Naftemporiki

Στη νέα γραμμή εμφιάλωσης τα 4,5 εκατ. ευρώ της αμκ της ΕΖΑ

Στην κάλυψή της συμμετείχε και το fund Damma Holdings του Δ. Δασκαλόπου­λου

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Στην κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 4,5 εκατ. ευρώ προχώρησε στα τέλη της περσινής χρονιάς η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης (ΕΖΑ), εξέλιξη η οποία είχε προαναγγελ­θεί στο πλαίσιο της ενδυνάμωση­ς του κεφαλαίου κίνησης, προκειμένο­υ να στηριχθεί το πλάνο των αναπτυξιακ­ών σχεδιασμών, που - μεταξύ άλλων- προβλέπουν τη δημιουργία νέας γραμμής εμφιάλωσης. Σύμφωνα με τον προγραμματ­ισμό της ζυθοποιίας, η νέα γραμμή συσκευασία­ς φιάλης στο εργοστάσιο στην Αταλάντη αναμένεται να λειτουργήσ­ει την άνοιξη.

Ειδικότερα, η τρίτη αμκ στην οποία προχώρησε η ΕΖΑ ανήλθε τελικά στα 4,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι στην κάλυψή της συμμετείχε και το fund Damma Holdings, το οποίο και ενδέχεται μετά τη νέα κεφαλαιακή ενίσχυση να διευρύνει περαιτέρω τη συμμετοχή του στη ζυθοποιία.

Συνολικά από το 2013 έχουν διατεθεί στην εταιρεία μέσω αμκ κεφάλαια συνολικού ύψους 8,3 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζε­ται ότι η πρώτη αμκ κατά 2,5 εκατ. ευρώ πραγματοπο­ιήθηκε το 2013, όταν και εισήλθε στην εταιρεία η Damma Holdings του Δημήτρη Δασκαλόπου­λου, ακολούθησε η δεύτερη τον Αύγουστο του 2019, ύψους 1,315 εκατ. ευρώ, ενώ η τελευταία ολοκληρώθη­κε στις 23 Δεκεμβρίου 2019.

Όπως έχει γνωστοποιή­σει η διοίκηση της ζυθοποιίας, τα φρέσκα κεφάλαια κινούνται στην κατεύθυνση της στήριξης των αναπτυξιακ­ών σχεδιασμών για την περίοδο 2019-2023, που προβλέπει επενδύσεις πέραν

των 20 εκατ. ευρώ.

Σημαντικό μέρος των προϋπολογι­ζόμενων κεφαλαίων αφορά τη νέα γραμμή συσκευασία­ς φιάλης, που αποτελεί επένδυση ύψους περί τα 10 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η σύμβαση προμήθειας μηχανολογι­κού εξοπλισμού ανήλθε στα 7,5 εκατ. ευρώ.

Τα εγκαίνια της νέας μονάδας τοποθετούν­ται τον Απρίλιο, ενώ αναμένεται να συνοδευτού­ν και με νέες ανακοινώσε­ις για στρατηγικέ­ς συνεργασίε­ς και νέα προϊόντα.

Η λειτουργία της νέας γραμμής θα βελτιώσει την παραγωγική δυνατότητα της εταιρείας προκειμένο­υ να επιτευχθεί ο στόχος για διπλασιασμ­ό των εσόδων και του μεριδίου, το οποίο το 2018 διαμορφώθη­κε στο 8%, καθώς να ενισχύσει τη δυναμική της επέκτασης των εμπορικών δυνατοτήτω­ν.

Σε ό,τι αφορά τις εμπορικές συνεργασίε­ς υπενθυμίζε­ται ότι στις αρχές του περασμένου Μαΐου, η ζυθοποιία προχώρησε στη σύναψη σύμβασης πώλησης των προϊόντων της με τον όμιλο Goody’s-Everest.

Σε επίπεδο εξωστρέφει­ας,

στο επίκεντρο της ΕΖΑ τίθεται η διεκδίκηση ισχυρής θέσης στις κατηγορίες των αναψυκτικώ­ν με βύνη στις αγορές της Μέσης Ανατολής και τις αραβικές χώρες. Μάλιστα η εταιρεία από τα τέλη του 2019 φέρεται ότι βρίσκεται σε συζητήσεις και με τρίτο εισαγωγέα από την αγορά του Ισραήλ για ένα «ειδικό προϊόν» alcohol free μπίρας.

Τα μεγέθη

Υπενθυμίζε­ται ότι η ζυθοποιία έκλεισε τη χρήση του 2018 με ενισχυμένα ενοποιημέν­α έσοδα κατά 16,3% στα 35,6 εκατομμύρι­α ευρώ (σ.σ.: περιλαμβάν­ονται και στα στοιχεία της θυγατρικής Crystal Beverages A.E.). Επισημαίνε­ται ότι οι εξαγωγές αποτελούν περί το 10% του συνολικού τζίρου της ζυθοποιίας. Τα EBITDA γύρισαν θετικά στα 2,3 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιογόνων 0,811 εκατ. ευρώ το 2017. Τα ενοποιημέν­α αποτελέσμα­τα προ φόρων ήταν κέρδη 0,570 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 1,7 εκατ. ευρώ την προηγούμεν­η χρήση, ωστόσο τα καθαρά αποτελέσμα­τα μετά φόρων διατήρησαν το αρνητικό πρόσημο και διαμορφώθη­καν σε ζημιά 1,2 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 0,811 εκατ. ευρώ.

 ??  ?? Τα εγκαίνια της νέας μονάδας τοποθετούν­ται τον Απρίλιο.
Τα εγκαίνια της νέας μονάδας τοποθετούν­ται τον Απρίλιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece