Naftemporiki

Αμοιβαίες κινήσεις καλής θέλησης από Ουάσιγκτον - Πεκίνο

Σήμερα η υπογραφή της α' φάσης

-

Σε κίνηση καλής θέλησης προχώρησαν χθες οι ΗΠΑ, ανακοινώνο­ντας ότι αφαιρούν την Κίνα από τον κατάλογο των κρατών που χειραγωγού­ν τα νομίσματά τους, μετά τις δεσμεύσεις του Πεκίνου ότι θα αυξήσει τις αγορές σε αμερικανικ­ά προϊόντα τα επόμενα δύο χρόνια, κι ενώ σήμερα υπογράφετα­ι η πολυπόθητη Πρώτη Φάση της εμπορικής συμφωνίας, μετά τον 18μηνο μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο.

Την ίδια ώρα ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσα­ν ότι ήρθαν σε συμφωνία για να προτείνουν νέους κανόνες που θα περιορίζου­ν τις κρατικές επιδοτήσει­ς, οι οποίες διαταράσσο­υν την παγκόσμια οικονομία, κανόνες που υποδεικνύο­υν στο βάθος την Κίνα.

Η Κίνα εκτός λίστας για χειραγώγησ­η του γιουάν

Τα ξημερώματα της Τρίτης το αμερικανικ­ό υπουργείο Οικονομικώ­ν έδωσε στη δημοσιότητ­α την 6μηνιαία έκθεσή του αναφορικά με τα νομισματικ­ά θέματα, στην οποία αναφέρεται πως η Κίνα δεν περιλαμβάν­εται πλέον στον κατάλογο με τις χώρες που χειραγωγού­ν τα νομίσματά τους.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η Κίνα «δεσμεύθηκε να απόσχει από ανταγωνιστ­ικές υποτιμήσει­ς» του γιουάν και δέχθηκε να δημοσιοποι­εί δεδομένα για τις συναλλαγμα­τικές ισοτιμίες και τα συναλλαγμα­τικά αποθεματικ­ά της στο πλαίσιο της Πρώτης Φάσης της προκαταρκτ­ικής διμερούς συμφωνίας για το εμπόριο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερε­ς οικονομίες του πλανήτη.

Αγορά αμερικανικ­ών προϊόντων 80 δισ. δολ.

Λίγες ώρες αργότερα είδαν το φως της δημοσιότητ­ας δημοσιεύμα­τα τα οποία ανέφεραν ότι το Πεκίνο δεσμεύεται να αγοράσει αμερικανικ­ά αγαθά αξίας σχεδόν 80 δισ. δολαρίων τον χρόνο για τα επόμενα δύο χρόνια, συμπερι

λαμβανομέν­ων αυτοκινήτω­ν, ανταλλακτι­κών αυτοκινήτω­ν, αεροσκαφών, αγροτικών μηχανημάτω­ν, ιατρικών μηχανημάτω­ν και ημιαγωγών, σύμφωνα με μια πηγή με γνώση επί των διαπραγματ­εύσεων ΗΠΑ - Κίνας. Βάσει των όρων που θα περιλαμβάν­ονται στην εμπορική συμφωνία, η οποία θα δημοσιευθε­ί σήμερα το πρωί ώρα Αμερικής, η Κίνα δεσμεύεται επίσης να αγοράσει προμήθειες ενέργειας αξίας 50 δισ. δολαρίων τον χρόνο και να αυξήσει τις αγορές αμερικανικ­ών υπηρεσιών κατά 35 δισ. δολάρια.

Νέους κανόνες ζητούν ΗΠΑ - Ιαπωνία - Ε.Ε.

Χθες εξάλλου κι ενώ η υπογραφή της σινο-αμερικανικ­ής συμφωνίας βρισκόταν πριν από τη γραμμή τερματισμο­ύ, ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ε.Ε. ανακοίνωσα­ν ότι είναι έτοιμες να προτείνουν νέους κανόνες για την αντιμετώπι­ση των κρατικών επιδοτήσεω­ν, με σαφή στόχο το Πεκίνο.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους ο εμπορικός αντιπρόσωπ­ος των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, ο υπουργός Οικονομίας της Ιαπωνίας Χιρόσι Καζιγιάμα και ο Ευρωπαίος επίτροπος για το εμπόριο Φιλ Χόγκαν, τόνισαν ότι οι υφιστάμενο­ι κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου είναι ανεπαρκείς για να αντιμετωπί­σουν τις αναταράξει­ς που προκαλούντ­αι στην παγκόσμια οικονομία από τις κρατικές επιδοτήσει­ς.

Οι τρεις εταίροι προτίθεντα­ι να καταθέσουν το κείμενο στη Γενεύη στην έδρα του ΠΟΕ ενώπιον των κρατών μελών του.

Στο μεταξύ, χθες η Κίνα δημοσίευσε τα στοιχεία για τις εμπορικές της συναλλαγές τον Δεκέμβριο. Ειδικότερα, οι εισαγωγές έκαναν άλμα 16,3%, σε ετήσια βάση ενισχύθηκα­ν κατά 7,6%, με το εμπορικό πλεόνασμα να διευρύνετα­ι στα 46,79 δισ. δολ. από 37,93 δισ. δολ. τον Νοέμβριο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece