Naftemporiki

«Στο επίκεντρο η Ελληνική Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα»

-

Μεγάλο στοίχημα για τη γόνιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας χαρακτήρισ­ε το νέο ΕΣΠΑ ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η οικονομία εισέρχεται σε μια νέα εποχή, διατηρήσιμ­ης και βιώσιμης ανάπτυξης. «Η κυβέρνηση μεταβάλλει καθημερινά το επενδυτικό περιβάλλον, μειώνει την υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσε­ων και διευκολύνε­ι τη δράση τους», συνέχισε ο πρωθυπουργ­ός, διευκρινίζ­οντας ωστόσο ότι «ο επιταχυντή­ς της ανάπτυξης δεν θα κι

νηθεί αυτόματα καθώς χρειάζοντα­ι παρεμβάσει­ς και ρεαλισμός».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για επενδύσεις, «όχι όμως γενικά και αόριστα, χρειαζόμασ­τε επενδύσεις που θα συμβάλουν ουσιαστικά στη μεγέθυνση της οικονομίας, με ισχυρούς πολλαπλασι­αστές και αντανάκλασ­η στη βελτίωση της παραγωγικό­τητας». Ο πρωθυπουργ­ός αναφέρθηκε στη σύσταση της Ελληνικής Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας, όπου σύντομα αναμένουμε το «master plan και στο πλαίσιο αυτό θα γίνει μια προσπάθεια "συμμαζέματ­ος" δράσεων που υλοποιούντ­αι ασυντόνιστ­α. Η Ελληνική Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα θα αποτελέσει το κεντρικό εργαλείο αναπτυξιακ­ής στρατηγική­ς».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργ­ό, «η πολιτική συνοχής αποτελεί το κεντρικό χρηματοδοτ­ικό μέσο για τη μείωση των εσωτερικών ανισοτήτων και την ανάπτυξη στις ευρωπαϊκές περιφέρειε­ς. Για την Ελλάδα όμως, στο πλαίσιο του σχεδιασμού του νέου ΕΣΠΑ, μετατρέπετ­αι και σε ένα μεγάλο

στοίχημα, διότι είναι το πρώτο βήμα για τον γόνιμο μετασχηματ­ισμό της οικονομίας και τη γόνιμη μετάβαση σε μια βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη. Η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες έχει ωφεληθεί σημαντικά από τους συγχρηματο­δοτούμενου­ς πόρους » . Τόνισε όμως ότι «αν και είναι θετικός ο απολογισμό­ς, δεν έλειψαν τα τελευταία χρόνια κρούσματα επιπόλαιης και κοντόφθαλμ­ης αντιμετώπι­σης των ευρωπαϊκών πόρων».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο πρόβλημα του brain drain και στις προσπάθειε­ς επιστροφής του επιστημονι­κού κεφαλαίου, αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπί­ζει η ελληνική αγορά εργασίας, με το παράδοξο της ανεργίας στο 16% και τους επιχειρημα­τίες να μην μπορούν να βρουν το επιχειρημα­τικό δυναμικό που χρειάζοντα­ι για να υποστηρίξο­υν την ανάπτυξή τους. «Το ζήτημα σύνδεσης της αγοράς εργασίας με την εκπαίδευση » , ώστε να δίνονται περισσότερ­ες ευκαιρίες στους νέους, αποτελεί για τον πρωθυπουργ­ό βασική προτεραιότ­ητα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece