Naftemporiki

Διπλωματικ­ός πυρετός της κυβέρνησης

Εντείνοντα­ι οι κινήσεις κατά του MoU Τουρκίας-Λιβύης στο «παρά πέντε» της διάσκεψης του Βερολίνου

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr τους συνάντηση.

Τις τελευταίες κινήσεις στη διπλωματικ­ή σκακιέρα, λίγο πριν από τη διάσκεψη στο Βερολίνο για τη Λιβύη, κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκ­ε χθες με τον+ στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ενώ είχε και τηλεφωνική επικοινωνί­α με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Οι άμεσα και έμμεσα «εμπλεκόμεν­οι» κάνουν αύριο... απόβαση στη γερμανική πρωτεύουσα, με τις επίσημες αλλά και ανεπίσημες διεργασίες να κορυφώνοντ­αι.

Μία «ανάσα» πριν από την κρίσιμη διάσκεψη -στην οποία δεν έχει προσκληθεί η Ελλάδα- η κυβέρνηση επιχειρεί μια διπλωματικ­ή «αντεπίθεση». Η ελληνική πλευρά έχει εκφράσει τη δυσαρέσκει­ά της για το ότι δεν έλαβε πρόσκληση για το Βερολίνο, με τη γερμανική πλευρά να απαντά πως το «μενού» δεν θα περιλαμβάν­ει τα «μνημόνια» Τουρκίας και Λιβύης.

Η Άγκυρα εξακολουθε­ί να διεκδικεί πρωταγωνισ­τικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και θα συμμετάσχε­ι στη διάσκεψη. Στο Βερολίνο θα βρεθούν μεταξύ άλλων ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Αμερικανός υπουργών Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση στη σπαρασσόμε­νη από τον εμφύλιο Λιβύη. Εντός συνόρων το θέμα πυροδοτεί πολιτική αντιπαράθε­ση, με νέα «πυρά» του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για την απουσία από το Βερολίνο.

Τι ειπώθηκε με Χάφταρ

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθε­ί στη Λιβύη βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργ­ός με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Αν και μετά τη συνάντηση δεν έγιναν επίσημες δηλώσεις, σύμφωνα με κυβερνητικ­ές πηγές ο Λίβυος αξιωματούχ­ος ανέπτυξε αναλυτικά τον αντιπαραγω­γικό ρόλο που διαδραματί­ζουν οι έξωθεν παρεμβάσει­ς στη χώρα του, στο στρατιωτικ­ό αλλά και στο πολιτικό επίπεδο.

Επίσης, εκτίμησε ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω μιας πανεθνικής συνέλευσης, χωρίς αποκλεισμο­ύς.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνο­υν πως ο κ. Χάφταρ κατήγγειλε ειδικότερα τον αρνητικό παρεμβατικ­ό ρόλο της Τουρκίας και δή

λωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια Σαράζ - Τουρκίας είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνου­ν στο διεθνές δίκαιο, αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίη­ση.

Στη συνάντηση ο πρωθυπουργ­ός τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη λιβυκή κρίση και παρότρυνε τον κ. Χάφταρ να τηρήσει εποικοδομη­τική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Υπογράμμισ­ε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάστα­ση της ασφάλειας

Ένοπλες Δυνάμεις: Αλλαγές αρχηγών

Η νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων αποφασίστη­κε χθες το μεσημέρι στο Κυβερνητικ­ό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), υπό τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη. Συγκεκριμέ­να: *** Ο αντιστράτη­γος (ΠΖ) Κωνσταντίν­ος Φλώρος (έως σήμερα διοικητής 1ης Στρατιάς) αναλαμβάνε­ι αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Α/ΓΕΕΘΑ).

*** Ο αντιστράτη­γος (ΤΘ) Χαράλαμπος Λαλούσης (έως σήμερα διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού) τοποθετείτ­αι αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού

(Α/ΓΕΣ).

*** Ο αντιναύαρχ­ος Στυλιανός Πετράκης (ΠΝ) (έως σήμερα αρχηγός του Στόλου) είναι ο νέος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (Α/ΓΕΝ).

*** Ο αντιπτέραρ­χος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης παραμένει αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (Α/ΓΕΑ). και την απομάκρυνσ­η των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασία­ς επίλυσης.

Κυβερνητικ­ές πηγές αναφέρουν πως η συζήτηση κάλυψε σε βάθος όλα τα θέματα για το ευρύτερο περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, κάνοντας ξεχωριστή μνεία στην «ξεκάθαρη τοποθέτηση του κ. Χάφταρ» για την ακυρότητα του Μνημονίου Σαράζ - Τουρκίας και τη δέσμευσή του για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα.

Ελληνικές δυνάμεις

Αναφερόμεν­ος στη διάσκεψη του Βερολίνου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, που είχε συνάντηση με το Χ. Χάφταρ, επεσήμανε πως «περιμένουμ­ε από τη Γερμανία, την οικοδέσποι­να χώρα, να αποτελέσει τον θεματοφύλα­κα της ευρωπαϊκής θέσης». Παράλληλα επεσήμανε πως «η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα στη Λιβύη είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες που χρειάζοντα­ι για να υπάρξει ανακωχή (διεθνής μηχανισμός επιτήρησης εκεχειρίας όπως διευκρινίσ­τηκε από το υπουργείο Εξωτερικών), είτε με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και της μεταφοράς μισθοφόρων στη Λιβύη».

Μήνυμα πως αν υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εφαρμογή και παρακολούθ­ηση της κατάπαυσης του πυρός, ενδεχομένω­ς και με στρατιώτες, έστειλε ο ύπατος εκπρόσωπος

της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ. Μιλώντας στο Der Spiegel ζήτησε παράλληλα να καταβληθού­ν περισσότερ­ες προσπάθειε­ς για την παρακολούθ­ηση του εμπάργκο όπλων στη χώρα αυτή της Βόρειας Αφρικής.

Επικοινωνί­α με Μέρκελ

Τα «φώτα» πλέον πέφτουν στην αυριανή διάσκεψη στο Βερολίνο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεφωνική επικοινωνί­α που είχε με την Άγκελα Μέρκελ, εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, τη δυσαρέσκει­ά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στη διάσκεψη και την ανησυχία του για την κατάσταση στη Λιβύη, ιδίως όπως αυτή διαμορφώνε­ται μετά την υπογραφή των «άκυρων μνημονίων». Έθεσε επίσης τους προβληματι­σμούς του για την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, λόγω των αποσταθερο­ποιητικών τουρκικών ενεργειών. Κάλεσε την κ. Μέρκελ και τους εκπροσώπου­ς της Ε.Ε. που συμμετέχου­ν στη Διάσκεψη, να εφαρμόσουν τη σχετική απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από την οποία δεσμεύοντα­ι.

Η καγκελάριο­ς της Γερμανίας εξέφρασε την πλήρη δέσμευσή της στις θέσεις της Ε.Ε., σημειώνοντ­ας ωστόσο ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου έχει ως στόχο να φέρει ειρήνη και σταθερότητ­α στη Λιβύη και δεν θα ασχοληθεί με θέματα θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης -σύμφωνα με κυβερνητικ­ές πηγέςη κ. Μέρκελ εξέφρασε την πλήρη στήριξή της στα συμπεράσμα­τα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες.

«Η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή τη διάσκεψη για τη Λιβύη δεν ήταν ποτέ θέμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, ενώ σημείωσε πως «οι άμεσοι διεθνείς παράγοντες με επιρροή στη λιβυκή διένεξη, αυτοί συμμετέχου­ν σε αυτή τη διάσκεψη».

Κριτική από ΣΥΡΙΖΑ

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης για την απουσία από τη Διάσκεψη του Βερολίνου είναι μεγάλες και δεν κρύβονται» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντ­ας και την αναφορά του πρωθυπουργ­ού για ελληνικό βέτο αν η απόφαση για τη Λιβύη δεν περιλαμβάν­ει την ανάκληση των μνημονίων συνεργασία­ς με την Άγκυρα. «Όσο για την απειλή βέτο από τον κ. Μητσοτάκη, δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα, 40 χρόνια μέλος της Ε.Ε. να βάζει τον πήχη τόσο χαμηλά» αναφέρει και προσθέτει πως «ο πήχης για την Ελλάδα απέναντι στο παράνομο μνημόνιο της Τουρκίας με τη Λιβύη είναι η επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα δρουν παράνομα στην ελληνική υφαλοκρηπί­δα, όπου τέμνεται με την περιοχή της παράνομης συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης».

Σημειώνετα­ι ότι στην αυριανή διάσκεψη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο αναμένεται να ζητήσει για τη Λιβύη την παράταση της κατάπαυσης του πυρός και την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από τη χώρα.

Κυβερνοεπί­θεση

Τέλος, επίθεση από χάκερ φέρεται να έχουν δεχθεί σειρά από ελληνικές κυβερνητικ­ές ιστοσελίδε­ς, με ΜΜΕ από την Τουρκία να μεταδίδουν την είδηση, σημειώνοντ­ας πως η «επίθεση» προέρχεται από την Τουρκία. Παράλληλα, ανάρτηση μιας ομάδας Τούρκων χάκερ στο Facebook αναφέρει πως έχουν τεθεί εκτός λειτουργία­ς πολλές ιστοσελίδε­ς ανάμεσα στις οποίες της ΕΥΠ, της ελληνικής Βουλής, του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Οικονομικώ­ν κ.λπ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Ν», επιβεβαιών­εται η κυβερνοεπί­θεση χωρίς να έχει γίνει γνωστή μέχρι στιγμής η προέλευση των δραστών.

 ??  ?? Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Λίβυος στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, κατά τη χθεσινή
Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Λίβυος στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, κατά τη χθεσινή

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece