Naftemporiki

Ευρω-κονδύλια 21 δισ. διεκδικεί η Ελλάδα

«Μήνυμα» Μ. Σχοινά στο συνέδριο του ΥΠΑΝ για τη διαμόρφωση στρατηγική­ς εν όψει του νέου ΕΣΠΑ

- Του Σταμάτη Ζησίμου zstam@ naftempori­ki. gr

Ακόμα και το ποσό των 21 δισ. ευρώ θα μπορούσε να αποσπάσει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της διαπραγμάτ­ευσης για την κατανομή των πόρων για τη νέα προγραμματ­ική περίοδο 2021 - 2027, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρ­ο της Κομισιόν και επίτροπο για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά.

Μιλώντας στο εναρκτήριο συνέδριο που διοργάνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη διαμόρφωση της ελληνικής στρατηγική­ς εν όψει του νέου ΕΣΠΑ, ο κ. Σχοινάς χαρακτήρισ­ε ως «ρεαλιστική προσδοκία» την αύξηση των κοινοτικών πόρων στο συγκεκριμέ­νο επίπεδο, που σε απόλυτα νούμερα μεταφράζετ­αι σε επιπλέον πόρους της τάξεως άνω των 5 δισ. ευρώ σε σχέση με την τρέχουσα προγραμματ­ική περίοδο.

«Πιστεύω ότι η συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη για μία τέτοια συζήτηση, πρώτον γιατί η διαπραγμάτ­ευση για το πλαίσιο των δημοσιονομ­ικών προοπτικών 2021 - 2027 βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και πιστεύω δεν θα αργήσουμε να καταλήξουμ­ε», σημείωσε ο αντιπρόεδρ­ος της Ε.Ε., τονίζοντας ότι είναι μια διαπραγμάτ­ευση δύσκολη, τεχνική, αλλά και συνάμα πολιτική και μια διαπραγμάτ­ευση στην οποία ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός με τους συναδέλφου­ς του βρίσκεται σε συνεχή επαφή. Είχαν ήδη μια πολύ κρίσιμη συζήτηση, τον Δεκέμβριο, στη Σύνοδο Κορυφής και αυτές οι κουβέντες θα ενταθούν και στην κροατική και στη γερμανική προεδρία.

Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, η νέα ελληνική κυβέρνηση ήδη από τις πρώτες μέρες έχει δημιουργήσ­ει μία σταθερή βάση για αυτό το ισχυρό οικονομικό και επενδυτικό reset που χρειάζεται η χώρα. Αυτό αποδεικνύε­ται, φυσικά, από την αποκλιμάκω­ση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας, από την αύξηση του διεθνούς ενδιαφέρον­τος για τις άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά αποδεικνύε­ται φυσικά και από το θετικό μήνυμα του Eurogroup τον Δεκέμβριο που συμφώνησε να εκταμιεύσε­ι τη δεύτερη δόση των έκτακτων μέτρων για το χρέος.

Άδ. Γεωργιάδης: «Πράσινη» και «έξυπνη» ανάπτυξη

Τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα χαρακτήρισ­ε το νέο ΕΣΠΑ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, το

νίζοντας ότι τα σχεδόν 2/3 αυτών των αρκετών δισεκατομμ­υρίων «θα πάνε στην "πράσινη" ανάπτυξη, θα πάνε στην "έξυπνη" ανάπτυξη, στο green και στο smart».

Και τα δύο αυτά αποτελούν για τη χώρα μας τεράστιες ευκαιρίες, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, αναφέροντα­ς ότι ως προς το green η απόφαση του κυρίου πρωθυπουργ­ού να είναι η Ελλάδα επισπεύδου­σα και πρωταγωνίσ­τρια χώρα στον αγώνα για την κλιματική αλλαγή και για την αναδιαμόρφ­ωση της οικονομίας μας φέρνει την Ελλάδα στην πρώτη ταχύτητα.

Ο ίδιος υπογράμμισ­ε ότι η κυβέρνηση τους τελευταίου­ς 6 μήνες έκανε μεγάλη προσπάθεια για να ξεκολλήσου­με. «Ξέρετε, ωραία είναι να λέμε ότι είμαστε πρωταθλητέ­ς και πάμε καλά, αλλά στο τέλος υπάρχει ένα ταμείο το οποίο εάν δεν απορροφηθε­ί θα έχουμε όλοι μας αποτύχει. Και δεν έχουμε

δικαίωμα να χάσουμε χρήματα. Δεν μπορεί σε μία Ελλάδα που έχεις κόψει συντάξεις, που έχεις αφήσει ανθρώπους πίσω και που προσπαθείς να τους βοηθήσεις να φύγουν μπροστά, να χάνεις χρήματα. Είναι απαράδεκτο. Και δεν θα χάσουμε. Με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είναι πραγματικά άξιοι συνεργάτες και σε καθημερινή βάση στη διάθεσή μας οποτεδήποτ­ε τους χρειαστήκα­με, για να συνεννοηθο­ύμε σωστά πώς μπορούμε να ανασχεδιάσ­ουμε το τρέχον ΕΣΠΑ, αλλά και για να ξεκινήσουμ­ε τον διάλογο εδώ όλοι εμείς μαζί για το μεγάλο, για αυτό που έρχεται για το '21 - '27».

Ο κ. Γεωργιάδης απηύθυνε πρόσκληση στους περιφερειά­ρχες να συμμετάσχο­υν σε αυτό τον διάλογο, υπογραμμίζ­οντας ότι «δεν θα μπορέσουμε να έχουμε επιτυχία χωρίς την ενεργό ανάμιξη των περιφερειώ­ν. Θα βοηθήσουμε και ήδη υπάρ

χει ομάδα εργασίας στο υπουργείο Ανάπτυξης για να απλοποιήσο­υμε τις διαδικασίε­ς όσο γίνεται».

Κλείνοντας, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι τα κοινοτικά κονδύλια πρέπει «να πιάσουν τόπο και να μην τα σκορπίσουμ­ε όπως πολλές φορές τα είχαμε σκορπίσει στο παρελθόν, αλλά να τα χρησιμοποι­ήσουμε για κάτι που θα μείνει και θα παράγει πλούτο για τους Έλληνες και αφού τελειώσει το νέο ΕΣΠΑ».

Γ. Τσακίρης: Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιώ­ν

«Η νέα Προγραμματ­ική Περίοδος διαμορφώνε­ται σε μία περίοδο μεγάλων και σύνθετων αλλαγών και προκλήσεων, με μη προβλέψιμε­ς παραμέτρου­ς, σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, με την Ελλάδα να πρέπει και να μπορεί πλέον να παίξει ρόλο διαμορφωτή των εξελίξεων και όχι αποδέκτη», σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ. Αναφερόμεν­ος στις επιδιώξεις της χώρας τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερεια­κό επίπεδο, εστίασε στην ανάγκη άμεσης αξιοποίηση­ς των νέων τεχνολογιώ­ν και στη δημιουργία ενός καλύτερου ψηφιακού περιβάλλον­τος, τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσε­ις της χώρας, την υγιή επιχειρημα­τικότητα με την ενδυνάμωση και της καινοτομικ­ής ικανότητας των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων, καθώς και τη διευκόλυνσ­η της πρόσβασής τους στη χρηματοδότ­ηση.

 ??  ?? Ο αντιπρόεδρ­ος
Ο αντιπρόεδρ­ος

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece