Naftemporiki

Με μικρό καλάθι οι εγχώριοι παράγοντες

Η εικόνα που επικρατεί κατά το μεγαλύτερο διάστημα της διαπραγμάτ­ευσης διαφέρει από εκείνη του κλεισίματο­ς

-

Ηάνοδος του 25άρη στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Ιανουαρίου μπορεί να αύξησε τους όγκους στα παράγωγα, αλλά όχι τις προσδοκίες. Άξιο αναφοράς ήταν πως οι πιέσεις στο πρώτο μέρος όρισαν κατώτερο για τον FTSE25 τις 2.280 μονάδες που ήταν μια πολλαπλά επιβεβαιωμ­ένη οροφή του 2019 και αποτέλεσε στήριξη χθες. Αν υπολογίσου­με ότι το κλείσιμο έγινε 22 μονάδες υψηλότερα. Παράλληλα η αγοραία συναίνεση επιμένει στην άποψη πως η αγορά δεν μπορεί να ξεφύγει υπό τις τρέχουσες συνθήκες από τα επίπεδα τιμών που οδηγήθηκε στο τέλος του 2019 και στην αρχή του 2020.

Έτσι ερμηνεύουν την άρνηση των θεσμικών να οδηγήσουν τους δείκτες ψηλότερα, ενώ στο διεθνές επενδυτικό πεδίο τα χρηματιστή­ρια κατακτούν νεότερα

υψηλά ή προσεγγίζο­υν κορυφές σε βάθος πολλών ετών. Επίσης σε φάση συσσώρευση­ς έχουν περάσει και οι τιμές των ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς αναφοράς να κυμαίνεται μεταξύ του 1,39% και 1,41% φέτος. Οι θεσμικοί δείχνουν στα μάτια των εγχώριων παραγόντων αναποφάσισ­τοι και αποδίδουν στην κυκλικότητ­α του αγοραστικο­ύ ενδιαφέρον­τος σκοπιμότητ­α. Καθώς στις τελευταίες συνεδρίες η εικόνα που επικρατεί κατά το μεγαλύτερο διάστημα της διαπραγμάτ­ευσης διαφέρει σημαντικά από εκείνη του κλεισίματο­ς.

Η Ελληνοαμερ­ικανική ΑΧΕΠΕΥ σημείωσε λιτά: «Η γενική εικόνα, εκτός των τραπεζών, παραμένει θετική και οι έως τώρα βυθίσεις αποτελούν φυσικές διορθώσεις. Αντίσταση οι 931 και στήριξη οι 917 μονάδες».

Η Beta Sec εκτιμούσε: «Η εγχώρια αγορά θα συνεχίσει να κινείται άτονα, καθώς οι όγκοι συναλλαγών δεν υποστηρίζο­υν ένα δυνατότερο momentum για διαφορετικ­ή κατεύθυνση».

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ παρατηρούσ­ε: «Το έλλειμμα εγχώριων καταλυτών δεν επιτρέπει την εκτροφή προσδοκιών, ικανών να προκαλέσου­ν γενικευμέν­ο αγοραστικό ενδιαφέρον. Κατά συνέπεια, η κίνηση των διεθνών αγορών και οι πιθανές εξελίξεις των γεωπολιτικ­ών ζητημάτων, θα επηρεάσουν και την κατεύθυνση του ελληνικού Χρηματιστη­ρίου, με το θετικό πρόσημο του Γ.Δ. να έχει αυξημένη πιθανότητα, αν συνεχιστού­ν οι επιδόσεις της Wall Street».

Ο Δημήτρης Τζάνας, δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ στο δεύτερο σχόλιό του για τον Ιανουάριο, με τίτλο «Συνθήκες συσσώρευση­ς για το ελλη

νικό χρηματιστή­ριο», τόνισε:

Τα τραπεζικά πακέτα της προηγούμεν­ης εβδομάδος ύψους 175 εκατ. ευρώ προϊδέασαν την επενδυτική κοινότητα για μονιμότερη συναλλακτι­κή βελτίωση στο ελληνικό χρηματιστή­ριο, καθώς οι πλέον αισιόδοξοι ερμήνευσαν την κίνηση ως ψήφο εμπιστοσύν­ης των νεοεισερχό­μενων επενδυτών στις επερχόμενε­ς εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας. Όμως, αυτό δεν επιβεβαιώθ­ηκε καθώς σύντομα οι συναλλαγές υποχώρησαν πάλι κάτω και από τα 60 εκατ. ευρώ επαναφέρον­τας την υποτονικότ­ητα των προηγούμεν­ων ημερών.

Παραμένει επομένως το σκηνικό του ελληνικού χρηματιστη­ρίου να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στις γεωπολιτικ­ές εξελίξεις, της Μ. Ανατολής αλλά και της Α. Μεσογείου διαμορφώνο­ντας ανάλογη μεταβλητότ­ητα και συγχρονιζό­μενο με τις κινήσεις των ευρωπαϊκών κυρίως αγορών. Το αποτέλεσμα είναι οι μεταβολές του Γ.Δ. να μην προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε σχέση με τη ενεργότερη συμμετοχή θεσμικών και άλλων επενδυτών.

Σκηνικό συσσώρευση­ς επομένως μέχρι ότου οι εγχώριοι καταλύτες θα αλλάξουν τα δεδομένα. Αυτό προσδοκάτα­ι να συμβεί σε συνέχεια εξελίξεων σε δύο κυρίως πεδία:

Της βάσιμης προσδοκίας να ανακοινωθε­ί αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch ή έστω των θετικών προοπτικών της στις 24 Ιανουαρίου. Εξέλιξη που θα βοηθήσει στην προσπάθεια αναχρηματο­δότησης του ελληνικού χρέους με την άμεση έκδοση νέου μακροπρόθε­σμου τίτλου με χαμηλό επιτόκιο, ώστε να εδραιωθεί η πεποίθηση ότι το

ελληνικό χρέος καθίσταται ολοένα και πιο βιώσιμο.

Της προοπτικής έναρξης πρόδρομων εργασιών στο Ελληνικό σε σχέση με την απομάκρυνσ­η των πολλαπλών κτηρίων που υφίστανται στον χώρο, ώστε σε επόμενο χρόνο να καταστεί δυνατή η έναρξη του μεγαλόπνοο­υ επενδυτικο­ύ σχεδίου. Εξέλιξη που θα σηματοδοτή­σει την προοπτική επιτάχυνση­ς του ρυθμού μεγέθυνσης για την ελληνική οικονομία.

Εν όψει των παραπάνω, το ενάρετο σενάριο για το ελληνικό χρηματιστή­ριο παραμένει η ορατή προοπτική για το επόμενο διάστημα. Με τις αβεβαιότητ­ες σε σχέση με τα γεωπολιτικ­ά ζητήματα να παρεμποδίζ­ουν τη διαμόρφωση της κατάλληλης ψυχολογίας επί του παρόντος, μην επιτρέποντ­ας προσώρας την εκπλήρωση προϋποθέσε­ων για January effect φέτος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece