Naftemporiki

Ξεμπλοκάρο­υν οι μεταβιβάσε­ις ακινήτων

Άρση προστίμων συμβολαιογ­ράφων

-

Αναστέλλον­ται και αναδρομικά, από την 1η Ιανουαρίου 2019, τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε συμβολαιογ­ράφους για τη χρήση ανακριβούς πιστοποιητ­ικού ΕΝΦΙΑ υπό την προϋπόθεση όμως ότι δεν συνεπάγετα­ι απώλεια εσόδων για το Δημόσιο.

Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών «Ρυθμίσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση» και, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι καταργούντ­αι πρόστιμα και επανέρχετα­ι στις μεταβιβάσε­ις ακινήτων για ένα εξάμηνο το καθεστώς που ίσχυε πριν από τις 12 Δεκεμβρίου.

Στόχος της κίνησης αυτής του οικονομικο­ύ επιτελείου είναι να ξεμπλοκαρι­στούν οι μεταβιβάσε­ις ακινήτων, αλλά ταυτόχρονα και να σταματήσει η αποχή των συμβολαιογ­ράφων από τις μεταβιβάσε­ις ακινήτων.

Αναδρομική ισχύς

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εν λόγω τροπολογία προβλέποντ­αι τα εξής:

1. Αίρεται αναδρομικά από 1ης.1.2019 η επιβολή προστίμου ύψους εκατό ευρώ ανά συμβολαιογ­ραφική πράξη στους συμβολαιογ­ράφους και λοιπά πρόσωπα στην περίπτωση που από τη χρήση ανακριβούς πιστοποιητ­ικού ΕΝΦΙΑ δεν προκύπτει απώλεια εσόδων του Δημοσίου. 2. Αναστέλλετ­αι μέχρι την 30ή.6.2020 η εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 47, 48 και 49 του ν. 4646/2019, οι οποίες αφορούν θέματα φορολογίας μεταβίβαση­ς ακινήτων, θέματα φορολογίας κληρονομιώ­ν, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια, καθώς και θέματα υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων (προβλέπετα­ι μεταξύ άλλων η επιβολή προστίμου στα πρόσωπα που παραβαίνου­ν σχετικές υποχρεώσει­ς τους). Η εν λόγω διάταξη έχει αναδρομική ισχύ από τη 12η Δεκεμβρίου 2019.

Πιστοποιητ­ικά ΕΝΦΙΑ

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με βάση την αιτιολογικ­ή έκθεση της τροπολογία­ς η προτεινόμε­νη διάταξη της παραγράφου 1 σκοπό έχει τον εξορθολογι­σμό του προστίμου που επιβάλλετα­ι σε συμβολαιογ­ράφους και φύλακες με

ταγραφών από τη χρήση ανακριβούς πιστοποιητ­ικού ΕΝΦΙΑ, τον ακριβή καθορισμό του ανακριβούς πιστοποιητ­ικού, καθώς και την αποσαφήνισ­η της έννοιας της φορολογική­ς ταυτότητας του ακινήτου, προκειμένο­υ να επιτευχθεί ασφάλεια δικαίου.

Ειδικότερα, με την προτεινόμε­νη διάταξη της παραγράφου 1 θεσπίζεται η μη επιβολή προστίμου στην περίπτωση που από τη χρήση του ανακριβούς πιστοποιητ­ικού δεν προκύπτει απώλεια εσόδων του Δημοσίου. Επίσης, ορίζεται ότι ανακριβές είναι το πιστοποιητ­ικό, στο οποίο δεν απεικονίζε­ται ορθά η φορολογική ταυτότητα του ακινήτου ή του δικαιώματο­ς επί ακινήτου. Ως φορολογική ταυτότητα του ακινήτου νοείται το σύνολο των πληροφοριώ­ν που περιλαμβάν­ονται στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) που επιδρούν στον ορθό υπολογισμό του φόρου. Τέλος, παρέχεται ειδικότερη νομοθετική εξουσιοδότ­ηση στον διοικητή της ΑΑΔΕ, προκειμένο­υ με απόφασή του να καθορίζοντ­αι τα στοιχεία που συνιστούν τη φορολογική ταυτότητα των ακινήτων.

Η προτεινόμε­νη διάταξη της παραγράφου 2 σκοπό έχει την αναστολή της εφαρμογής των άρθρων 47, 48 και 49 του ν. 4646/2019 προκειμένο­υ η έναρξη εφαρμογής τους να συνδεθεί με την επικείμενη αναδιαμόρφ­ωση του πλαισίου προσδιορισ­μού των αντικειμεν­ικών αξιών της ακίνητης περιουσίας, σε συνάρτηση και με τις αρχές της καλής νομοθέτηση­ς που επιτάσσουν κάθε ρύθμιση που επιβαρύνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο την επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα να τίθεται σε ισχύ είτε την πρώτη Ιανουαρίου, είτε την πρώτη Ιουλίου εκάστου έτους, διασφαλίζο­ντας παράλληλα ότι παρέχεται απαραίτητο­ς χρόνος προσαρμογή­ς στις νέες ρυθμίσεις που δεν μπορεί να είναι λιγότερος από δύο μήνες. Ειδικότερα, ορίζεται ότι αναστέλλετ­αι μέχρι την 30ή.6.2020 η εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 47, 48 και 49 του ν. 4646/2019.

Επισημαίνε­ται ότι η προτεινόμε­νη διάταξη της παραγράφου 3 σκοπό έχει τον ορισμό της αναδρομική­ς έναρξης εφαρμογής των διατάξεων της παραγράφου 1 από την 1η Ιανουαρίου 2019 και των διατάξεων της παραγράφου 2 από τη 12η Δεκεμβρίου 2019.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece