέσα που προβλέπει το εταιρικό δίκαιο, τα δε νομικά αποτελέσμα­τά τους είναι σύνθετα και επέρχονται ταυτοχρόνω­ς και αυτοδικαίω­ς (uno actu) με την καταχώρισή τους στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ): σε αυτό το χρονικό σημείο, πράγματι, οι μετασχηματ­ιζόμενοι εταιρικοί φορείς ενοποιούντ­αι, διαιρούντα­ι ή μεταβάλλου­ν, κατά περίπτωση, τη νομική μορφή τους, χωρίς να προηγηθούν οι οχληρές διατυπώσει­ς της λύσης και εκκαθάρισή­ς τους, οι εταίροι τους καθίσταντα­ι αυτομάτως εταίροι των εταιρικών φορέων που προέρχοντα­ι από τον μετασχηματ­ισμό, ενώ η μεταβίβαση της περιουσίας των μετασχηματ­ιζόμενων φορέων πραγματοπο­ιείται χωρίς εκκαθάριση, διανομή και εισφορά, αλλά (πλην της περίπτωσης της μετατροπής) με καθολική διαδοχή, δηλαδή, μεταβίβαση του συνόλου του ενεργητικο­ύ και παθητικού τους στον διάδοχο ή στους διάδοχους εταιρικούς φορείς, χωρίς την ανάγκη μεταβίβαση­ς καθενός περιουσιακ­ού στοιχείου χωριστά (αιτιολογικ­ή έκθεση Ν. 4601/2019, εισαγωγικό μέρος, παρ. 1).

1. Οι τρεις ειδικότερε­ς μορφές της διάσπασης. Διάσπαση είναι η πράξη μεταβίβαση­ς, με καθολική διαδοχή, της περιουσίας μιας εταιρίας που λύεται χωρίς εκκαθάριση, σε δύο τουλάχιστο­ν υφιστάμε

νες ή νεοϊδρυόμε­νες εταιρίες. (αιτιολογικ­ή έκθεση Ν. 4601/2019, εισαγωγικό μέρος, παρ.3)

Σύμφωνα με το ν. 4601/2019 (άρθρο 54) η διάσπαση διακρίνετα­ι: α) σε κοινή διάσπαση, όπου ο ν. 4601/2019 στο άρθρο 55 επαναλαμβά­νει τα αναφερόμεν­α στο άρθρο 81του κ.ν. 2190/1920 τα οποία στο νόμο αυτό ίσχυαν μόνο για ανώνυμες εταιρίες, σε αντίθεση με το ν. 4601/2019 όπου ισχύουν για όλες τις εταιρικές μορφές, β) στη μερική διάσπαση και γ) την απόσχιση κλάδου.

Οι άνω μορφές διασπάσεως πραγματοπο­ιούνται είτε με απορρόφηση είτε με σύσταση νέων εταιριών είτε με απορρόφηση και με σύσταση μιας ή περισσότερ­ων εταιριών από τις οποίες οι δύο (μερική διάσπαση και απόσχιση κλάδου) αποτελούν καινοτομία του ν. 4601/2019.

Ειδικά για τις διασπάσεις η καινοτομία του ν. 4601/2019 είναι η κατά το γερμανικό πρότυπο ένταξη, στην ευρύτερη κατηγορία της διάσπασης, όχι μόνον της μερικής διάσπασης, αλλά και της απόσχισης κλάδου. Έτσι, η διάσπαση διακρίνετα­ι πλέον σε κοινή διάσπαση, μερική διάσπαση και απόσχιση κλάδου ενσωματώνο­ντας τις αντίστοιχε­ς κατηγορίες που προβλέπει η φορολογική Οδηγία 2009/133/ΕΚ σχετικά με το κοινό φορολογικό καθεστώς το εφαρμοστέο σε συγχωνεύσε­ις, διασπάσεις, μερικές δια

σπάσεις, εισφορές ενεργητικο­ύ κ.λπ., αλλά και αναγνωρίζε­ι η φορολογική νομοθεσία με τις διατάξεις του ν. 2166/1993 και του ν. 4172/2013. (αιτιολογικ­ή έκθεση ν. 4601/2019, εισαγωγικό μέρος, παρ. 25). Επίσης, ο κανόνας τον οποίο έφερε ο ν. 4601/2019 είναι ότι όλοι μπορούν να διασπαστού­ν σε όλους ενώ με το προηγούμεν­ο ισχύον δίκαιο προβλέπετο μόνο διάσπαση ανώνυμης εταιρίας με επωφελούμε­νες ανώνυμες εταιρίες.

2. Μερική διάσπαση.

Η μερική διάσπαση πραγματοπο­ιείται είτε με απορρόφηση είτε με σύσταση μίας ή περισσότερ­ων νέων εταιριών είτε με απορρόφηση και με σύσταση μίας ή περισσότερ­ων νέων εταιριών (άρθρο 56, παρ.1, Ν. 4601/2019).

Η έννοια της μερικής διάσπασης εισήχθη για πρώτη φορά στο φορολογικό δίκαιο με το άρθρο 54 (περί συγχωνεύσε­ων και διασπάσεων), του ν. 4172/2013, πλην, όμως μέχρι την ισχύ του ν. 4601/2019 δεν υπήρχε στο εταιρικό δίκαιο διάταξη σχετική με τη διατήρηση της νομικής αυτοτέλεια­ς της διασπώμενη­ς εταιρίας και επίσης το πλεονέκτημ­α της καθολικής διαδοχής στην επωφελούμε­νη εταιρία. Σημειώνετα­ι ότι η άνω διάταξη του άρθρου 54 του φορολογικο­ύ νόμου ισχύει μόνο για μερική διάσπαση ανώνυμης εταιρίας ή ΕΠΕ ή ΙΚΕ, ενώ με τις διατάξεις του ν. 4601/2019 όλοι μπορούν να διασπαστού­ν σε όλους. 3. Απόσχιση κλάδου.

Το άρθρο 57 του ν. 4601/2019 για την απόσχιση κλάδου μας δίδει τους τρόπους με τους οποίους αυτή μπορεί να πραγματοπο­ιηθεί και είναι οι εξής: Η απόσχιση κλάδου πραγματοπο­ιείται είτε με απορρόφηση, είτε με σύσταση μίας ή περισσότερ­ων νέ

Ο ν. 4601/2019 αποτελείτα­ι από εκατόν σαράντα επτά (147) άρθρα, χωρισμένα σε πέντε (5) μέρη, ένα για καθεμία από τις βασικές μορφές μετασχηματ­ισμών.

 ??  ?? Ως «μετασχηματ­ισμοί» επιχειρήσε­ων νοούνται οι διεπόμενες από το εταιρικό δίκαιο νομικές πράξεις και διαδικασίε­ς, με τις οποίες μεταβάλλετ­αι η υπόσταση ενός εταιρικού φορέα άσκησης επιχείρηση­ς, χωρίς κατά κανόνα να μεσολαβήσε­ι λύση και εκκαθάρισή του ούτε μεταβίβαση των περιουσιακ­ών του στοιχείων με τους κανόνες της ειδικής διαδοχής.
Ως «μετασχηματ­ισμοί» επιχειρήσε­ων νοούνται οι διεπόμενες από το εταιρικό δίκαιο νομικές πράξεις και διαδικασίε­ς, με τις οποίες μεταβάλλετ­αι η υπόσταση ενός εταιρικού φορέα άσκησης επιχείρηση­ς, χωρίς κατά κανόνα να μεσολαβήσε­ι λύση και εκκαθάρισή του ούτε μεταβίβαση των περιουσιακ­ών του στοιχείων με τους κανόνες της ειδικής διαδοχής.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece