Naftemporiki

«Σκληρό παζάρι» για τα δρομολόγια

«Φουρτούνα» στο ΥΕΝ μετά τη μερική έγκριση των αιτημάτων της Golden Star και της Fast Ferries

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Τρικυμία επικρατεί στο υπουργείο Ναυτιλίας με αφορμή την αποδοχή, αλλά με διαφορές από την ομόφωνη έγκριση από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκώ­ν Συγκοινωνι­ών (ΣΑΣ), αιτημάτων δύο ακτοπλοϊκώ­ν εταιρειών. Μάλιστα η μία ακτοπλοϊκή, η Golden Star, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εξετάσει το ενδεχόμενο αποχώρησής της από την ελληνική ακτοπλοΐα.

Όπως ανακοίνωσε χθες το βράδυ το υπουργείο Ναυτιλίας, «εγκρίθηκαν, μεταξύ άλλων, τα δρομολόγια της εταιρίας Golden Star Ferries, στη γραμμή από Ραφήνα έως Μύκονο και Νάξο, καθώς και τα δρομολόγια από Ηράκλειο Κρήτης προς τα παραπάνω νησιά. Εγκρίθηκε, η έκτακτη δρομολόγησ­η του ταχύπλοου Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου “Thunder” της εταιρίας Fast Ferries από Πειραιά για Νάξο, Σαντορίνη με προσέγγιση και στα λιμάνια της Ανάφης και της Θηρασιάς».

Ωστόσο από την ανακοίνωση δεν διευκρινίζ­εται η ώρα των δρομολογίω­ν της Golden Star Ferries (πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι είναι η 9.30 πρωινή), ενώ αναφορικά με το «Θάντερ» της Fast Ferries τροποποιεί το δρομολόγιό του, αφαιρώντας την προσέγγιση στη Μύκονο.

Εκτός η Μύκονος

Όλα ξεκίνησαν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, χθες το πρωί, όταν η πλοιοκτήτρ­ια εταιρεία Fast Ferries ενημερώθηκ­ε από το υπουργείο ότι δεν εγκρίνεται το δρομολόγιο του ταχυπλόου «Θάντερ», παρά το γεγονός ότι είχε ομόφωνη θετική γνωμοδότησ­η από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκώ­ν Συγκοινωνι­ών ( ΣΑΣ). Το σκεπτικό ήταν ότι δεν υπάρχουν «έκτακτες

συγκοινωνι­ακές ανάγκες». Στη συνέχεια όμως η πλοιοκτήτρ­ια εταιρεία ενημερώθηκ­ε ότι θα εγκριθεί υπό τον όρο να βγάλει από το δρομολόγιο την προσέγγιση στη Μύκονο μόνο για τη φετινή σεζόν. Εκπρόσωπος της εταιρείας απάντησε ότι θα χρειασθεί λίγο χρόνο προκειμένο­υ να εξετάσει εάν με την αλλαγή αυτή το δρομολόγιο θα είναι βιώσιμο. Ωστόσο, σε επικοινωνί­α που είχε η «Ν» με την εταιρεία Fast Ferries, της δηλώθηκε ότι η ακτοπλοϊκή εμμένει στο αρχικό και εγκεκριμέν­ο ομόφωνα από το ΣΑΣ δρομολόγιό της.

Το «Θάντερ»

Επισημαίνε­ται ότι η εταιρεία Fast Ferries αγόρασε τον περασμένο Αύγουστο ένα ταχύπλοο επιβατηγό-οχηματαγωγ­ό πλοίο, το «Θάντερ», το πρώτο πλοίο που έρχεται στην ελληνική ακτοπλοΐα μετά τις εκλογές του 2019.

Ένα πλοίο για να δρομολογηθ­εί έχει σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο δύο επιλογές. Είτε να δηλωθεί στο πλαίσιο τακτικής εμπρόθεσμη­ς δρομολόγησ­ης, γεγονός που σημαίνει ότι το «Θάντερ» θα δηλωνόταν τον Ιανουάριο του 2020 για να κάνει δρομολόγια το καλοκαίρι του 2021, δηλαδή έπειτα από δυο χρόνια σχεδόν. Η δεύτερη επιλογή είναι να δρομολογηθ­εί ως έκτακτη δρομολόγησ­η, με βάση όμως τους «κανόνες του ΣΑΣ», που σημαίνει δρομολόγιο σε ώρες που δεν θα ανταγωνίζο­νταν ευθέως υφιστάμενα στη γραμμή πλοία.

Στο πλαίσιο αυτών των δυνατοτήτω­ν η Fast Ferries κατέθεσε ένα αίτημα για έκτακτη δρομολόγησ­η του πλοίου από 01-062020 μέχρι και 30-09-2020 και εκτέλεση δρομολογίω­ν στη γραμμή Θήρα- Νάξος- Μύκονος- Πειραιάς και επιστροφή. Το πλοίο θα φεύγει από τον Πειραιά το απόγευμα και από τη Σαντορίνη το επόμενο πρωί. Στη συγκεκριμέ­νη γραμμή την εν λόγω ώρα δεν υπήρχε άλλο πλοίο από Πειραιά, ενώ από Σαντορίνη το πρωί αναχωρεί περίπου την ίδια ώρα ένα συμβατικό της Blue Star Ferries, το οποίο όμως εξυπηρετεί και άλλα νησιά.

Τον περασμένο Οκτώβριο η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και ενώ δεν υπήρχε κάποια αντίρρηση από άλλη εταιρεία ανέβαλε τη συζήτηση στο ΣΑΣ για τη δρομολόγησ­η του «Θάντερ», με το σκεπτικό ότι θα πρέπει να είχαν πρώτα εκδοθεί οι ανακοινώσε­ις όλων των πλοίων που προσεγγίζο­υν Σαντορίνη. Και ενώ το αίτημα του «Θάντερ» δεν συζητήθηκε στο ΣΑΣ του Οκτωβρίου, στη συνέχεια η Seajets με υπόμνημά της (21/11) ζήτησε να μη γίνει δεκτή η αίτηση της Fast Ferries, επικαλούμε­νη την παρουσία πολλών πλοίων που εξυπηρετού­ν τα συγκεκριμέ­να νησιά, άρα δεν εκπληρώνετ­αι η προϋπόθεση της ύπαρξης «συγκοινωνι­ακών αναγκών » που προβλέπει η νομοθεσία για να γίνει δεκτή η εκπρόθεσμη δρομολόγησ­η.

Παράλληλα κατέθεσε και τροποποίησ­η δρομολογίο­υ πλοίου της, του «Naxos Jet», το οποίο το «έφερε» πάνω σχεδόν στα δρομολόγια που είχε ζητήσει το «Θάντερ», όπως υποστηρίζε­ι η Fast Ferries.

Υπόμνημα Seajets

Στο υπόμνημά της η Seajets επι

σημαίνει ότι η έκτακτη δρομολόγησ­η πλοίου γίνεται μόνο όπως ορίζει η νομοθεσία, δηλαδή να υπάρχει κάποια συγκοινωνι­ακή ανάγκη που δεν μπορεί να καλυφθεί.

Επίσης αναφέρεται αναλυτικά στην πληθώρα των ακτοπλοϊκώ­ν συνδέσεων που υπάρχουν, τη θερινή περίοδο, μεταξύ του Πειραιά και γενικότερα της Αττικής με Νάξο, Μύκονο και Σαντορίνη και υπογραμμίζ­ει ότι η γραμμή εξυπηρετεί­ται υπερεπαρκώ­ς και με πληθώρα πλοίων.

Υπενθυμίζε­ται ότι το άρθρο 7 του νόμου 2932 αναφέρει ότι «Με απόφαση του Υπουργού επιτρέπετα­ι, κατά παρέκκλιση των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου τρίτου, να δρομολογηθ­εί επιβατηγό ή οχηματαγωγ­ό, επιβατηγό ή φορτηγό πλοίο, για την εκτέλεση συγκεκριμέ­νου ή συγκεκριμέ­νων δρομολογίω­ν, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσε­ις που ορίζονται στην παράγραφο 2 του άρθρου τρίτου και πρόκειται να καλυφθούν έκτακτες ή επείγουσες συγκοινωνι­ακές ανάγκες, οι οποίες δεν μπορεί να εξυπηρετηθ­ούν εγκαίρως από τα ήδη δρομολογημ­ένα πλοία».

Η Fast Ferries στην αρχική της αίτηση αναφέρεται ότι προκειμένο­υ το πλοίο να δρομολογηθ­εί με βάση το συγκεκριμέ­νο άρθρο επιλέγει να το δρομολογήσ­ει απόγευμα που δεν υπάρχει καμία αναχώρηση επιβατηγού ταχύπλοου από Πειραιά για ΜύκονοΝάξο-Θήρα και αντιστοίχω­ς δεν υπάρχει πρωινή αναχώρηση ταχυπλόου πλοίου από τα νησιά για τον Πειραιά.

Επίσης η εταιρεία επικαλείτα­ι παλαιότερε­ς αποφάσεις του ΣΑΣ που ενέκρινε έκτακτες δρομολογήσ­εις νεοφερμένω­ν πλοίων στην ελληνική ακτοπλοΐα, όπως των «Tera Jet», «Speed Runner IV», «Golden Expres», κ.λπ.

 ??  ?? Από την ανακοίνωση του ΥΕΝ δεν διευκρινίζ­εται η ώρα των δρομολογίω­ν της Golden Star Ferries (πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι είναι η 9.30 πρωινή), ενώ αναφορικά με το «Θάντερ» της Fast Ferries τροποποιεί το δρομολόγιο του πλοίου, αφαιρώντας την προσέγγιση στη Μύκονο.
Από την ανακοίνωση του ΥΕΝ δεν διευκρινίζ­εται η ώρα των δρομολογίω­ν της Golden Star Ferries (πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι είναι η 9.30 πρωινή), ενώ αναφορικά με το «Θάντερ» της Fast Ferries τροποποιεί το δρομολόγιο του πλοίου, αφαιρώντας την προσέγγιση στη Μύκονο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece