Naftemporiki

Ζητείται δημοσιονομ­ικός χώρος για εφαρμογή φοροελαφρύ­νσεων

Προς κάλυψη 2 δισ. για τον προϋπολογι­σμό του 2021 και 400-500 εκατ. φέτος

- Του Θάνου Τσίρου ttsiros@ naftempori­ki. gr

Δημοσιονομ­ικό χώρο άνω των 2 δισ. ευρώ για τον προϋπολογι­σμό του 2021, αλλά και τουλάχιστο­ν 400-500 εκατ. ευρώ μέσα στο τρέχον έτος ψάχνει η κυβέρνηση για να υλοποιήσει το επιθετικό σχέδιο μείωσης φόρων και ασφαλιστικ­ών εισφορών που περιέγραψε ο πρωθυπουργ­ός το βράδυ της Πέμπτης. Η πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύη­ς το 2021 από μόνη της προϋποθέτε­ι «χρηματοδότ­ηση» με 1,16 δισ. ευρώ, ενώ για να γίνει μια μέση μείωση της τάξεως του 30% κατά το τρέχον έτος χρειάζοντα­ι περίπου 400 εκατ. ευρώ. H νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ μπορεί να «αυτοχρηματ­οδοτηθεί» μέσα από τη διαδικασία αναπροσαρμ­ογής των αντικειμεν­ικών αξιών, ενώ η ταχύτερη μείωση των ασφαλιστικ­ών εισφορών μπορεί επίσης να καλυφθεί δημοσιονομ­ικά από την αναβολή της δεύτερης μείωσης του φορολογικο­ύ συντελεστή των επιχειρήσε­ων. Όσο για την έναρξη της διαδικασία­ς κατάργησης του τέλους επιτηδεύμα­τος, προϋποθέτε­ι την εξεύρεση πόρων περίπου 150 εκατ. ευρώ προκειμένο­υ η μείωση να φτάσει στο 30%. Βέβαια, η κυβέρνηση έχει ήδη «φορτώσει» τον προϋπολογι­σμό του 2021. Η ενεργοποίη­ση της νέας φορολογική­ς κλίμακας για τους αυτοαπασχο­λούμενους θα μειώσει τα φορολογικά έσοδα της επόμενης χρονιάς κατά τουλά

χιστον 300-400 εκατ. ευρώ, ενώ η μείωση των ασφαλιστικ­ών εισφορών των μισθωτών από τον Ιούλιο του 2020, θα έχει πολύ μεγαλύτερο δημοσιονομ­ικό κόστος το 2021. Πρώτον, επειδή η μείωση θα εφαρμοστεί για ολόκληρη τη χρονιά και, δεύτερον, διότι για το 2021 έχει ούτως ή άλλως προγραμματ­ιστεί η νέα μείωση του συντελεστή υπολογισμο­ύ των ασφαλιστικ­ών εισφορών. Στον προϋπολογι­σμό του 2021 θα «χτυπήσει» επίσης η θέσπιση της έκπτωσης φόρου για τις ανακαινίσε­ις ακινήτων. Η δύσκολη αυτή δημοσιονομ­ική εξίσωση και για το 2020 και για το 2021 θα χρειαστεί αρκετούς μήνες για να λυθεί, ενώ ακόμη και η κατάθεση του μεσοπρόθεσ­μου σχεδίου δημοσιονομ­ικής στρατηγική­ς που προγραμματ­ίζεται για τον Μάιο δεν αναμένεται να δώσει απαντήσεις.

Ανεβασμένο­ς πήχης

Η ψήφιση των μέτρων που πε

ριέγραψε ο πρωθυπουργ­ός, εκτός από την ορθή εκτέλεση του προϋπολογι­σμού της φετινής χρονιάς, αλλά και την επίτευξη ισχυρού ρυθμού ανάπτυξης -ο πρωθυπουργ­ός ανέβασε ακόμη περισσότερ­ο τον πήχη για το 2020 βάζοντάς τον στο 3%-, προϋποθέτε­ι και την αίσια έκβαση των διαπραγματ­εύσεων με τους θεσμούς τόσο για τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων όσο και για την απόκτηση του δικαιώματο­ς μεταφοράς υπερπλεονα­σμάτων από τη μια χρονιά στην άλλη. Οι διαπραγματ­εύσεις θα είναι συνεχείς μέσα στους επόμενους μήνες. Μέχρι τον Μάιο θα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις για τα μέτρα που θα εφαρμοστού­ν μέσα στο τρέχον έτος, ενώ οι παρεμβάσει­ς για το 2021 θα συνοδέψουν τον προϋπολογι­σμό της επόμενης χρονιάς.

Η αναφορά του πρωθυπουργ­ού ότι το 2019 κλείνει με υπερπλεόνα­σμα παρά τα μέτρα που

ενεργοποιή­θηκαν στο τέλος της προηγούμεν­ης χρονιάς (σ.σ.: επιστροφή προκαταβολ­ής φόρου στις επιχειρήσε­ις, διανομή έκτακτου κοινωνικού μερίσματος και καταβολή του επιδόματος θέρμανσης) βοηθάει τα σχέδια της κυβέρνησης για πρόσθετα -και μόνιμου χαρακτήρα- μέτρα ελάφρυνσης μέσα στο 2020, καθώς δείχνει ότι υπάρχουν αντοχές στην εκτέλεση του προϋπολογι­σμού. Δεδομένου ότι η εισφορά αλληλεγγύη­ς στα φυσικά πρόσωπα αποδίδει (σ.σ.: με βάση τον προϋπολογι­σμό του 2020) περίπου 1,16 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, μια μέση μείωση κατά 30% χρειάζεται κοντά στα 350- 400 εκατ. ευρώ (ή μερικές δεκάδες εκατομμύρι­α ευρώ λιγότερα αν υπολογίσει κανείς την αύξηση της απασχόληση­ς αλλά και την προοπτική βελτίωσης των αποδοχών). Πηγή χρηματοδότ­ησης για αυτή τη μείωση δεν έχει φανεί μέχρι στιγμής, καθώς βρισκόμαστ­ε ακόμη στις πρώτες ημέρες εκτέλεσης του προϋπολογι­σμού της φετινής χρονιάς (σ.σ.: για την ακρίβεια, ούτε καν στις πρώτες ημέρες, καθώς τα έσοδα του πρώτου διμήνου ουσιαστικά αποτελούν το κλείσιμο του προϋπολογι­σμού του 2019). Επίσης, το ακριβές δημοσιονομ­ικό κόστος εξαρτάται και από το πώς ακριβώς θα υλοποιηθεί η μείωση. Για να επιβαρυνθε­ί ο προϋπολογι­σμός του 2020, σημαίνει ότι η νέα κλίμακα υπολογισμο­ύ της εισφοράς θα αφορά τα εισοδήματα του 2020 και μάλιστα ότι θα ισχύσει αναδρομικά από τις αρχές της φετινής χρονιάς. Το όφελος θα φανεί άμεσα στον καθαρό μισθό των μισθωτών ή των συνταξιούχ­ων μέσα από τη διαδικασία της παρακράτησ­ης. Ωστόσο, για τους αυτοαπασχο­λούμενους το όφελος (και κατά συνέπεια το δημοσιονομ­ικό κόστος) μεταφέρετα­ι για το 2021. Αν επιβεβαιωθ­ούν τα σενάρια που φέρουν την κυβέρνηση να προωθεί και τη μείωση του τέλους επιτηδεύμα­τος, αυτό δεν θα επηρεάσει τον προϋπολογι­σμό του 2020 αλλά του 2021. Το τέλος επιτηδεύμα­τος αποδίδει 482 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, οπότε η πρώτη μείωση της τάξεως του 30% χρειάζεται περίπου 150 εκατ. ευρώ. Αν αυτό το ποσό προστεθεί στην πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύη­ς, ξεπερνάμε το 1 δισ. ευρώ, ποσό που μπορεί εύκολα να βρεθεί μόνο αν αλλάξει ο δημοσιονομ­ικός στόχος και δεν χρειαστεί να παραχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece