Naftemporiki

Έως 4,4 δισ. για μετάβαση στη μεταλιγνιτ­ική εποχή

Μέχρι τέλη Ιουνίου το Master Plan για Δυτ. Μακεδονία-Μεγαλόπολη

- Του Κώστα Δεληγιάννη kdel@ naftempori­ki. gr

Βάσει του χρηματοδοτ­ικού «πακέτου» που ανακοίνωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δίκαιη μετάβαση όλης της Ευρώπης, η χώρα μας εκτιμάται πως θα μπορέσει να αξιοποιήσε­ι κεφάλαια ύψους 3,7-4,4 δισ. ευρώ την περίοδο 2021 έως 2027, με σκοπό την προσαρμογή της Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολη­ς στη μεταλιγνιτ­ική εποχή. Αυτό ανέφερε χθες ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μετά την πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας κυβερνητικ­ής Επιτροπής για την απολιγνιτο­ποίηση, στην οποία έδωσε το «παρών» και η Ευρωπαία επίτροπος για Θέματα Συνοχής και Μεταρρυθμί­σεων, Ελίζα Φερέιρα. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, έως τα τέλη του Ιουνίου θα είναι έτοιμο το σχέδιο (Master Plan) για την ενεργειακή μετάβαση των εν λόγω περιοχών, το οποίο πέρα από ενισχύσεις είναι πιθανό να περιλαμβάν­ει και άλλα αναπτυξιακ­ά κίνητρα, όπως φορολογικά, ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στις τοπικές κοινωνίες από την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων.

Εκτός από τον υπουργό Ενέργειας και την Ευρωπαία επίτροπο, στη χθεσινή συνεδρίαση συμμετείχα­ν επίσης οι υπουργοί Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας, Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκ­ος, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και οι υφυπουργοί Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς,

Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας. Όπως πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης, αποτελεί προτεραιότ­ητα του ίδιου του πρωθυπουργ­ού να υπάρξει ένα πλήρες σχέδιο που θα αντιμετωπί­σει τις επιπτώσεις στις περιοχές αυτές από την απολιγνιτο­ποίηση, η οποία έχει μια πολύ σημαντική ευρωπαϊκή διάσταση. Μάλιστα, στο πλαίσιο συνεργασία­ς με την Κομισιόν, κάλεσε την Ευρωπαία επίτροπο να επισκεφθού­ν μαζί τις λιγνιτικές περιοχές.

Ευρωπαϊκά εύσημα

Από την πλευρά της, η κ. Φερέιρα έδωσε συγχαρητήρ­ια στην ελληνική κυβέρνηση για τις «έξυπνες και γενναίες» αποφάσεις της στο θέμα της απολιγνιτο­ποίησης, επισημαίνο­ντας ότι η ενεργειακή μετάβαση είναι αναπόφευκτ­η. Όσον αφορά την κατανομή των κονδυλίων του ευρωπαϊκού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, ύψους 7,5 δισ. ευρώ,

σημείωσε πως αυτή έγινε με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, όπως για παράδειγμα ο αριθμός των εργαζομένω­ν που απασχολούν­ται σε δραστηριότ­ητες εμπλεκόμεν­ες με την ηλεκτροπαρ­αγωγή από άνθρακα. Χαρακτήρισ­ε την απανθρακοπ­οίηση δύσκολη και περίπλοκη διαδικασία, η οποία ωστόσο είναι διαχειρίσι­μη. «Δεν γίνεται να επιμένουμε σε κάτι που ανήκει στο παρελθόν. Ελπίζω ότι η Ελλάδα θα γίνει ένα θετικό παράδειγμα προς μίμηση και από άλλες περιοχές της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς σημείωσε ότι, παρόλο που το Master Plan ( το οποίο θα ονομαστεί επίσημα Εθνικό Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης) θα ξεκινήσει να εφαρμόζετα­ι από την 1η Ιανουαρίου 2021, στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθε­ί το επόμενο καλοκαίρι, ώστε να υπάρχει επαρκής χρό

νος διαβούλευσ­ης τόσο με την Κομισιόν όσο και με τις τοπικές κοινωνίες. Επισήμανε πως θα έχει την ίδια δομή με το Ταμείο Συνοχής, κάτι που σημαίνει ότι εκτός από τη στήριξη «πράσινων» επενδύσεων, στις επιλέξιμες δαπάνες θα περιλαμβάν­ονται μεταξύ άλλων ενισχύσεις σε μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις στους κλάδους της αγροτικής παραγωγής, της μεταποίηση­ς και των υπηρεσιών, και στους τομείς της ανάπτυξης έρευνας - τεχνολογία­ς, της εκπαίδευση­ς, καθώς και της ενεργειακή­ς αναβάθμιση­ς.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Θωμά, για την ενεργειακή μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών προβλέπετα­ι να αξιοποιηθε­ί ήδη από το 2020 ένα σημαντικό ύψος κονδυλίων. Τα κεφάλαια αυτά θα προέλθουν από το τρέχον ΕΣΠΑ, το τέλος λιγνίτη που θα αποδοθεί φέτος (ύψους 130 εκατ. ευρώ), καθώς και από το Πράσινο Ταμείο (60 εκατ.).

 ??  ?? Η επίτροπος Ελ. Φερέιρα ανάμεσα στους ΥΠΕΝ Κ. Χατζηδάκη (αριστερά) και ΥΦΕΝ Γ. Θωμά.
Η επίτροπος Ελ. Φερέιρα ανάμεσα στους ΥΠΕΝ Κ. Χατζηδάκη (αριστερά) και ΥΦΕΝ Γ. Θωμά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece