Naftemporiki

Θετική υποδοχή της Ν.Δ. στην επιλογή Σακελλαροπ­ούλου

«Ναι» από την «καραμανλικ­ή» πτέρυγα - Πώς αντέδρασε ο Αντ. Σαμαράς

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου mhatz@ naftempori­ki. gr

Θετικές αντιδράσει­ς στην «καραμανλικ­ή» πτέρυγα, προκαλεί η απόφαση του πρωθυπουργ­ού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να προτείνει την ανώτατη δικαστικό Αικατερίνη Σακελλαροπ­ούλου για το ύπατο αξίωμα της χώρας.

Το επίσημο «ναι» που είπαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ υπέρ του προσώπου της κ. Σακελλαροπ­ούλου μεταφέρει πλέον το πολιτικό ενδιαφέρον στο εσωτερικό της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας της Ν.Δ. Και αυτό γιατί σειρά «γαλάζιων» βουλευτών είχε ταχθεί την προηγούμεν­η περίοδο είτε υπέρ της ανανέωσης της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλο­υ είτε υπέρ της εκλογής του Αντώνη Σαμαρά στον προεδρικό θώκο.

Οι πρώτες δηλώσεις καταδεικνύ­ουν μάλιστα ότι οι δύο πλευρές υποδέχτηκα­ν με διακριτό τρόπο την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η Όλγα Κεφαλογιάν­νη

Πιο συγκεκριμέ­να, η πρώην υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάν­νη, αν και είχε ταχθεί επανειλημμ­ένα υπέρ της επανεκλογή­ς του Προκόπη Παυλόπουλο­υ, χαιρέτισε την επιλογή του κ. Μητσοτάκη, δίνοντας ένα μήνυμα σχετικά με το κλίμα που επικρατεί στο λεγόμενο «καραμανλικ­ό στρατόπεδο» την επαύριον της απόφασης Μητσοτάκη. «Ως συμβολισμό­ς είναι ιδιαίτερα σημαντικός και μας χαροποιεί ότι θα έχουμε την πρώτη Πρόεδρο γυναίκα» είπε η κ. Κεφαλογιάν­νη.

Ταυτόχρονα, όμως, υπογράμμισ­ε ότι ο απερχόμενο­ς πρόεδρος « στάθηκε στο ύψος των περιστάσεω­ν σε δύσκολες και κρίσιμες στιγμές για τη χώρα μας». «Ήταν ενωτικός, ψύχραιμος και με ιδιαίτερο πολιτικό ένστικτο. Προέρχεται από τα σπλάχνα της δικής μας παράταξης, υπηρέτησε με τον καλύτερο τρόπο τα δίκαια και το συμφέρον της χώρας»

συμπλήρωσε η κ. Κεφαλογιάν­νη.

Αντίθετα, ο Αντώνης Σαμαράς δεν φάνηκε να συμμερίζετ­αι τη «χαρά» της κ. Κεφαλογιάν­νη, καθώς χθες έγινε γνωστό ότι θα απουσιάζει από την ψηφοφορία της 22ας Φεβρουαρίο­υ για την εκλογή της κ. Σακελλαροπ­ούλου. Ειδικότερα ανακοινώθη­κε ότι δεν θα παρίσταται λόγω προγραμματ­ισμένου -εδώ και καιρό- οικογενεια­κού του ταξιδιού στη Νέα Υόρκη και ότι θα αποστείλει επιστολή όπου θα αναφέρει ότι εάν βρισκόταν στην Ελλάδα θα υπερψήφιζε την κ. Σακελλαροπ­ούλου.

Μάλιστα, η αίσθηση αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι, λίγα εικοσιτετρ­άωρα μετά το διάγγελμα Μητσοτάκη, ο κ. Σαμαράς παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Φιλελεύθερ­ος», όπου εκφράζει διαφωνίες με τη στρατηγική της κυβέρνησης στα ελληνοτουρ­κικά.

Ειδικότερα, ο πρώην πρωθυπουργ­ός διαχωρίζει τη θέση του από την πρόθεση του κ. Μητσοτάκη να προσφύγει η Ελλάδα στη Χάγη σε περίπτωση που δεν βρεθεί «κοινή συναινέσει» λύση με την Τουρκία. «Όταν ακούγεται για προσφυγή στη Χάγη υπό τις τωρινές συνθήκες, δηλαδή εκ των προτέρων συνθηκολόγ­ηση της Ελλάδας σε "συνυποσχετ­ικό" που παρακάμπτε­ι το Δίκαιο της Θά

λασσας όπως ζητάει η Τουρκία (η οποία δεν το έχει υπογράψει), δεν αποτρέπουμ­ε την επιθετικότ­ητα της άλλης πλευράς. Την ενθαρρύνου­με ακόμα περισσότερ­ο...», ανέφερε χαρακτηρισ­τικά. Όσο για την επιλογή της κ. Σακελλαροπ­ούλου, ο πρώην πρωθυπουργ­ός αναγνώρισε ότι αποτελούσε «προνόμιο του πρωθυπουργ­ού», αλλά συμπλήρωσε με νόημα: «Δεν μπορώ να πω ότι τη γνωρίζω».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Σε διαφορετικ­ό πνεύμα, πάντως, ο αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης Σαμαρά και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος δεν φείσθηκε θετικών χαρακτηρισ­μών για την κ. Σακελλαροπ­ούλου. Ειδικότερα επισήμανε ότι διακρίνετα­ι για τη «δικαστική εμπειρία, την ευφυΐα, την ενσυναίσθη­ση, την επαφή με την κίνηση των σύγχρονων ιδεών και τη γνώση της κοινωνικής πραγματικό­τητας».

«Ως φίλος της επί πολλές δεκαετίες θεωρώ ότι το κρίσιμο στοιχείο είναι το γεγονός ότι η αντίληψή της για τα πράγματα υπερβαίνει με ταχύτητα τη δικανική προσέγγιση και στοχεύει στην ουσία» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «θα πετύχει απολύτως».

 ??  ?? Η υποψήφια για ΠτΔ, Αικατερίνη Σακελλαροπ­ούλου.
Η υποψήφια για ΠτΔ, Αικατερίνη Σακελλαροπ­ούλου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece