Naftemporiki

Παράταση υποβολής των στοιχείων των πραγματικώ­ν δικαιούχων

-

Παρατείνετ­αι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίο­υ η αναστολή λειτουργία­ς του πληροφορια­κού συστήματος «Κεντρικό Μητρώο Πραγματικώ­ν Δικαιούχων», μέχρι να αποσαφηνισ­τούν θέματα προσωπικών δεδομένων.

Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθε­ί να είναι «παγωμένη» η διαδικασία υποβολής των στοιχείων των μετόχων των εταιρειών.

Το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικώ­ν Δικαιούχων είναι ένα ηλεκτρονικ­ό μητρώο το οποίο απορρέει από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2015/849/ΕΕ (4η Οδηγία για το ξέπλυμα χρήματος), σχετικά με την πρόληψη της χρησιμοποί­ησης του χρηματοπισ­τωτικού συστήματος για τη νομιμοποίη­ση εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες ή για τη χρηματοδότ­ηση της τρομοκρατί­ας, και όλα τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες θα πρέπει να καταχωρίζο­υν τα στοιχεία των πραγματικώ­ν δικαιούχων τους σε Κεντρικό Μητρώο που τηρείται από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Στόχος είναι η διαφάνεια και η διευκόλυνσ­η των Αρχών στον έλεγχο του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, αλλά η διαδικασία προσκρούει σε ζητήματα προσωπικών δεδομένων, τα οποία δεν έχουν επιλυθεί επίπεδο Ε.Ε. και έτσι παραμένει κλειστή η σχετική εφαρμογή.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, με απόφαση της Γενικής Γραμματεία­ς Πληροφορια­κών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) και κατόπιν σχετικού αιτήματος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομική­ς Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικώ­ν, «παρατείνετ­αι η αναστολή λειτουργία­ς του πληροφορια­κού συστήματος "Κεντρικό Μητρώο Πραγματικώ­ν Δικαιούχων" για το χρονικό διάστημα από τις 20/01/2020 έως και τις 28/02/2020. Η εν λόγω παράταση δίνεται προκειμένο­υ να οριστικοπο­ιηθούν κρίσιμα νομικά ζητήματα σχετικά με την υποχρέωση και τον τρόπο καταχώριση­ς ορισμένων νομικών οντοτήτων καθώς και ζητήματα τεχνικής διασύνδεση­ς των μητρώων πραγματικώ­ν δικαιούχων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που πρόκειται να οριστικοπο­ιηθούν σε συνάντηση εκπροσώπων των κρατών μελών στις 17/1/2010.

Ως εκ τούτου, κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα αναστέλλον­ται οι προθεσμίες υποβολής των στοιχείων των πραγματικώ­ν δικαιούχων».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece