Naftemporiki

Διπλωματικ­ή λύση για τα πυρηνικά του Ιράν επιδιώκει η Ευρώπη

Σε εφαρμογή ο μηχανισμός επίλυσης διαφορών από τη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία

-

Τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών, όπως προβλέπετα­ι από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, έθεσαν σε εφαρμογή Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία, μετά τις επανειλημμ­ένες παραβιάσει­ς από την Τεχεράνη.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, τους οποίους επικαλείτα­ι το Reuters, στόχος της κίνησης αυτής δεν είναι η επαναφορά των κυρώσεων του ΟΗΕ εναντίον της Τεχεράνης. Σκοπός, υποστηρίζο­υν, είναι η διάσωση της συμφωνίας μέσω του διαλόγου με το Ιράν, προκειμένο­υ να ανατρέψει τις αποφάσεις που έχει λάβει μετά τις νέες αμερικανικ­ές κυρώσεις.

«Με τον τρόπο αυτόν οι τρεις χώρες μας απέχουν από την πολιτική που έχει ως στόχο την άσκηση ακραίας πίεσης κατά του Ιράν» αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωση­ς, που αφήνει με τον τρόπο αυτόν να εννοηθεί ότι οι τρεις ευρωπαϊκές δυνάμεις δεν θα συμμετάσχο­υν στην αμερικανικ­ή πολιτική των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

«Η διαφύλαξη της JCPOA (Joint

Comprehens­ive Plan of Action) είναι σήμερα σημαντικότ­ερη από ποτέ» δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματία­ς Ζοζέπ Μπορέλ. «Ο μηχανισμός επίλυσης διαφορών απαιτεί εντατικές και καλή τη πίστει προσπάθειε­ς εκ μέρους όλων. Ως συντονιστή­ς, αναμένω από όλους τους συμβαλλόμε­νους στην JCPOA να προσεγγίσο­υν τη διαδικασία αυτή σε αυτό το πνεύμα» πρόσθεσε.

Μετά τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, το Ιράν ανακοίνωσε ότι δεν θα τηρεί πλέον τα όρια που είχαν τεθεί από τη συμφωνία του 2015 σε ό,τι αφορά τον αριθμό των φυγοκεντρω­τών που θα χρησιμοποι­εί, που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει κανένα όριο στις δυνατότητε­ς εμπλουτισμ­ού ουρανίου της χώρας, το επίπεδο εμπλουτισμ­ού ή τις πυρηνικές έρευνες. Η Τεχεράνη θα εμπλουτίζε­ι ουράνιο «ανάλογα με τις τεχνικές ανάγκες της», όπως ανακοίνωσε χθες εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός από την πλευρά του κάλεσε σήμερα τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αντικαταστ­ήσει τη συμφωνία του 2015 με μία νέα, ώστε να διασφαλιστ­εί ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα. «Εάν πρόκειται να την ξεφορτωθού­με, ας την αντικαταστ­ήσουμε με μία νέα, ας την αντικαταστ­ήσουμε με τη συμφωνία του Τραμπ. Αυτό θα ήταν ένα σημαντικό βήμα εμπρός» δήλωσε ο Τζόνσον μιλώντας στο BBC.

Ο Τριντό για τους 176

Εν τω μεταξύ, ο Καναδός πρωθυπουργ­ός Τζάστιν Τριντό δήλωσε ότι οι 176 άνθρωποι που επέβαιναν στο ουκρανικό Boeing, το οποίο κατερρίφθη από λάθος από το Ιράν, θα εξακολουθο­ύσαν να ζουν αν δεν υπήρχε η πρόσφατη κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή, στην οποία συνέβαλε η Ουάσιγκτον. Η διεθνής κοινότητα ήταν «πάρα πολύ σαφής όσον αφορά την ανάγκη ύπαρξης ενός αποπυρηνικ­οποιημένου Ιράν» σε στρατιωτικ­ό επίπεδο, αλλά και «διαχείριση­ς των εντάσεων στην περιοχή οι οποίες προκαλούντ­αι επίσης από τις ενέργειες των ΗΠΑ»

δήλωσε ο Τριντό σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο Global.

«Πιστεύω ότι αν δεν υπήρχαν εντάσεις και μια πρόσφατη κλιμάκωση στην περιοχή, οι Καναδοί αυτοί θα βρισκόντου­σαν αυτήν τη στιγμή στα σπίτια τους με την οικογένειά τους» πρόσθεσε ο Καναδός πρωθυπουργ­ός, αναφερόμεν­ος στους 57 Καναδούς που έχασαν τη ζωή τους.

Διάγγελμα Ρουχανί

Από την πλευρά του, το Ιράν διαμήνυσε ότι θα τιμωρήσει όλους όσοι ευθύνονται για την κατάρριψη από λάθος του ουκρανικού επιβατικού αεροπλάνου, όπως δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, σημειώνοντ­ας ότι το «τραγικό περιστατικ­ό» θα ερευνηθεί σε βάθος. Σε μία προσπάθεια να κατευνάσου­ν το κύμα οργής που έχει προκαλέσει η κατάρριψη τους αεροσκάφου­ς «από λάθος», κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 176 άνθρωποι, Ιρανοί στην πλειονότητ­ά τους, οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσα­ν σήμερα ότι έχουν ήδη προχωρήσει σε συλλήψεις.

«Η παραδοχή από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις του λάθους τους είναι ένα καλό πρώτο βήμα. Θα πρέπει να διαβεβαιώσ­ουμε τους ανθρώπους ότι δεν θα συμβεί ξανά» σημείωσε, προσθέτοντ­ας ότι η κυβέρνησή του «είναι υπόλογη απέναντι στο ιρανικό και τα άλλα έθνη που έχασαν ζωές στη συντριβή του αεροπλάνου».

 ??  ?? «Η διαφύλαξη της JCPOA είναι σήμερα σημαντικότ­ερη από ποτέ» δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματία­ς Ζοζέπ Μπορέλ.
«Η διαφύλαξη της JCPOA είναι σήμερα σημαντικότ­ερη από ποτέ» δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματία­ς Ζοζέπ Μπορέλ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece