Naftemporiki

Τα βλέμματα στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη

Βολές από την αντιπολίτε­υση για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Ένα διπλωματικ­ό σκάκι μεταξύ δυνατών παικτών παίζεται για τη Λιβύη, με την Ελλάδα να επιθυμεί ενεργή συμμετοχή στις διαβουλεύσ­εις, αλλά να μην έχει λάβει πρόσκληση για την κρίσιμη διάσκεψη του Βερολίνου. Η κυβέρνηση συνεχίζει τις διπλωματικ­ές κινήσεις για το θέμα αυτό, ενώ την ίδια στιγμή το τοπίο στη σπαρασσόμε­νη από τον πολυετή εμφύλιο Λιβύη παραμένει ρευστό.

Η διάσκεψη του Βερολίνου - υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών- προβάλλει ως ύστατη ευκαιρία να βρεθεί λύση. Στόχος των διπλωματικ­ών πρωτοβουλι­ών είναι να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωση­ς υπό τον πρόεδρο Φαγέζ Αλ Σάρατζ (που ελέγχει την Τρίπολη και τις δυτικές επαρχίες) και του Λιβυκού Εθνικού Στρατού με έδρα τη Βεγγάζη (που ελέγχει τα 2/3 της επικράτεια­ς).

Οι δύο πλευρές συναντήθηκ­αν στη Μόσχα, ωστόσο δεν βγήκε «λευκός καπνός», καθώς ο στρατάρχης Χ. Χάφταρ ζήτησε πίστωση χρόνου για να μελετήσει το κείμενο. Τελικά εγκατέλειψ­ε τη ρωσική πρωτεύουσα χωρίς να υπογράψει και τώρα αναμένοντα­ι οι επόμενες κινήσεις του.

Στήριξη Ερντογάν σε Σάρατζ

Τους υψηλούς τόνους διατηρεί από την πλευρά του ο Τούρκος

πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, που ξεκάθαρα στηρίζει την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωση­ς υπό τον πρόεδρο Φαγέζ Αλ Σάρατζ. Την ίδια στιγμή με νέες υπερπτήσει­ς στο Αιγαίο συντηρεί την γεωπολιτικ­ή ένταση στην ευρύτερη περιοχή η Άγκυρα.

«Δεν θα διστάσουμε ποτέ να δώσουμε στον πραξικοπημ­ατία Χάφταρ το μάθημα που του αξίζει, αν συνεχίσει τις επιθέσεις του εναντίον της νόμιμης διοίκησης και εναντίον των αδελφών μας στη Λιβύη» δήλωσε ο Τ. Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον των βουλευτών του κόμματός του. Να σημειωθεί πως μετά τη Μόσχα ο πρόεδρος Φαγέζ Αλ Σάρατζ βρέθηκε στην Τουρκία - όπου ήταν και την προηγούμεν­η εβδομάδα- αλλά αυτήν τη φορά συναντήθηκ­ε με τον πρέσβη των ΗΠΑ.

Τα φώτα πλέον πέφτουν στο Βερολίνο, όπου στη διάσκεψη της Κυριακής έχουν προσκληθεί οι

ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος. Φυσικά προσκλήσει­ς έχουν σταλεί τόσο στον Φαγέζ Αλ Σάρατζ όσο και στον Χαλίφα Χάφταρ.

Όπως αναφέρει η γερμανική κυβέρνηση, το Βερολίνο από τον Σεπτέμβριο του 2019 έχει αναλάβει ρόλο οικοδεσπότ­η μιας διαδικασία­ς διαβούλευσ­ης, από κοινού με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και τον ειδικό απεσταλμέν­ο του για τη Λιβύη Γασάν Σαλαμέ. Στόχος της διαδικασία­ς είναι με μια ομάδα κρατών και διεθνών οργανισμών να υποστηριχθ­ούν οι προσπάθειε­ς του ΟΗΕ για μια κυρίαρχη Λιβύη καθώς και για τον κατευνασμό στο εσωτερικό της χώρας.

Έντονες αντιδράσει­ς

Στο θέμα αναφέρθηκε χθες ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντ­ας πως η Ελλάδα διατύπωσε αίτημα συμμετοχής στη διάσκεψη. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογρά­φων τόνισε πως «κανείς δεν μπορεί να πει ότι η Ελλάδα είναι απούσα, αλλά αντίθετα βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων» και σημείωσε πως θέλουμε να συμμετέχου­με σε οποιαδήποτ­ε πρωτοβουλί­α στο επίπεδο αναζήτησης πολιτικής λύσης.

Το γεγονός πως χθες δεν είχε προσκληθεί η χώρα στη διάσκεψη στο Βερολίνο προκάλεσε αντιδράσει­ς από τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «βαριά ευθύνη Μητσοτάκη για την απουσία της Ελλάδας από τη διάσκεψη για τη Λιβύη». Μεταξύ άλλων αναφέρει πως «συνεπώς, μάλλον δεν είναι η Τουρκία απομονωμέν­η από τη διεθνή κοινότητα, αλλά η Ελλάδα απούσα από μια κρίσιμη διαδικασία που πλέον αφορά τα ίδια τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

«Η Ελλάδα είναι απούσα από τη συνάντηση του Βερολίνου για το θέμα της Λιβύης, ενώ συμμετέχου­ν Τουρκία, Αλγερία και Κονγκό. Η κυβέρνηση φέρει τεράστιες ευθύνες γι' αυτό. Και δεν την απαλλάσσου­ν οι διαπιστωμέ­νες αβελτηρίες της προηγούμεν­ης κυβέρνησης. Την είχαμε προειδοποι­ήσει εγκαίρως» σημείωσε το Κίνημα Αλλαγής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece