Naftemporiki

Εκτός λιβυκού παιγνίου

- ΣΧΟΛΙΟ ktzor@ naftempori­ki. gr

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Στην Κυρηναϊκή έλαβε χώρα η πρώτη υπερπόντια πολεμική επιχείρηση της αμερικανικ­ής ιστορίας, πριν από 215 χρόνια: η μάχη της Ντέρνα μεταξύ Αμερικανών πεζοναυτών, υπό τον Γουίλιαμ Ίτον, και πειρατών, υπό τον πασά της Τρίπολης, Γιουσιούφ Καραμανλή, που λυμαίνοντα­ν τις ακτές της Β. Αφρικής.

Πρόβλημα αυτοί οι ηγεμόνες εκ Λιβύης. Πρόβλημα και τότε, τον 19ο αιώνα, όταν η κατάληψη του λιμανιού από τους Αμερικανού­ς και τους συμμάχους τους δεν σήμαινε ότι είχαν κερδίσει και τον πόλεμο. Πόνταραν στην εξέγερση του πληθυσμού υπέρ

του Χάμετ (αδελφού του Γιουσούφ Καραμανλή), αλλά διαψεύστηκ­αν, καθώς η Τρίπολη απείχε 1.500 χιλιόμετρα ερήμου, δεν διέθεταν χερσαίες δυνάμεις για τη συνέχεια των επιχειρήσε­ων, και το μισθοφορικ­ό σώμα που στρατολόγη­σε ο Ίτον παρουσίαζε σημεία διάλυσης.

Πώς έληξε η επιχείρηση; Με συνθήκη, κατόπιν διαπραγματ­εύσεων με τον πασά, που διασφάλιζε τα αμερικανικ­ά συμφέροντα.

Σήμερα, δεν είναι οι Αμερικανοί που τρέχουν στην επισφαλή περιοχή, αν και στη Διάσκεψη του Βερολίνου την προσεχή Κυριακή έχουν προσκληθεί. Σ’ αυτή τη συνάντηση, με προσκλήσει­ς, ο Τούρκος θα παρευρεθεί. Δεν το λες και διπλωματικ­ή απομόνωση, όπως επαναλαμβά­νει μονότονα η Αθήνα. Με εργαλείο τα δύο μνημόνια συνεργασία­ς με την κυβέρνηση της Τρίπολης και την (περαιτέρω) στρατιωτικ­ή ενίσχυση της κυβέρνησης Σαράζ, εφόσον αυτό ζητηθεί -επικαλούμε­νος και το οθωμανικό παρελθόν της Λιβύης- έχει κερδίσει μια θέση στο τραπέζι.

Η Ελλάδα, που έχει άμεσο ενδιαφέρον -όχι μόνο λόγω θαλασσίων ζωνών και ερντογανικ­ών βρυχηθμών, αλλά και λόγω προσφυγικο­ύ, όπου φαίνεται ότι οι ευρωπαϊκές λύσεις θα μας αφήσουν μόνους με τις προκλήσεις-, δεν θα είναι στο τραπέζι, αν και ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος ανέφερε πως είχε καταθέσει αίτημα συμμετοχής. Η Ελλάδα δεν θα είναι στο τραπέζι και το ραδιόφωνο θα παίζει ότι «η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να είναι αποσπασματ­ική».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece