Naftemporiki

«Όχι» του Τζόνσον για νέο δημοψήφισμ­α στη Σκωτία

Απορρίπτει το αίτημα της πρωθυπουργ­ού Νίκολα Στέρτζον, την οποία στήριξε ο Κέρουιν Τζόουνς

- Βρετανός πωθυπουργό­ς.

Κατηγορημα­τικά «όχι», όπως αναμενόταν και ο ίδιος είχε διαμηνύσει και μετά τις βρετανικές εκλογές, είπε ο Μπόρις Τζόνσον στη διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσμ­ατος στη Σκωτία, απορρίπτον­τας το αίτημα της πρωθυπουργ­ού Νίκολα Στέρτζον να της παραχωρηθο­ύν οι εξουσίες για τη σχετική διαδικασία.

Δημοψήφισμ­α χωρίς τη συναίνεση της βρετανικής κυβέρνησης δεν μπορεί να διενεργηθε­ί, ως έχει η κατάσταση. Η Στέρτζον ζήτησε από τον Βρετανό πρωθυπουργ­ό τον Δεκέμβριο να ξεκινήσουν διαπραγματ­εύσεις για τη μεταβίβαση των εξουσιών περί διενέργεια­ς δημοψηφίσμ­ατος από το Λονδίνο στο Εδιμβούργο.

«Δεν μπορώ να συμφωνήσω σε κανένα αίτημα για μεταβίβα

ση εξουσιών που θα οδηγούσαν σε περαιτέρω δημοψηφίσμ­ατα ανεξαρτησί­ας», έγραψε ο Τζόνσον στην επιστολή την οποία ανάρτησε στο Twitter. Σύμφωνα με τον Τζόνσον, η Στέρτζον είχε συμφωνήσει ότι το δημοψήφισμ­α του 2014 -στο οποίο οι Σκωτσέζοι σε ποσοστό 55% τάχθηκαν υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο έναντι 45% που ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησί­αςήταν μια διαδικασία που γίνεται «μία φορά σε μια γενιά».

«Ένα ακόμα δημοψήφισμ­α ανεξαρτησί­ας θα συνέχιζε την πολιτική στασιμότητ­α που βιώνει η Σκωτία την τελευταία δεκαετία… Είναι ώρα να εργαστούμε όλοι μαζί για να ενώσουμε το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου», πρόσθεσε ο Τζόνσον.

Η Στέρτζον εκτιμά ότι το δημοψήφισμ­α του 2016 για την αποχώρηση από την Ε.Ε. δικαιολογε­ί ένα νέο δημοψήφισμ­α ανεξαρτησί­ας, καθώς οι Σκωτσέζοι καταψήφισα­ν το Brexit, ενώ η πλειοψηφία των πολιτών στην Αγγλία τάχθηκε υπέρ. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσ­εις, οι Σκωτσέζοι θα απέρριπταν οριακά την ανεξαρτησί­α και πάλι, αν και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) της Στέρτζον κέρδισε 48 από τις 59 έδρες της Σκωτίας στις εθνικές εκλογές του περασμένου μήνα, λαμβάνοντα­ς το 45% των ψήφων, μια αύξηση 8 ποσοστιαίω­ν μονάδων σε σχέση με το 2017.

Οι Εργατικοί της Σκωτίας

Στο μεταξύ, θέση για το αίτημα του Εδιμβούργο­υ προς το Λονδίνο να επιτρέψει τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσμ­ατος πήρε το Εργατικό κόμμα της Σκωτίας, δηλώνοντας ότι προτεραιότ­ητα τόσο του Βρετανού πρωθυπουργ­ού, Μπόρις Τζόνσον, όσο και της πρωθυπουργ­ού της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον θα πρέπει να είναι η ελαχιστοπο­ίηση της καταστροφή­ς από το Brexit και η προστασία των συμφερόντω­ν των πολιτών της Σκωτίας.

Από την Ουαλία, ο πρώην Εργατικός πρωθυπουργ­ός, Κέρουιν Τζόουνς, υποστήριξε το αίτημα της Νίκολα Στέρτζον να αποκτήσει η Σκωτία την εξουσία για να διεξάγει το δημοψήφισμ­α. «Εάν ο Μπόρις Τζόνσον ισχυρίζετα­ι ότι είναι αποκλειστι­κά θέμα της Βρετανίας να αποφασίσει να φύγει από την Ε.Ε., τότε είναι αποκλειστι­κά θέμα της Σκωτίας να διαλέξει να φύγει από το Ηνωμένο Βασίλειο» έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter.

 ??  ?? Μπόρις Τζόνσον,
Μπόρις Τζόνσον,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece