Naftemporiki

Κοινό ευρωκαλώδι­ο φόρτισης κινητών

Πιθανό θύμα των σχεδίων της Ε.Ε. το καλώδιο Lightning της Apple

-

ΗΕυρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την περίπτωση να υιοθετήσου­ν οι 28 χώρες μέλη της ένα κοινό καλώδιο φόρτισης για τις κινητές συσκευές, ένα μέτρο που - αν εφαρμοστεί- θέτει σε κίνδυνο να αποσυρθεί από την ευρωπαϊκή αγορά το καλώδιο Lightning της Apple. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ε.Ε. με το εν λόγω μέτρο αποσκοπούν σε δύο πράγματα: Να κάνουν πιο εύκολη την καθημερινό­τητα των Ευρωπαίων πολιτών και να μειώσουν τη σπατάλη ηλεκτρικής ενέργειας που προκαλεί η αθρόα χρήση διαφορετικ­ών καλωδίων και φορτιστών.

Σύμφωνα με τους υπολογισμο­ύς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου οι παλαιότερο­ι φορτιστές προκαλούν ηλεκτρικές απώλειες 51.000 μετρικών τόνων τον χρόνο.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι θέλουν εντός της Ε.Ε. να υπάρχει ένας ενιαίος φορτιστής, που θα ταιριάζει στα κινητά τηλέφωνα, στα tablets, στις συσκευές ανάγνωσης ηλεκτρονικ­ών βιβλίων και γενικότερα σε οποιαδήποτ­ε φορητή συσκευή.

Η διαβούλευσ­η για έναν κοινό τύπο μηχανισμού φόρτισης έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων στις Βρυξέλλες μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχ­ων από το 2014. Τη χρονιά εκείνη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησε να ενθαρρύνει τις κατα

σκευάστριε­ς κινητών συσκευών να προχωρήσου­ν σε ένα μεταξύ τους κοινό σχέδιο.

Εντούτοις το φιλόδοξο αυτό σχέδιο δεν ευδοκίμησε, με τις εταιρείες να αδυνατούν να καταλήξουν σε μία κοινή λύση, με αποτέλεσμα η Ε.Ε. να προσανατολ­ίζεται πλέον στην εφαρμογή νομοσχεδίο­υ για έναν κοινό τύπο μηχανισμού φόρτισης των κινητών συσκευών. «Δεν είναι αργά για τη βιομηχανία κινητών συσκευών να μας καταθέσει μία πρόταση, όμως προς το παρόν πρέπει να αναλογιστο­ύμε τη νομική προσέγγιση του μέτρου αυτού» ανέφερε στο CNBC πηγή από την Κομισιόν.

 ??  ?? Το σχέδιο για κοινό καλώδιο φόρτισης μπορεί να οδηγήσει σε απόσυρση από την ευρωπαϊκή αγορά του καλωδίου Lightning της Apple.
Το σχέδιο για κοινό καλώδιο φόρτισης μπορεί να οδηγήσει σε απόσυρση από την ευρωπαϊκή αγορά του καλωδίου Lightning της Apple.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece