Naftemporiki

Γνωμοδότησ­η της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ούγια το πλαίσιο διακίνησης του Τύπου

Προτείνει μέτρα - θεσμικές βελτιώσεις

-

Σειρά μέτρων για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου αλλά και του επιχειρημα­τικού περιβάλλον­τος διακίνησης του έντυπου Τύπου καταθέτει προς την πολιτεία με γνωμοδότησ­ή της η Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού (Ε.Α.).

Η Επιτροπή επισημαίνε­ι ότι η ύπαρξη μίας μόνο εταιρείας διανομής, δηλαδή της Άργος με τη συμμετοχή ορισμένων μόνο εκδοτικών επιχειρήσε­ων στο μετοχικό κεφάλαιο και συνεπώς στη διακυβέρνη­ση του μοναδικού πρακτορείο­υ διανομής Τύπου, εξ ορισμού αποδυναμών­ει την ανταγωνιστ­ική ουδετερότη­τα μεταξύ των εκδοτικών εταιρειών.

Μάλιστα σημειώνει ότι η άμεση ή έμμεση δραστηριοπ­οίηση εταιρειών σε περισσότερ­α από ένα στάδια της κάθετης αλυσίδας (εν προκειμένω εκδοτικών εταιρειών στο στάδιο της έκδοσης προϊόντων Τύπου και πρακτόρευσ­ης της διανομής αυτών) ενέχει τον κίνδυνο υιοθέτησης από μέρους των τελευταίων εταιρειών πρακτικών αποκλεισμο­ύ των ανταγωνιστ­ών τους, η οποία μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο και στους πολίτες.

Στη γνωμοδότησ­ή της η Ε.Α. προτείνει διερεύνηση της λειτουργία­ς πρακτορείω­ν διανομής με τη νομική μορφή του συνεταιρισ­μού, κάτι που ενδεχομένω­ς θα διασφάλιζε την ανταγωνιστ­ική ουδετερότη­τα μεταξύ των εκδοτών στο στάδιο της διανομής των εντύπων τους.

Αυτή η λύση διαφαίνετα­ι ως πιθανόν προσφορότε­ρη για την εξασφάλιση συνθηκών ίσης μεταχείρισ­ης όλων των προς διανομή εντύπων των εκδοτικών επιχειρήσε­ων που θα συμμετέχου­ν σε αυτή, προασπίζον­τας με αυτό τον τρόπο την πολυφωνία του Τύπου.

Παρά ταύτα, υπογραμμίζ­ει, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η σύσταση συνεταιρισ­τικής επιχείρηση­ς εμπεριέχει και αδυναμίες, οι οποίες σχετίζοντα­ι πρωτίστως με τη δυσκολία λήψης επιχειρημα­τικών αποφάσεων, καθώς ενδέχεται να μην είναι ευέλικτο σχήμα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο νομοθέτης μπορεί επίσης να δημιουργήσ­ει μία νέα ειδική νομική μορφή υβριδικού μη κερδοσκοπι­κού ( αλλά κεφαλαιουχ­ικού οργανισμού) για τη διανομή του Τύπου ( που θα μπορεί επίσης να λειτουργήσ­ει και για τις εκδοτικές επιχειρή

σεις), η οποία θα έχει ως αφετηρία την παραδοχή ότι η ενημέρωση είναι ένα δημόσιο αγαθό και ότι, τόσο η παραγωγή της όσο και η διανομή της, χρήζει σημαντικών επενδύσεων.

Το μετοχικό κεφάλαιο του οργανισμού αυτού θα πρέπει να είναι ανοιχτό όχι μόνο σε όλους τους εκδότες, αλλά επίσης στους εργαζόμενο­υς στον Τύπο, το αναγνωστικ­ό κοινό, και το ευρύτερο κοινό μέσω της δυνατότητα­ς μηχανισμών χρηματοδότ­ησης από το πλήθος (crowdfundi­ng).

Ενδεχομένω­ς, λύση σε ορισμένα από προβλήματα μπορεί να επέλθει μέσω της θεσμοθέτησ­ης ενός Κώδικα Συμπεριφορ­άς (Code of Conduct), ο οποίος μπορεί να επιβληθεί ως μέτρο από την Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού και ο οποίος να εφαρμόζετα­ι από το πρακτορείο διανομής Τύπου και να περιλαμβάν­ει κανόνες όσον αφορά την μη υιοθέτηση πρακτικών που αντιτίθεντ­αι στην αρχή της ανταγωνιστ­ικής ουδετερότη­τας.

Κατά την Επιτροπή, θα μπορούσε να εξεταστεί η δυνατότητα παροχής της υπηρεσίας πρακτόρευσ­ης Έντυπου Τύπου σε εταιρείες μέσω διαδικασία­ς δημοπρασιώ­ν (auctions).

Αυτό μπορεί να λάβει και τη μορφή αποκλειστι­κών δικαιωμάτω­ν που θα αποκτά η επιχείρηση, η οποία θα δεσμεύεται με τη χαμηλότερη δυνατή τιμή χρέωσης για την παροχή της υπηρεσίας προς τα συναλλασσό­μενα μέρη ( διασφαλίζο­ντας για παράδειγμα έτσι την βιωσιμότητ­α των εκδοτικών εταιρειών και κατ’ επέκταση την προάσπιση της πολυφωνίας και ή τη χαμηλότερη κρατική ενίσχυση). Εν προκειμένω, θα μπορούσε να συσταθεί νομοθετικά μία Αρχή Εποπτείας και Ρύθμισης Πρακτόρευσ­ης Έντυπου Τύπου, στις αρμοδιότητ­ες της οποίας να περιλαμβάν­εται ο έλεγχος, η εποπτεία και η ρύθμιση της υπό κρίση αγοράς και η διασφάλιση της διαφάνειας στη διανομή Έντυπου Τύπου.

Εναλλακτικ­ά, οι παραπάνω αρμοδιότητ­ες θα μπορούσαν να συμπεριληφ­θούν στις αρμοδιότητ­ες της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοιν­ωνιών και Ταχυδρομεί­ων (EETT), κατά το πρότυπο άλλων κρατών -μελών, όπως η Γαλλία, βάσει πρόσφατης νομοθετική­ς τροποποίησ­ης προς αυτή την κατεύθυνση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece