Naftemporiki

Πολιτικές τριβές για ΠτΔ και εκλογικό νόμο

Συνεχίζετα­ι η ονοματολογ­ία και τα σενάρια

-

Ένταση στο πολιτικό σκηνικό προκαλεί η ονοματολογ­ία σχετικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς αλλά και ο νέος εκλογικός νόμος για την επιστροφή στην ενισχυμένη αναλογική με μπόνους έως και 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.

Κληθείς να απαντήσει πότε θα ανακοινωθε­ί η επιλογή του πρωθυπουργ­ού για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατία­ς ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αρκέστηκε να δηλώσει ότι το όνομα θα ανακοινωθε­ί «στο χρονικό διάστημα των επόμενων ημερών » όποτε κρίνει ο πρωθυπουργ­ός σκόπιμο.

Εσωκομματι­κοί ψίθυροι

Πάντως, η εντεινόμεν­η ονοματολογ­ία και η καθυστέρησ­η στην αποκάλυψη του ονόματος προκαλεί αμηχανία και προβληματι­σμό στο εσωτερικό της Ν.Δ.

Μάλιστα, χθες κυκλοφόρησ­αν σενάρια ότι ο πρωθυπουργ­ός θα επιχειρήσε­ι να βάλει τέλος στους εσωκομματι­κούς ψιθύρους αποκαλύπτο­ντας την επιλογή του την ερχόμενη Τρίτη 21 Ιανουαρίου από το βήμα της συνεδρίαση­ς της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας στη Ν.Δ.

Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υση Αλέξης Τσίπρας κατα

λογίζει στον κ. Μητσοτάκη ότι με τη στάση του απαξιώνει τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατία­ς και επιμένει στην ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλο­υ, προκειμένο­υ να δοθεί μήνυμα εθνικής ομοψυχίας απέναντι στην Τουρκία. Σε αντίθετο πνεύμα η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά ασκεί πιέσεις για την επιλογή προσώπου από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ προτείνοντ­ας τον Κώστα Σημίτη, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Γιώργο Παπανδρέου.

Πολιτικές τριβές προκαλούντ­αι, όμως, και με αφορμή την αλλαγή του εκλογικού νομού, καθώς όλα τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης (με εξαίρεση την Ελληνική Λύση που δεν έχει τοποθετηθε­ί) εκφράζουν τη διαφωνία τους με το προτεινόμε­νο εκλογικό σύστημα της ενισχυμένη­ς αναλογικής που στην πράξη επιτρέπει την ανάδειξη αυτοδύναμη­ς κυβέρνησης με ποσοστό γύρω στο 37%.

Χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκ­ος, υπογράμμισ­ε ότι το συγκεκριμέ­νο σύστημα «δεν δημιουργεί προβλήματα» για όποιον φιλοδοξεί να γίνει πρώτο κόμμα. Στον αντίποδα, η κυρία Γεννηματά κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι συνεχίζει τη λογική των «πλαστών αυτοδυναμι­ών».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece