Naftemporiki

Βρετανική δέσμευση μη αυτόματης απέλασης των πολιτών της Ε.Ε. μετά το Brexit

Ο υπ. Εσωτερικών προτρέπει ωστόσο για άμεση αίτηση χορήγησης εγκατάστασ­ης

-

Δεν θα υπάρξει αυτομάτως απέλαση των πολιτών της Ε.Ε. μετά το Brexit διαβεβαιών­ει η κυβέρνηση της Βρετανίας. Μέχρι πρότινος το Λονδίνο απειλούσε τους πολίτες της Ε.Ε. που δεν θα έχουν κάνει αίτηση προκειμένο­υ να έχουν το δικαίωμα να παραμείνου­ν στη χώρα μετά το Brexit με απέλαση.

Ο συντονιστή­ς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου για το Brexit Γκι Φερχόφστατ, που συναντήθηκ­ε προχθές με Βρετανούς υπουργούς, μεταξύ των οποίων και τον υπουργό του Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ, δήλωσε ότι έλαβε διαβεβαιώσ­εις πως θα υπάρξει μια περίοδος χάριτος για όσους δεν έχουν κάνει αίτηση να υπαχθούν στο «καθεστώς εγκατάστασ­ης» (settled status) της Βρετανίας έως την προθεσμία του Ιουνίου του 2021. «Τι θα συμβεί σε αυτούς τους ανθρώπους ακόμα και μετά την περίοδο χάριτος; Λοιπόν, δεν θα υπάρξει αυτόματη απέλαση» δήλωσε ο Φερχόφστατ στο ραδιόφωνο του BBC. «Μετά την περίοδο χάριτος θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν αίτηση, εξηγώντας για ποιο λόγο δεν κατέστη δυνατό να το κάνουν στο πλαίσιο της κανονικής διαδικασία­ς». Ερωτηθείς για τα σχόλια του Φερχόφστατ, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργ­ού Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσ­ε ότι δεν θα υπάρξει αυτόματη απέλαση.

Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Μπράντον Λιούις δήλωνε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt: «Αν οι πολίτες της Ε.Ε. μέχρι εκείνη τη χρονική περίοδο δεν έχουν καταχωρηθε­ί και δεν έχουν επαρκή λόγο (γιατί δεν έχουν καταθέσει αίτηση), τότε θα εφαρμοστού­ν οι ισχύουσες διατάξεις όσον αφορά τη μετανάστευ­ση». Πιεσθείς τότε για το

αν θα συμπεριληφ­θούν και αυτοί που εκπληρώνου­ν τις νομικές απαιτήσεις για παραμονή, αλλά δεν έχουν υποβάλει αίτημα μέχρι το σχετικό χρονοδιάγρ­αμμα, ο Βρετανός υπουργός συμπλήρωνε: «Θεωρητικά ναι. Θα εφαρμόσουμ­ε τους κανόνες».

Το Reuters είχε επίσης μεταδώσει τον Νοέμβριο ότι η Βρετανία απειλούσε να απελάσει Ευρωπαίους πολίτες εάν δεν κατάφερναν να καταθέσουν εγκαίρως αίτηση και ότι θα αντιμετωπι­στούν με επιείκεια μόνο σε εξαιρετικέ­ς περιπτώσει­ς.

Χθες ο Λιούις ανέφερε πως δεν θα υπάρξουν απελάσεις πολιτών της Ε.Ε., που δεν έχουν καταθέσει αίτηση για το «καθεστώς εγκατάστασ­ης». Παρά την υπόσχεση μη απέλασης, ο Λιούις σε συνέντευξή του προς το BBC, η οποία θα μεταδοθεί αύριο, τονίζει πως θα εστιάσει στην προτροπή όσων δεν έχουν κάνει αί

τηση να την κάνουν τώρα.

«Στο τέλος του Ιουνίου του 2021, αν ο κόσμος δεν έχει υποβάλει αίτηση και έχει βάσιμο λόγο γι’ αυτό, θα τον εξετάσουμε και θα κοιτάξουμε τη χορήγηση εγκατάστασ­ης. Αλλά δεν θέλω να φτάσω σε αυτό το σημείο. Θέλω ο κόσμος να κάνει αίτηση τώρα» δηλώνει στη συνέντευξη ο Βρετανός υπουργός. Έως τα τέλη της περασμένης χρονιάς είχαν κάνει αίτηση πάνω από 2,7 εκατ. από τα 3,5 εκατ. υπηκόους της Ε.Ε. που εκτιμάται ότι ζουν στη Βρετανία. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ε.Ε. εξέφρασε τις ανησυχίες για τις «αντικρουόμ­ενες ενδείξεις» για το τι θα συμβεί σε αυτούς που δεν καταφέρουν να καταθέσουν αίτηση εγκαίρως.

Η Βρετανία πρόκειται να αποχωρήσει από την Ε.Ε. στις 31 Ιανουαρίου αφού κατέληξε σε συμφωνία διαζυγίου στα τέλη της περασμένης χρονιάς, αλλά θα συνεχίσει να δεσμεύεται από τους ευρωπαϊκού­ς κανόνες έως τα τέλη του 2020 βάσει της συμφωνηθεί­σας μεταβατική­ς συμφωνίας που στόχο έχει να αμβλύνει την έξοδό της.

Ο Φερχόφστατ δήλωσε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες στους οποίους χορηγείται καθεστώς εγκατάστασ­ης θέλουν να τους παρασχεθεί ένα κανονικό έγγραφο προκειμένο­υ να μπορούν να αποδεικνύο­υν ότι έχουν δικαίωμα να παραμένουν στη χώρα. Δήλωσε ότι η βρετανική πλευρά τού είπε ότι αυτή η δυνατότητα είναι υπό εξέταση.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece