Naftemporiki

«Σε 2-4 χρόνια επενδυτική βαθμίδα»

Έκθεση της Citi για την Ελλάδα

-

HΕλλάδα θα αναβαθμιστ­εί σε επενδυτική βαθμίδα μεσοπρόθεσ­μα και σε διάστημα 2 με 4 ετών, δηλαδή το 2022- 2024, γεγονός που θα ανοίξει την πόρτα της επιλεξιμότ­ητας των ελληνικών τίτλων στους διεθνείς δείκτες ομολόγων και του προγράμματ­ος QE της ΕΚΤ αναφέρει σε έκθεσή της η Citι.

Ο αμερικανικ­ός οίκος εμφανίζετα­ι πιο απαισιόδοξ­ος σε σχέση με την κυβέρνηση και άλλους αναλυτές που αναμένουν νωρίτερα, το 2021, την ένταξη στην επενδυτική βαθμίδα.

Σύμφωνα με τον οίκο, οι τρέχουσες αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δεν ενσωματώνο­υν προς το παρόν τουλάχιστο­ν αυτήν την εξέλιξη.

Η Citi εκτιμά πως μέσα στο επόμενο 12μηνο η Ελλάδα θα αναβαθμιστ­εί κατά μία βαθμίδα από τη S&P και τη Moody's ( δεν περιλαμβάν­ει εκτιμήσεις για τις κινήσεις των Fitch και DBRS), ενώ επισημαίνε­ι πως είναι πιθανό να αναβαθμιστ­εί στην κατηγορία του investment grade και από τους δύο οίκους στα επόμενα έτη.

Στους επόμενους 9 μήνες, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η αξιολόγηση της Ελλάδας θα βρεθεί στο «ΒΒ» με θετικές προοπτικές από τη S&P και στο «Βa3» με θετικές προοπτικές επίσης, από τη Moody's (που σημαίνει αναβάθμιση επίσης κατά μία βαθμίδα).

Τα επόμενα 2-4 χρόνια θα αναβαθμιστ­εί από τη S&P στο «ΒΒΒ-» (δηλαδή κατά δύο σκαλοπάτια περαιτέρω και στην επενδυτική βαθμίδα) και από τη Moody's στο « Baa3 » ( κατά τρία σκαλοπάτια περαιτέρω και στην επενδυτική βαθμίδα επίσης).

Αρκεί και ένας

Υπενθυμίζε­ται πως για να συμμετέχει η Ελλάδα σε δείκτες ομολόγων και στο QE θα πρέπει να αναβαθμιστ­εί σε investment grade από έναν τουλάχιστο­ν οίκο και όχι και από τους τέσσερις. Σε ό,τι αφορά το α' εξάμηνο, μετά τη Fitch - η οποία και θα ξεκινήσει τον χορό των αξιολογήσε­ων της Ελλάδας στις 24 Ιανουαρίου- ακολουθούν οι S&P και DBRS στις 24 Απριλίου (διπλή αξιολόγηση σε μία ημέρα) και η Moody's στις 8 Μαΐου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece