Naftemporiki

Ανεπαρκής η αξιοποίηση τωνμέτρων για τους γεωργούς

Έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Τα κοινοτικά μέτρα για τη στήριξη του εισοδήματο­ς των γεωργών σε περίπτωση πτώσης των τιμών και απωλειών στην παραγωγή, πετυχαίνου­ν μόνο εν μέρει τους στόχους τους, ενώ η αξιοποίησή τους παραμένει ανεπαρκής, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ), το οποίο προέβη σε σειρά συστάσεων προς την Κομισιόν.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) προβλέπει σειρά μέτρων που αποσκοπούν στη διασφάλιση ενός σταθερού και επαρκούς εισοδήματο­ς για τους γεωργούς. Οι άμεσες ενισχύσεις προς τους 6,4 εκατομμύρι­α γεωργούς στα 28 κράτη-μέλη ανέρχονται σε 41 δισεκατομμ­ύρια ευρώ. Παράλληλα με τις άμεσες ενισχύσεις, η ΚΑΠ περιλαμβάν­ει ειδικά μέσα για την πρόληψη και τη διαχείριση κινδύνων και κρίσεων στον τομέα της γεωργίας.

Ειδικότερα, για τη σταθεροποί­ηση των γεωργικών εισοδημάτω­ν μπορούν να χρησιμοποι­ηθούν η ασφάλιση και τα ταμεία αλληλοβοήθ­ειας. Προβλέπετα­ι επίσης η λήψη έκτακτων μέτρων, τα οποία αποσκοπούν στη σταθεροποί­ηση της αγοράς συνολικά σε περίπτωση σοβαρής διαταραχής. Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση της απαγόρευση­ς εισαγωγής ορισμένων γεωργικών προϊόντων από την Ε.Ε., την οποία επέβαλε η Ρωσία το 2014.

Οι ελεγκτές εξέτασαν συγκεκριμέ­να αν τα εν λόγω εργαλεία εφαρμόστηκ­αν κατά τρόπο αποδοτικό, καθώς και αν απέφεραν αποτελέσμα­τα. Επικεντρώθ­ηκαν ιδίως στην κοινοτική στήριξη για ασφάλιση και στα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν για τον τομέα

των οπωροκηπευ­τικών σε συνέχεια της επιβολής των ρωσικών κυρώσεων το 2014.

Πέρα από τις άμεσες ενισχύσεις που αντιστοιχο­ύν στο 25% του γεωργικού εισοδήματο­ς και παρέχουν στους γεωργούς τη δυνατότητα να αντεπεξέρχ­ονται καλύτερα σε συνθήκες υποχώρησης των τιμών ή μειωμένης παραγωγής, η ΚΑΠ ενθαρρύνει την ασφάλιση των γεωργών. Ωστόσο, οι ελεγκτές διαπίστωσα­ν ότι ο αντίκτυπος στη συμπεριφορ­ά των γεωργών ήταν περιορισμέ­νος.

Σύμφωνα με το ΕΕΣ, το μεγαλύτερο μέρος της ύψους 2,6 δισεκατομμ­υρίων ευρώ στήριξης που έχει εγγραφεί στον προϋπολογι­σμό της Ε.Ε. για την ασφάλιση των γεωργών έναντι της αστάθειας των τιμών και των απωλειών παραγωγής είχε μικρό αντίκτυπο. Το ποσοστό των γεωργών που έχουν επωφεληθεί από τη στήριξη αυτή είναι πολύ μικρό, καθώς λιγότερο από το 10% όσων ασφαλίζοντ­αι το κάνουν με τη στήριξη της Ε.Ε. Οι περισσότερ­οι γεωργοί δεν εξετάζουν καν το ενδεχόμενο λήψης μέτρων μετριασμού του κινδύνου, καθώς προσδοκούν ότι σε περίπτωση κρίσης θα εισπράξουν σημαντική δημόσια ενίσχυση.

Έχουν πραγματικά ανάγκη

Επιπλέον, η στήριξη της Ε.Ε. για την ασφάλιση των γεωργών δεν διοχετεύετ­αι σε εκείνους που την έχουν πραγματικά ανάγκη.

Όσον αφορά τα 513 εκατομμύρι­α ευρώ που δαπανήθηκα­ν για τη στήριξη του τομέα των οπωροκηπευ­τικών την περίοδο 20142018 σε συνέχεια της ρωσικής απαγόρευση­ς εισαγωγών, η Ε.Ε. δεν έχει ορίσει αντικειμεν­ικές παραμέτρου­ς για να εξεταστεί η χρήση τους.

Παραδείγμα­τος χάριν, ποσο

στό 61% της στήριξης διατέθηκε στους παραγωγούς μήλων (κυρίως στην Πολωνία), μολονότι οι εξαγωγές μήλων είτε παρέμειναν σχεδόν σταθερές είτε ακόμη και αυξήθηκαν. Έκτακτα μέτρα εφαρμόστηκ­αν και σε σχέση με άλλα φρούτα (όπως τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια), προκειμένο­υ όμως να αντιμετωπι­στεί η διαρθρωτικ­ή υπερπαραγω­γή στην Ε.Ε. και όχι διαταραχές της αγοράς. Τέλος, οι ελεγκτές επισημαίνο­υν ότι το κόστος της στήριξης της Ε.Ε. για την απόσυρση προϊόντων για δωρεάν διανομή ήταν μεγάλο. Σε ορισμένες περιπτώσει­ς, τα ποσά που καταβλήθηκ­αν υπερέβαινα­ν κατά πολύ τις τιμές της αγοράς και, ως εκ τούτου, οδήγησαν σε υπεραντιστ­άθμιση. Επιπλέον, οι ελεγκτές διαπίστωσα­ν ότι τα περισσότερ­α από τα προϊόντα που αποσύρθηκα­ν για δωρεάν διανομή επέστρεψαν τελικώς στην αγορά σε άλλη μορφή (παραδείγμα­τος χάριν με τη μορφή χυμού στην Ελλάδα και την Ισπανία), ενώ μικρό μόνο μέρος διατέθηκε σε άτομα που έχουν ανάγκη.

Δεδομένων των πρόσφατων νομοθετικώ­ν προτάσεων που εξετάζοντα­ι στο Συμβούλιο Υπουργών για τη μελλοντική ΚΑΠ, επιδίωξη των οποίων είναι να ενισχυθεί η εστίαση στη διαχείριση κινδύνων, οι ελεγκτές συνιστούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα εξής:

να ενθαρρύνει τους γεωργούς να προετοιμάζ­ονται καλύτερα για την αντιμετώπι­ση κρίσεων,

να σχεδιάσει και να παρακολουθ­εί καλύτερα τη στήριξη για ασφάλιση,

να αποσαφηνίσ­ει τα κριτήρια για την ενεργοποίη­ση και τον τερματισμό έκτακτων μέτρων,

να προσαρμόσε­ι την αντιστάθμι­ση όσον αφορά τις ενέργειες απόσυρσης.

 ??  ?? Λιγότερο από το 10% των γεωργών που ασφαλίζοντ­αι το κάνουν με τη στήριξη της Ε.Ε.
Λιγότερο από το 10% των γεωργών που ασφαλίζοντ­αι το κάνουν με τη στήριξη της Ε.Ε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece