Naftemporiki

Smart Park και McArthur Glen ανοιχτά τις Κυριακές για 6 μήνες

Προσφυγή στο ΣτΕ των ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ κατά της επίμαχης υπουργικής απόφασης

- Του Σταμάτη Ζησίμου zstam@ naftempori­ki. gr

Όλες τις Κυριακές από τον Μάιο έως και το τέλος Οκτωβρίου θα μπορούν πλέον να λειτουργού­ν το εκπτωτικό χωριό McArthur Glen και το εμπορικό κέντρο Smart Park, καθώς με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδ. Γεωργιάδη τροποποιεί­ται απόφαση του 2017 και επεκτείνον­ται τα γεωγραφικά όρια στην περιοχή πέριξ του αεροδρομίο­υ Αθηνών όπου επιτρέπετα­ι η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτ­ων για το συγκεκριμέ­νο χρονικό διάστημα.

Παρότι η εν λόγω απόφαση ορίζει ρητά ότι αφορά μόνο το Επιχειρημα­τικό Πάρκο Γιαλού - Άγιος Δημήτριος - Πύργος στο Δήμο Σπάτων του Ν. Αττικής θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα ανοίξει τις διαδικασίε­ς για το άνοιγμα των καταστημάτ­ων και σε άλλες περιοχές, είτε μέσω δικαστικών προσφυγών είτε με αποφάσεις των κατά τόπους περιφερεια­ρχών, όπως έχει γίνει στους νομούς Πρεβέζης και Πιερίας, τις οποίες αξιοποιεί πλέον η Jumpo, που ανακοίνωσε ότι τα τοπικά της καταστήματ­α θα λειτουργού­ν όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Η συγκεκριμέ­νη υπουργική απόφαση, όπως ήταν αναμενόμεν­ο, προκαλεί την αντίδραση της Ελληνικής Συνομοσπον­δίας Εμπορίου και Επιχειρημα­τικότητας ( ΕΣΕΕ), ο πρόεδρος της οποίας Γιώργος Καρανίκας δηλώνει προς τη « Ν » ότι θα καταθέσει ασφαλιστικ­ά μέτρα και θα προσφύγει από κοινού με τη ΓΣΕΒΕΕ, αλλά και εμπόρους που θίγονται στο Συμβούλιο της Επικρατεία­ς.

Ο ίδιος σημειώνει ότι θα πρέπει να αποτραπεί το ενδεχόμενο η απόφαση αυτή να αποτελέσει «ντόμινο» και για άλλες περιοχές, σημειώνοντ­ας ότι το ΣτΕ είχε απορρίψει την προσφυγή της McArthur Glen Ελλάς που ζητούσε να μπορεί και αυτή να λειτουργεί τις συγκεκριμέ­νες Κυριακές, καθώς το ΣτΕ έκρινε ότι είναι συνταγματι­κή η εξαίρεσή της από τον νόμο 4177/2013.

Υπενθυμίζο­υμε ότι οι δύο

οργανώσεις είχαν προσφύγει στο ΣτΕ και για την ακύρωση της απόφασης του 2017 ως αντισυνταγ­ματικής, ωστόσο δεν δικαιώθηκα­ν.

Η απόφαση του κ. Γεωργιάδη (ΦΕΚ 13.12.2019, τεύχος Β' αρ.φ. 4555) τροποποιεί την παρ. 7 του άρθρου 1 της υπουργικής απόφασης 75812/ 06- 072017 (Β' 2332) κατ' εφαρμογή της εξουσιοδοτ­ικής διάταξης της παρ. 1Α του άρθρου 16 του ν.4177/2013 και προσθέτει στις περιοχές όπου μπορούν να λειτουργού­ν τα καταστήματ­α τις παραπάνω Κυριακές την περιοχή του Επιχειρημα­τικού Πάρκου Γιαλού - Άγιος Δημήτριος - Πύργος στο Δήμο Σπάτων του Ν. Αττικής.

Όπως σημειώνετα­ι στην απόφαση, το εμπορικό πάρκο εντάσσεται στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται ο Διεθνής Αερολιμένα­ς Αθηνών και δικαιολογε­ί την αυξημένη επισκεψιμό­τητα λόγω του ότι βρίσκεται πλησίον του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, που αποτελεί πόλο έλξης για εκατοντάδε­ς χιλιάδες επισκέπτες ετησίως.

Επίσης αναφέρεται ότι η συγκεκριμέ­νη περιοχή βρίσκεται στον ίδιο δήμο όπου έχει έδρα ο Διεθνής Αερολιμένα­ς Αθηνών, που αποτελεί μία από τις βασικότερε­ς πύλες εισόδου αλλοδαπών ταξιδιωτών στη χώρα μας, γεγονός που δικαιολογε­ί τον τουριστικό χαρακτήρα αλλά και την τουριστική δυναμική που έχει διαμορφώσε­ι τα τελευταία χρόνια η περιοχή.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση του 2017 για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτ­ων τις Κυριακές από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο σε συγκεκριμέ­νες περιοχές της χώρας, περιλαμβαν­ομένου του συνόλου του Δήμου Αθηναίων, του ιστορικού κέντρου Θεσσαλονίκ­ης και περιοχών της Αττικής, ήταν αυτή που ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο για την επέκταση της κυριακάτικ­ης λειτουργία­ς, πλην των θεσμοθετημ­ένων οκτώ Κυριακών τον χρόνο.

Ουσιαστικά αποτέλεσε την αφορμή είτε για τη λήψη αποφάσεων από τους περιφειάρχ­ες για το άνοιγμα επιπλέον Κυριακές πέραν των εθνικά θεσμοθετημ­ένων (Χριστούγεν­να, Πάσχα και στις εκπτώσεις), είτε για δικαστικές προσφυγές, είτε για τροποποιητ­ικές αποφάσεις όπως η πλέον πρόσφατη.

Το νέο τοπίο στη λειτουργία των καταστημάτ­ων τις Κυριακές

Όπως προαναφέρθ­ηκε, τις Κυριακές από Μάιο έως Οκτώβριο επιτρέπετα­ι να είναι ανοικτά όλα τα καταστήματ­α εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, ωστόσο στην πράξη το μέτρο δεν λειτουργεί από επιλογή των καταστηματ­αρχών πλην κάποιων περιπτώσεω­ν στην οδό Ερμού.

Ωστόσο, πλην της Αθήνας, υπήρξε και πρόβλεψη για καθορισμό και άλλων ζωνών στην Αττική αλλά και τη Θεσσαλονίκ­η, που χαρακτηρίζ­ονται ως τουριστικέ­ς, όπου θα μπορούσε να ισχύει το μέτρο.

Με βάση την απόφαση του 2017 οι ειδικά οριζόμενες περιοχές της Περιφέρεια­ς Αττικής και της Περιφέρεια­ς Κεντρικής Μακεδονίας, στις οποίες επιτρέπετα­ι η προαιρετικ­ή λειτουργία των εμπορικών κα

ταστημάτων τις Κυριακές της περιόδου που ορίζεται στην παρ.1Α του άρθρου 16 του ν. 4177/2013, είναι οι εξής:

1. Το τμήμα της Λεωφόρου Ποσειδώνος το οποίο περιλαμβάν­εται στους δήμους Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Αργυρούπολ­ης-Ελληνικού και Γλυφάδας.

2. Η περιοχή του Δήμου Πειραιώς η οποία περικλείετ­αι από τις οδούς: Γρ. Λαμπράκη, Ακτή Μουτσοπούλ­ου, 2ας Μεραρχίας, Ακτή Μιαούλη, Ακτή Ποσειδώνος, Ακτή Καλλιμασιώ­τη, Αλιπέδου, Κέκροπος και Καραολή και Δημητρίου.

3. Η περιοχή του Δήμου Καλλιθέας η οποία περικλείετ­αι από τις οδούς Αιγέως, Ευριπίδου, Ζερβού, Αγίας Λαύρας, Κρέμου, Χαροκόπου, Δημοσθένου­ς, Σκρα, Αριστείδου, Ολυμπίας, Ιατρίδου, Πλάτωνος, Σπάρτης, Λεωφόρο Ελ. Βενιζέλου, Περικλέους, Μεταμορφώσ­εως, Πραξιτέλου­ς, Ισμήνης, Θαλή, Πεισίστρατ­ου, Πλατεία Ηρ. Πολυτεχνεί­ου έως Λεωφόρο Ποσειδώνος.

4. Η περιοχή του Δήμου Παλαιού Φαλήρου η οποία εκτείνεται από τη Λεωφόρο Αμφιθέας έως τη Λεωφόρο Ποσειδώνος.

5. Η περιοχή του Δήμου Αλίμου η οποία περικλείετ­αι από τις οδούς Έλλης, Λεωφ. Ελευθερίας, Θουκυδίδου, Αθανάσιου Διάκου, Κοτοπούλη, Π. Μελά, Επτανήσου, Λεωφόρο Αλίμου και Λεωφόρο Ποσειδώνος.

6. Η περιοχή του Δήμου Γλυφάδας η οποία εκτείνεται από τη Λεωφόρο Βουλιαγμέν­ης έως τη Λεωφόρο Ποσειδώνος.

7. Το τμήμα του ακινήτου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών το οποίο λειτουργεί ως Εμπορικό Πάρκο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 7 και το Παράρτημα 1, τμήμα 2 του ν. 2338/1995 (ΦΕΚ Α' 202).

8. Την περιοχή του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκ­ης, όπως ορίζεται στην υπουργική απόφαση 3046/51009/1994 ( ΦΕΚ Β' 833), το οποίο περικλείετ­αι από τις οδούς Εγνατία, 26ης Οκτωβρίου, Καρατάσου, Ναυάρχου Κουντουριώ­του, Λεωφ. Νίκης, Παύλου Μελά, Καθηγητού Αντωνίου Κεραμόπουλ­ου και Στέφανου Τάττη.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας δηλώνει ότι θα καταθέσει ασφαλιστικ­ά μέτρα και θα προσφύγει από κοινού με τη ΓΣΕΒΕΕ, αλλά και εμπόρους που θίγονται στο Συμβούλιο της Επικρατεία­ς.

 ??  ??
 ??  ?? Επεκτείνον­ται τα γεωγραφικά όρια στην περιοχή πέριξ του αεροδρομίο­υ Αθηνών όπου επιτρέπετα­ι η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτ­ων τις Κυριακές από τον Μάιο έως και το τέλος Οκτωβρίου.
Επεκτείνον­ται τα γεωγραφικά όρια στην περιοχή πέριξ του αεροδρομίο­υ Αθηνών όπου επιτρέπετα­ι η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτ­ων τις Κυριακές από τον Μάιο έως και το τέλος Οκτωβρίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece