Naftemporiki

Σε χαμηλό 30 ετών ο ρυθμός ανάπτυξης του κινεζικού ΑΕΠ το 2019

Συγκρατημέ­νη αισιοδοξία για τις προοπτικές της οικονομίας τη φετινή χρονιά

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Με ρυθμό 6,1% «έτρεξε» η κινεζική οικονομία το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, ρυθμός που είναι ο βραδύτερος των τελευταίων σχεδόν 30 ετών, καθώς την τελευταία φορά που σημείωσε αντίστοιχη επίδοση το ΑΕΠ της Κίνας ήταν το 1990.

Ωστόσο, η ανάπτυξη 6,1% ήταν εναρμονισμ­ένη με τις προβλέψεις τόσο των αναλυτών όσο και του Πεκίνου, ενώ για το 2020 προβλέπουν η κινεζική οικονομία να κινηθεί στα ίδια επίπεδα ή ακόμα και χαμηλότερα.

Το κινεζικό ΑΕΠ επιβραδύνε­ται σταθερά από το 2010 και το 10,6%, κάνοντας ένα διάλειμμα το 2017, όταν και το ολοκλήρωσε στο 6,8% από 6,7% την προηγούμεν­η χρονιά, για να πέσει στο 6,6% το 2018 και να καταγράψει σημαντική υποχώρηση στο 6,1% πέρυσι.

Επιπτώσεις από την εμπορική διαμάχη

Οι επιπτώσεις από τη 18μηνη εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ αποτυπώνετ­αι με τον καλύτερο τρόπο στις επιδόσεις της κινεζικής οικονομίας ανά τρίμηνο στο διάστημα αυτό.

Το γ΄ τρίμηνο του 2018 όταν ξέσπασε ο σινο-αμερικανικ­ός εμπορικός πόλεμος το κινεζικό ΑΕΠ υποχώρησε στο 6,5% από 6,7% το προηγούμεν­ο τρίμηνο, έτρεξε με ρυθμό 6,4% το δ΄ τρίμηνο του 2018 και το πρώτο του 2019, έπεσε στο 6,2% το β΄ τρίμηνο του 2019 και στο 6% στα επόμενα δύο τρίμηνα, ο βραδύτερος ρυθμός για τρίμηνο από τους πρώ

τους 3 μήνες του 1992. Η περσινή αυτή επίδοση έχει ιδιαίτερη σημασία, από τη στιγμή που η κινεζική κυβέρνηση σε όλη τη διάρκεια του 2019 επιδόθηκε σε μία δέσμη μέτρων για να ανακόψει την επιβράδυνσ­η της οικονομίας, συμπεριλαμ­βανομένων της πρόσφατης μείωσης των κεφαλαιακώ­ν αποθεμάτων των τραπεζών - από την οποία απελευθερώ­θηκαν 800 δισ. δολάρια- και της ενθάρρυνση­ς να χορηγήσουν περισσότερ­α δάνεια (έφτασαν στο ρεκόρ των 2,44 τρισ. δολαρίων).

Αν και τα επίσημα στοιχεία για το ΑΕΠ της Κίνας παρουσιάζο­νται ως δείκτης υγείας για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, τα τελευταία χρόνια κάνουν την εμφάνισή τους αρκετοί εμπειρογνώ­μονες οι οποίοι εκφράζουν σκεπτικισμ­ό σχετικά με την ακρίβεια των εκθέσεων της κινεζικής στατιστική­ς υπηρεσίας.

Τι εκτιμούν οι αναλυτές

Αναφορικά με την πορεία της κινεζικής οικονομίας το 2020, οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή θα ακολουθήσε­ι τα ίδια μονοπάτια με το 2019.

Σε αυτό το πλαίσιο και στην προσπάθεια τόνωσης της οικονομίας της Κίνας, στέκεται και ο Τομ Ράφερτι, επικεφαλής οικονομολό­γος στην Economist Intelligen­ce Unit, ο

οποίος αναμένει το κινεζικό ΑΕΠ να παραμείνει στα ίδια επίπεδα, παρά το γεγονός πως το Πεκίνο θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειε­ς για να του δώσει ώθηση.

«Οι επιχειρήσε­ις και οι επενδυτές μπορεί μετά την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας να προσβλέπου­ν σε ένα καλύτερο μέλλον μετά από ένα δύσκολο 2019. Εμείς ωστόσο εξακολουθο­ύμε να διακρίνουμ­ε κινδύνους για τις προοπτικές της οικονομίας της Κίνας, δεδομένου του εύθραυστου χαρακτήρα της εμπορικής συμφωνίας και των κινδύνων που εξακολουθο­ύν να υφίστανται στις κινεζικές αγορές» δηλώνει στο CNBC ο Ράφερτι.

Ο Μασάακι Κάνο, επικεφαλής οικονομολό­γος στη Sony Financial Holdings, εμφανίζετα­ι

ακόμα πιο απαισιόδοξ­ος, εκτιμώντας πως το κινεζικό ΑΕΠ θα επιβραδύνε­ι περαιτέρω το 2020, κάτω από το 6%.

« Η κινεζική οικονομία σίγουρα δεν πρόκειται να υποχωρήσει αισθητά τη φετινή χρονιά, δεν θα το επιτρέψουν άλλωστε η νομισματικ­ή πολιτική της κεντρικής τράπεζας και οι πολιτικές της κυβέρνησης, όμως η τάση για περαιτέρω επιβράδυνσ­η της 2ης μεγαλύτερη­ς οικονομίας στον κόσμο θα παραμείνει σταθερή» δηλώνει στο Reuters.

Η φετινή χρονιά είναι ζωτικής σημασίας για την κινεζική κυβέρνηση έχοντας θέσει ως στόχο τον διπλασιασμ­ό του ΑΕΠ και των εισοδημάτω­ν μέσα στη δεκαετία του 2020, όπως και την πορεία της Κίνας προς μία «μέτρια ευημερία».

 ??  ??
 ??  ?? Τα αισιόδοξα μηνύματα ήρθαν από τις επιδόσεις της βιομηχανικ­ής παραγωγής τον Δεκέμβριο, που κατέγραψε αύξηση 6,9% σε ετήσια βάση -ο ταχύτερος ρυθμός των τελευταίων 9 μηνών-, από 6,2% τον Νοέμβριο, ξεπερνώντα­ς κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών για ενίσχυση 5,9%.
Τα αισιόδοξα μηνύματα ήρθαν από τις επιδόσεις της βιομηχανικ­ής παραγωγής τον Δεκέμβριο, που κατέγραψε αύξηση 6,9% σε ετήσια βάση -ο ταχύτερος ρυθμός των τελευταίων 9 μηνών-, από 6,2% τον Νοέμβριο, ξεπερνώντα­ς κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών για ενίσχυση 5,9%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece