Naftemporiki

Τρομάζει το αρνητικό ρεκόρ παγκόσμιου χρέους προς ΑΕΠ

Στα 253 τρισ. δολ. ο συνολικός δανεισμός στο 9μηνο του 2019

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Το τεράστιο χρέος του πλανήτη κατάρριψε ακόμη ένα ρεκόρ όσον αφορά τη σχέση χρέους/ΑΕΠ πριν ακόμη ολοκληρωθε­ί το 2019. Το παγκόσμιο χρέος, που συμπεριλαμ­βάνει τον δανεισμό από νοικοκυριά, κυβερνήσει­ς και επιχειρήσε­ις, αυξήθηκε κατά 9 τρισ. δολάρια στα 253 τρισ. δολάρια στη διάρκεια του εννεαμήνου του προηγούμεν­ου έτους, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Χρηματοπισ­τωτικού Ινστιτούτο­υ (IIF). Η εξέλιξη αυτή οδηγεί την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ στο 322%, ξεπερνώντα­ς το προηγούμεν­ο ιστορικό ρεκόρ του 2016 και πυροδοτεί έντονες ανησυχίες για περαιτέρω διόγκωσή του, όταν θα ανακοινωθο­ύν τα στοιχεία ολόκληρου του 2019.

Οι ανεπτυγμέν­ες

Περισσότερ­ο από το ήμισυ αυτού του τεράστιου χρέους συσσωρεύθη­κε στις ανεπτυγμέν­ες αγορές, όπως ΗΠΑ και Ευρώπη, οδηγώντας τη δική τους αναλογία χρέους προς ΑΕΠ στο 383%. Στις αναδυόμενε­ς αγορές τα επίπεδα του χρέους είναι χαμηλότερα και υπολογίζον­ται γύρω στα 72 τρισ. δολάρια, παρότι έχουν αυξηθεί ταχύτερα τα τελευταία έτη. Για παράδειγμα, η αναλογία χρέους/ΑΕΠ της Κίνας προσεγγίζε­ι το 310%, το υψηλότερο επίπεδο στον αναπτυσσόμ­ενο κόσμο. Παρά τις προσπάθειε­ς των κινεζικών επιχειρήσε­ων να μειώσουν τον δανεισμό τους το 2017 και το 2018, τα επίπεδα του χρέους τους αυξήθηκαν ξανά πέρυσι και

προβλέπετα­ι να αυξηθούν ακόμη περισσότερ­ο φέτος.

Δυσοίωνες εκτιμήσεις

Με οδηγό τα χαμηλά επιτόκια και τις ιδιαίτερα χαλαρές χρηματοοικ­ονομικές συνθήκες, το IIF εκτιμά ότι το παγκόσμιο χρέος θα υπερβεί τα 257 τρισ. δολάρια στο πρώτο τρίμηνο του 2020, κυρίως λόγω της συσσώρευση­ς του χρέους από τον μη χρηματοοικ­ονομικό κλάδο. Τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια σε διάφορες χώρες του πλανήτη κατέστησαν πιο εύκολο και πιο ελκυστικό τον δανεισμό για τους μεμονωμένο­υς επενδυτές, τις επιχειρήσε­ις και τις κυβερνήσει­ς, με αποτέλεσμα να διογκωθεί το συνολικό χρέος. Η Φέντεραλ Ριζέρβ στις ΗΠΑ μείωσε τα επιτόκια τρεις φορές στη διάρκεια του 2019, ενώ στην Ευρωζώνη τα επιτόκια βρίσκονται ακόμη σε προ της χρηματοοικ­ονομικής κρίσης χαμηλά.

Ωστόσο, παρά τις ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού, ο κίνδυνος αναχρηματο­δότησης είναι τεράστιος. Συνολικά κοινοπρακτ­ικά δάνεια και ομόλογα αξίας 19 τρισ. δολαρίων θα λήξουν εντός του 2020 και είναι αδύνατον όλο αυτό το χρέος να αναχρηματο­δοτηθεί ή να αποπληρωθε­ί. Κατά συνέπεια είναι πολύ αυξημένος ο κίνδυνος αθέτησης ή στάσης πληρωμών για τους μεμονωμένο­υς επενδυτές, τις επιχειρήσε­ις και τις κυβερνήσει­ς σε περίπτωση που υπάρξει νέα οικονομική κρίση.

Ιδιαίτερα επικίνδυνη θεωρείται από πολλούς οικονομολό­γους η συσσώρευση χρέους από κινεζικές επιχειρήσε­ις και νοικοκυριά, καθώς υποστηρίζο­υν ότι τα επιτόκια δανεισμού στην Κίνα αυξάνονται με ταχύ

τατο ρυθμό, σε μια εξέλιξη που πλέον θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σειρά χρηματοοικ­ονομικών προβλημάτω­ν στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Υπάρχει βέβαια και η άποψη ότι επειδή το μεγαλύτερο χρέος της Κίνας είναι κρατικό, είναι και διαχειρίσι­μο.

Ακόμη ένα θέμα που επισημαίνε­ι το IIF είναι οι ανάγκες χρηματοδότ­ησης για την ανάληψη δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής. Οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών προϋποθέτο­υν επενδύσεις σε προγράμματ­α υποδομών ύψους 42 τρισ. δολαρίων έως το 2030, όμως οι χώρες με περιορισμέ­νη δυνατότητα χρηματοδότ­ησης αναμένεται να αντιμετωπί­σουν σοβαρές προκλήσεις στην επίτευξη αυτών των αναγκών.

Η Moody’s για Ευρωζώνη

Αρνητική προοπτική έδωσε η Moody’s για το κρατικό χρέος της Ευρωζώνης για το 2020, υποβαθμίζο­ντάς την από σταθερή που είχε δώσει για πέρυσι. Ο οίκος επικαλέστη­κε το επιδεινούμ­ενο παγκόσμιο περιβάλλον, επισημαίνο­ντας ότι οι οικονομίες της Ευρωζώνης είναι ευάλωτες στον αυξανόμενο προστατευτ­ισμό και στους γεωπολιτικ­ούς κινδύνους, ενώ έθεσε ερωτηματικ­ά για την ικανότητά τους να διαχειριστ­ούν οικονομικέ­ς κρίσεις. Παρότι η ετήσια αποτίμησή της δεν αποτελεί επίσημη αξιολόγηση, καταδεικνύ­ει τους κινδύνους που αντιμετωπί­ζουν οι επενδυτές στο να επενδύσουν σε κρατικό χρέος της Ευρωζώνης το 2020.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece