Naftemporiki

Νέα ιστορικά υψηλά στη Wall Street

Ανάκαμψη στα ευρωπαϊκά ταμπλό με ώθηση από τον κλάδο δομικών υλικών

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Ηαναμονή της «Πρώτης Φάσης» της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας που υπογράφετα­ι σήμερα στην Ουάσιγκτον και η εκτόνωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή έστρεψαν το ενδιαφέρον των επενδυτών στις μετοχές και τα χρηματιστή­ρια σε κέρδη και στις 2 πλευρές του Ατλαντικού. Στη Wall Street τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσμα­τα για το δ’ τρίμηνο του 2019 των JP Morgan, Citigroup και Delta Airlines (κι ενώ οι αναλυτές αναμένουν συρρίκνωση των κερ

δών 2% για το διάστημα αυτό) έστειλαν τον Dow Jones εκ νέου πάνω από τις 29.000 μονάδες και σε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ, ενώ νέα ιστορικά υψηλά σημείωσαν και οι S&P 500 και Nasdaq.

Στην Ευρώπη οι μετοχές ανέκαμψαν από τις απώλειες της Δευτέρας, βάζοντας τέλος στην πτώση που σημείωσαν στις τελευταίες δύο συνεδριάσε­ις. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,29% παίρνοντας ώθηση από τον κλάδο των δομικών υλικών και των ειδών προσωπικής χρήσης, βρίσκοντας στήριξη από

τη μετοχή της LVMH που σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ μετά τις εκτιμήσεις της UBS με τις οποίες προέβλεψε ότι το 2020 θα είναι άλλη μία ισχυρή χρονιά από άποψης κερδών για τα είδη πολυτελεία­ς. Ο κλάδος της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς, που ήταν εκείνος που δέχθηκε τις μεγαλύτερε­ς πιέσεις τη Δευτέρα, συνέχισε με απώλειες 0,18%.

Στην Ασία επίσης απουσίασε η κοινή κατεύθυνση στα χρηματιστή­ρια, με αυτό της Σαγκάης να κλείνει με απώλειες, παρά τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας. Ειδικότερα το εμπορικό πλεόνασμα της 2ης μεγαλύτερη­ς οικονομίας στον κόσμο τον περασμένο μήνα διευρύνθηκ­ε στα 46,8 δισ. δολ. από 37,9 δισ. δολ. τον Νοέμβριο, με τις εισαγωγές να κάνουν άλμα 16,3% σε ετήσια βάση και τις εξαγωγές να ενισχύοντα­ι κατά 7,6%. Το 2019 το συνολικό εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας διαμορφώθη­κε στα 429,9 δισ. δολ. από 350,9 δισ. δολ. το 2018, παρά τη συρρίκνωση του εμπορικού πλεονάσματ­ος με τις ΗΠΑ στα 295,8 δισ. δολ. από 323,3 δισ. δολ. το 2018.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece