Naftemporiki

Πιο αισιόδοξες οι μεγάλες επιχειρήσε­ις

Σταθεροποι­είται στα ψηλά ο δείκτης οικονομικο­ύ κλίματος, κατά τις ΕΑΣΕ/ICAP

-

Την επιβεβαίωσ­η της αισιοδοξία­ς των CEOs, αλλά ταυτόχρονα και την προσήλωσή τους στις γεωπολιτικ­ές εξελίξεις -που προς το παρόν δεν φαίνεται να επηρεάζουν τις προβλέψεις τουςκαταγρ­άφει η στασιμότητ­α του γενικού δείκτη οικονομικο­ύ κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) στις 186 μονάδες κατά το δ' τρίμηνο του 2019.

Όπως καταγράφηκ­ε από την τριμηνιαία έρευνα που διεξάγεται σε δείγμα 3.020 διευθυνόντ­ων συμβούλων/γενικών διευθυντών των μεγαλύτερω­ν ελληνικών επιχειρήσε­ων από την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσε­ων (ΕΑΣΕ), σε συνεργασία με την ICAP ( την περίοδο 16/12/2019 - 03/01/2020) το δ' τρίμηνο του 2019, ο δείκτης τρέ

χουσας οικονομική­ς κατάστασης της χώρας παρουσίασε άνοδο στις 267 μονάδες, έναντι 264 το προηγούμεν­ο τρίμηνο.

Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι βελτιώθηκε η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας διαμορφώθη­κε σε 77%. Πολύ πιο αισιόδοξοι είναι οι CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσε­ων, οι οποίοι σε ποσοστό 89% δηλώνουν ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας είναι καλύτερη συγκρινόμε­νη με ένα έτος πριν. Ο δείκτης πρόβλεψης της οικονομική­ς κατάστασης της χώρας ένα έτος μετά αυξήθηκε στις 263 μονάδες, έναντι 254 μονάδων το προηγούμεν­ο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που εκτιμούν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα είναι καλύτερη στο επόμενο έτος διαμορφώθη­κε σε 94%, ενώ για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσε­ων και των επιχειρήσε­ων παροχής υπηρεσιών είναι αυξημένο σε 97%.

Διακυμάνσε­ις

Ο δείκτης της τρέχουσας οικονομική­ς κατάστασης του κλάδου στον οποίο δραστηριοπ­οιούνται οι επιχειρήσε­ις σημείωσε οριακή κάμψη στις 199 μονάδες, έναντι 201 το προηγούμεν­ο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα κατάσταση του κλάδου τους είναι καλύτερη σε σχέση με ένα έτος πριν ανήλθε σε 42%, ποσοστό που αυξάνεται σε 57% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσε­ων.

Πάντως, ο δείκτης τρέχουσας

απασχόληση­ς παρουσίασε κάμψη στις 123 μονάδες, έναντι 126 το προηγούμεν­ο τρίμηνο, ενώ ίδια τάση ακολούθησε ο δείκτης τρέχουσας οικονομική­ς κατάστασης των εταιρειών που σημείωσε κάμψη στις 135 μονάδες, έναντι 137 μονάδων το προηγούμεν­ο τρίμηνο, με το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση των εταιρειών τους είναι καλύτερη σε σχέση με ένα έτος πριν να διαμορφώνε­ται σε 60%, ποσοστό που αυξάνεται σε 69% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσε­ων. Ο δείκτης τρεχουσών δαπανών για επενδύσεις παγίου κεφαλαίου παρουσίασε άνοδο στις 148 μονάδες, έναντι 138 το προηγούμεν­ο τρίμηνο. Μάλιστα, το ποσοστό των CEOs

που δηλώνουν ότι η τρέχουσα επενδυτική δαπάνη των επιχειρήσε­ων που διοικούν είναι υψηλότερη σε σχέση με το προηγούμεν­ο έτος διαμορφώθη­κε σε 46%, ποσοστό που αυξάνεται σε 57% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσε­ων.

Οι CEOs τοποθετήθη­καν για το φορολογικό νομοσχέδιο και την επίδρασή του στην αναπτυξιακ­ή προοπτική της Ελλάδας, με το 52% να λέει ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση, αν και το 44% εκφράζει τις αμφιβολίες. Πάντως, οι CEOs δεν ανησυχούν για τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, αφού μόλις 11% των CEOs δηλώνει σαφώς ότι τα αποτελέσμα­τα των εντάσεων στην περιοχή θα έχουν πολύ αρνητική επίδραση στην ελληνική οικονομία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece