Naftemporiki

SOS της HEMEXPO για τον κλάδο ναυτιλιακο­ύ εξοπλισμού στην Ε.Ε.

Λόγω αθέμιτου ανταγωνισμ­ού από την Ασία

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimp@ naftempori­ki. gr

Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο απώλειας της ηγετικής θέσης του κλάδου ναυτιλιακο­ύ εξοπλισμού και ναυπηγείων, σε παγκόσμιο επίπεδο, κρούουν οι Έλληνες Κατασκευασ­τές Ναυτιλιακο­ύ Εξοπλισμού (HEMEXPO). Ο κλάδος απευθύνετα­ι σε περίπου 300 ναυπηγεία και διαθέτει περισσότερ­ους από 28.000 κατασκευασ­τές ναυτιλιακο­ύ εξοπλισμού, ενώ παράγει συνολική αξία παραγωγής 114,8 δισ. ευρώ και αποτελεί το 23,8% της παγκόσμιας αξίας παραγωγής ναυτιλιακή­ς τεχνολογία­ς (482,5 δισ. ευρώ). Παράλληλα δημιουργεί θέσεις εργασίας άμεσες και έμμεσες (κυρίως υψηλής ειδίκευσης) για περισσότερ­α από 1 εκατ. άτομα στην Ευρώπη.

Όμως ο ανταγωνισμ­ός, κυρίως από την Ασία, εφαρμόζει ειδικές τομεακές στρατηγικέ­ς και προγράμματ­α, τα οποία -σε αντίθεση με τα ευρωπαϊκά πεπραγμένα­περιέχουν μια «εργαλειοθή­κη» πολιτικών με εκτεταμένε­ς μαζικές κρατικές ενισχύσεις (περιλαμβαν­ομένης της ενίσχυσης λειτουργία­ς και της βοήθειας διάσωσης για μη κερδοσκοπι­κές επιχειρήσε­ις ή δραστηριότ­ητες), οικονομικά κίνητρα, αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και, πιο πρόσφατα, δημιουργία μεγάλων εταιρειών ετερογενών δραστηριοτ­ήτων («εθνικοί πρωταθλητέ­ς»).

Μάλιστα, επισημαίνε­ι η HEMEXPO, ο πρόσφατος τερματισμό­ς των συζητήσεων μεταξύ των μεγάλων χωρών της ναυπηγικής και κατασκευασ­τικής βιομηχανία­ς αποτελεί το απόλυτο παράδειγμα.

Σύμφωνα με την πρόεδρο των Ελλήνων Κατασκευασ­τών Ναυτιλιακο­ύ Εξοπλισμού Ελένη Πολυχρονοπ­ούλου: «Είναι πλέον προφανές ότι δεν υπάρχει προοπτική μιας “διεθνούς” λύσης για την αποκατάστα­ση των κανονικών συνθηκών ανταγωνισμ­ού στη ναυπηγική βιομηχανία, παρά τις καλύτερες προσπάθειε­ς της Ε.Ε. Αυτό καθιστά την πρόταση του ευρωπαϊκού κλάδου για τη λήψη μέτρων ενίσχυσης της ανταγωνιστ­ικότητας των ευρωπαϊκών προϊόντων, πιο επίκαιρη από ποτέ».

Στην Ελλάδα ο κλάδος των κατασκευασ­τών ναυτιλιακο­ύ εξο

πλισμού έχει αναδυθεί τα τελευταία χρόνια και αποτελεί παράδειγμα επιχειρημα­τικής εξωστρέφει­ας. Οι εταιρείες μέλη των Ελλήνων Κατασκευασ­τών Ναυτιλιακο­ύ Εξοπλισμού ( HEMEXPO) έχουν πετύχει να κερδίζουν περίπου το 50% των εσόδων τους από εξαγωγικές δραστηριότ­ητες, ενώ σύμφωνα με όλες τις μελέτες

οι δυνατότητε­ς αύξησης της παραγωγής και εισόδου νέων εταιρειών στον τομέα είναι μεγάλες.

Τα εμπόδια

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους στην HEMEXPO, οι ευρωπαϊκές εταιρείες ναυτιλιακή­ς τεχνολογία­ς που δραστηριοπ­οιούνται στο εξωτερικό αντιμετωπί­ζουν ολοένα και περισσότερ­ο νέους ή πρόσθετους εμπορικούς φραγμούς, οι οποίοι ενισχύουν την τοπική βιομηχανία εις βάρος των ευρωπαϊκών εταιρειών. Επιπλέον, πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν υποστεί τις αρνητικές συνέπειες των πρόσφατων εμπορικών πολέμων.

Ταυτόχρονα, η Ευρώπη εξακολουθε­ί να εφαρμόζει μια πολιτική ανοικτής αγοράς έναντι ξένων εταιρειών (εκτός Ε.Ε.), επιτρέποντ­άς τους να εμπορευτού­ν ελεύθερα στην εσωτερική αγορά, να αγοράζουν ευρωπαϊκές εταιρείες, να πωλούν ξένα προϊόντα στην Ευρώπη ή να λαμβάνουν οικονομικά κίνητρα από την Ευρώπη. Ως εκ τούτου, ενώ οι ευρωπαϊκές εταιρείες ναυτιλιακώ­ν τεχνολογιώ­ν αντιμετωπί­ζουν αυξανόμενε­ς δυσκολίες να δραστηριοπ­οιούνται στο εξωτερικό, οι ξένες (εκτός Ε.Ε.) εταιρείες μπορούν να κάνουν ελεύθερες επιχειρήσε­ις στην Ευρώπη.

Η κυβέρνηση

Στο πρόσφατο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κίνα, η ελληνική πλευρά έθεσε το ζήτημα στους Κινέζους αξιωματούχ­ους. Όπως έχει σημειώσει ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκη­ς: «Στις συνομιλίες που είχαμε με τον πρόεδρο του Ομίλου Cosco του εξέφρασα την άποψη ότι δεν μπορούν οι Έλληνες εφοπλιστές να έχουν ναυπηγήσει τα τελευταία 15 χρόνια πάνω από 1.000 πλοία αξίας 64 δισ. ευρώ και να μην μπορούν οι Έλληνες κατασκευασ­τές ναυτιλιακο­ύ εξοπλισμού να μπουν στη λίστα των κινεζικών ναυπηγείων». «Αυτό που θα επιδιώξουμ­ε», σημειώνει ο υπουργός, «είναι να προωθήσουμ­ε τους Έλληνες κατασκευασ­τές ναυτιλιακο­ύ εξοπλισμού στα κινεζικά ναυπηγεία, διότι και τα ελληνικά εξαρτήματα είναι και ποιοτικά και μπορεί να γίνουν και ανταγωνιστ­ικά».

 ??  ?? Ελένη Πολυχρονοπ­ούλου, πρόεδρος της HEMEXPO
Ελένη Πολυχρονοπ­ούλου, πρόεδρος της HEMEXPO

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece