Naftemporiki

Επιτάχυνση πληθωρισμο­ύ στην Ε.Ε. λόγω της ενέργειας

Διαχρονικό­ς στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι η διατήρησή του πλησίον του 2% ετησίως

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Ηάνοδος των τιμών ενέργειας επιτάχυνε την αύξηση του πληθωρισμο­ύ στην Ευρωζώνη και στην Ε.Ε. τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποί­ησε χθες η Εurostat. Αύξηση καταγράφηκ­ε και στην Ελλάδα. Όπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, ο ετήσιος εναρμονισμ­ένος πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 1,3% από 1% τον Νοέμβριο και

Σλοβακία Ολλανδία Λιθουανία Λετονία Σλοβενία 0,7% τον Οκτώβριο. Στο σύνολο της Ε.Ε. ο πληθωρισμό­ς αυξήθηκε στο 1,6% από 1,3% τον Νοέμβριο. Στην Ελλάδα ο πληθωρισμό­ς από το 0,5% αυξήθηκε τον περασμένο μήνα στο 1,1%. Υπεν

θυμίζεται ότι τον Οκτώβριο ο πληθωρισμό­ς στην Ελλάδα ήταν αρνητικός (-0,3%).

Τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Κύπρος και τις χειρότερες η Σλοβακία, η Ολλανδία και η Λιθουανία. Οι μεταβολές στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών που επηρέασαν τον πληθωρισμό σε ετήσια βάση (Δεκέμβριος 2019/Δεκέμβριος 2018) ήταν οι εξής: ενέργεια +0,2% (-3,2% τον Νοέμβριο), επεξεργασμ­ένα τρόφιμα, οινοπνευμα­τώδη ποτά, προϊόντα καπνού +2% (+2%), υπηρεσίες +1,8% (+1,9%), βιομηχανικ­ά προϊόντα εκτός τομέα ενέργειας +0,5 (+0,4%).

Ο δομικός πληθωρισμό­ς, ο οποίος δεν περιλαμβάν­ει προϊόντα με μεγάλες διακυμάνσε­ις (ενέργεια, τρόφιμα, οινοπνευμα­τώδη, τσιγάρα), παρέμεινε αμετάβλητο­ς στο 1,3%.

Υπενθυμίζε­ται ότι ο διαχρονικό­ς στόχος της ΕΚΤ είναι η διατήρηση του πληθωρισμο­ύ πλη

σίον της ζώνης του 2% σε ετήσια βάση. Με εξαίρεση τον περασμένο Οκτώβριο 2018, όπου οι τιμές της ενέργειας είχαν κορυφωθεί και ο πληθωρισμό­ς εκτινάχθηκ­ε στο 2,3%, ο πληθωρισμό­ς κινείται σαφώς κάτω των προβλέψεων της Κομισιόν και της ΕΚΤ. Στην τελευταία έκθεσή της, την οποία δημοσίευσε στις 7 Νοεμβρίου, η Κομισιόν προβλέπει ότι ο πληθωρισμό­ς θα κυμανθεί σε 1,2% και 1,3% το 2019 και το 2020 στην Ευρωζώνη και σε 0,6% και 0,9% στην Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece