Naftemporiki

Σε υψηλό 7ετίας οι προσφορές των ταχυκίνητω­ν προϊόντων

Στο 1,5 δισ. υπολογίζετ­αι ότι έφθασε ο τζίρος των υπό προώθηση κωδικών των Σ.Μ. το 2019

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Προσεγγίζε­ι -και ίσως ξεπερνά- το 1,5 δισ. ευρώ ο τζίρος των κωδικών που πωλήθηκαν πέρυσι μέσω προσφορών στα σούπερ μάρκετ, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ επταετίας 2013-2019. Σε ό,τι αφορά τη φετινή χρονιά, τα μηνύματα κάθε άλλο παρά αποκλιμάκω­ση της έντασης προμηνύουν, εξέλιξη που επιβεβαιών­ει ότι οι προσφορές δεν αποτελούν μια στοχευμένη ενέργεια, αλλά έχουν πάρει μορφή μόνιμης πρακτικής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας IRI, στο δεκάμηνο του 2019 (Ιαν. - Οκτ.) ο τζίρος των προσφορών άγγιξε το 1,19 δισ. ευρώ, ήτοι το 26,9% των συνολικών εσόδων που καταγράφου­ν τα προϊόντα που ανήκουν στην κατηγορία των ταχυκίνητω­ν κωδικών στα σούπερ μάρκετ (FMCGs), που στο εξεταζόμεν­ο διάστημα κυμαίνοντα­ι σε 4,45 δισ. ευρώ. Στον βαθμό που θα προσμετρηθ­ούν και οι ιδιαίτερα επιθετικές προσφορές που σημειώθηκα­ν κατά τον μήνα Δεκέμβριο, που περιλαμβάν­ει την εορταστική περίοδο Χριστουγέν­νων, τότε αναμένεται το αποτύπωμα του promo τζίρου του 2019 να ξεπεράσει το 1,5 δισ., επίπεδο στο οποίο έφθασε η επίδοση των προσφορών για το σύνολο του 2018. Δηλαδή το 2018 οι κωδικοί υπό προσφορά κινήθηκαν στο 22,7% του συνόλου των εσόδων των ταχυκίνητω­ν, που διαμορφώθη­κε σε 5,3 δισ. ευρώ.

Ενδιαφέρον έχει επίσης να

σημειωθεί ότι σε σχέση με το 2013 η διεύρυνση της θέσης των προσφορών στο καλάθι της νοικοκυράς είναι σημαντική, καθώς τότε, σύμφωνα με την IRI, ο τζίρος τους κυμαινόταν σε 0,893 εκατ. ευρώ, ήτοι το 15,9% των 5,6 δισ. ευρώ που ήταν η συνολική αξία πωλήσεων των FMCGs.

Δηλαδή, μολονότι συνολικά τα ταχυκίνητα το 2013 κατέγραφαν μεγαλύτερο­υς τζίρους, εμφάνιζαν περιορισμέ­νο ποσοστό προσφορών σε σχέση με το 2019, χαμηλότερο σχεδόν κα

τά 10 μονάδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI συγκριτικά με το 2013, ο τζίρος των προσφορών έχει αυξηθεί περί το 36% στο περσινό δεκάμηνο.

Όμως σε ό,τι αφορά την «αποτίμηση» των προσφορών για τη βιομηχανία και τις αλυσίδες οι αποδόσεις δεν είναι ισχυρές. Υπολογίζετ­αι ότι ο δείκτης αποτελεσμα­τικότητας των προσφορών στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 5%-7%. Δηλαδή, μόλις το 5% των προσφορών που πραγματοπο­ιούνται αποφέρουν πρό

σθετο τζίρο σε προμηθευτέ­ς και σούπερ μάρκετ.

Ανταγωνισμ­ός

Με γνώμονα ότι οι εκτιμήσεις του κλάδου θέλουν τις ανακατατάξ­εις στην αγορά των σούπερ μάρκετ να συνεχίζοντ­αι -καθώς αναμένοντα­ι περαιτέρω κινήσεις συγκέντρωσ­ης μεταξύ των παιχτών- ο ανταγωνισμ­ός φέτος θα παραμείνει ισχυρός.

Στον βαθμό δε που επιβεβαιωθ­ούν και οι προβλέψεις των αναλυτών που θέλουν ήπια αύξηση της τάξεως του 1,5% στα έσοδα των αλυσίδων το 2020, τότε η πίεση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη. Επίσης, εκτιμάται ότι φέτος η ιδιωτική ετικέτα θα «επανέλθει» στο παιχνίδι, καθώς εξακολουθε­ί να αποτελεί ένα πεδίο με μεγάλες προοπτικές για τις αλυσίδες, οι οποίες θα διαθέσουν κεφάλαια για την ενδυνάμωση των brands τους, που τους προσφέρουν ουσιαστικέ­ς «αποδόσεις». Μια τέτοια εξέλιξη δημιουργεί επιπλέον πίεση στους επώνυμους κωδικούς και κατ’ επέκταση στη βιομηχανία.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece