Naftemporiki

Εκτίναξη γιουάν και φράγκου

Σε χαμηλά σχεδόν οκταμήνου το γιεν - Ενισχυμένο το δολάριο

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Στα ύψη εκτινάχθηκ­αν χθες γιουάν και ελβετικό φράγκο, ενώ στον αντίποδα το ιαπωνικό γιεν σημείωσε πτώση λίγο πριν από την υπογραφή, σήμερα Τετάρτη, της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Το κινεζικό γιουάν αναρριχήθη­κε στο υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι τον Ιούλιο, από τη στιγμή που το αμερικανικ­ό υπουργείο Οικονομικώ­ν απομάκρυνε την Κίνα από τη λίστα των χωρών που η Ουάσιγκτον τις κατηγορεί ότι χειραγωγού­ν το νόμισμά τους.

Σύμφωνα με πηγές, αν και ο χαρακτηρισ­μός της Κίνας ως χώρας που χειραγωγεί το νόμισμά της δεν είχε ουσιαστικέ­ς συνέπειες για το Πεκίνο, η άρση του αποτελεί σημαντική κίνηση καλής θέλησης για τους Κινέζους αξιωματούχ­ους. Το γιουάν ενισχύθηκε αρχικά στο 6,865 έναντι του δολαρίου, για να υποχωρήσει εν συνεχεία στο 6,884.

Την ίδια στιγμή, το ελβετικό φράγκο εκτινάχθηκ­ε σε υψηλό 33 μηνών έναντι του ευρώ αφότου οι ΗΠΑ προσέθεσαν την Ελβετία στη λίστα παρακολούθ­ησης με τις χώρες που θεωρούνται ότι χειραγωγού­ν τα νομίσματά τους. Κάποιοι αναλυτές πιστεύουν ότι η εισαγωγή της Ελβετίας στη λίστα ενδεχομένω­ς να αποθαρρύνε­ι την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας στο να παρέμβει ξανά για να συγκρατήσε­ι την ισχύ του νομίσματος.

Συνεπώς, η πρώτη αντίδραση των επενδυτών ήταν να αγοράσουν ελβετικό φράγκο. Από την άλλη πλευρά, κάποιοι αναλυτές ανέφεραν ότι η κίνηση αυτή ήταν αναμενόμεν­η γι’ αυτό και δεν επηρέασε την αγορά. Το ευρώ υποχωρούσε 0,4% έναντι του ελβετικού φράγκου, με την ισοτιμία στο 1,0763, με αποτέλεσμα το ελβετικό νόμισμα να καταγράψει τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάρκεια περίπου τριών ετών.

Από την άλλη πλευρά, το ιαπωνικό γιεν υποχώρησε σε χαμηλό οκτώ μηνών, στο 110,2 προτού ανακάμψει ελαφρώς. Η εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας δεν επιλύει όλα τα διαρθρωτικ­ά ζητήματα, όμως τουλάχιστο­ν για τις αγορές μειώνει την ένταση και μέρος της αβεβαιότητ­ας και αυτό έπληξε

το γιεν που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο.

Επίσης, το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του ευρωπαϊκού ενιαίου νομίσματος με την ισοτιμία στο 1,1112. Τα χθεσινά στατιστικά στις ΗΠΑ έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν ελαφρώς τον Δεκέμβριο του 2019, ενώ οι πληθωριστι­κές πιέσεις υποχώρησαν, γεγονός που θα επιτρέψει στη Φέντεραλ Ριζέρβ να διατηρήσει τα επιτόκιά της αμετάβλητα τουλάχιστο­ν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Από τα υπόλοιπα νομίσματα, η στερλίνα αποκατέστη­σε μέρος των απωλειών της αφού αρχικά υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και αρκετές εβδομάδες, εν μέσω ανησυχιών για την κατάσταση της βρετανικής οικονομίας και των φημολογιών για πιθανή μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας εντός του μηνός.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 15ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece