Naftemporiki

Άλματα σε Wall Street και Ευρώπη

Αισιόδοξα μηνύματα από εταιρείες και μακροοικον­ομικούς δείκτες

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Ο ι μακροοικον­ομικοί δείκτες και τα νέα αισιόδοξα μηνύματα από τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Ε.Ε. έστειλαν σε νέα ιστορικά υψηλά τις μετοχές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η δημοσίευση των στοιχείων της Κίνας για την ανάπτυξη της οικονομίας της το 2019, που έτρεξε με ρυθμό 6,1%, που ήταν εναρμονισμ­ένος με τις προβλέψεις των αναλυτών, πρωταγωνίσ­τησε χθες στις διεθνείς χρηματιστη­ριακές αγορές.

Στη Wall Street η εκτίναξη

τον Δεκέμβριο των καινούργιω­ν κατασκευασ­τικών αδειών κατοικιών σε υψηλό 13 ετών βοήθησε να καταγραφεί ακόμα ένα υψηλό ιστορικό ρεκόρ στο αμερικανικ­ό χρηματιστή­ριο, αλλά και την Alphabet, μητρική της Google, να διατηρήσει την κεφαλαιοπο­ίησή της, πάνω από το 1 τρισ. δολάρια, όριο που το ξεπέρασε την Πέμπτη (μετά τις Apple, Amazon και Microsoft).

Στο διάστημα των τελευταίων 52 εβδομάδων ο S&P 500 έχει καταγράψει 122 υψηλά για το διάστημα αυτό και ο Nasdaq 186.

Στην Ευρώπη οι δηλώσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου για

το Εμπόριο Φιλ Χόγκαν με τις οποίες ανέφερε ότι είχε επικοινωνί­α με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ και αντάλλαξαν ενδιαφέρου­σες απόψεις σχετικά με την εταιρική σχέση των δύο πλευρών, έστειλε τον πανευρωπαϊ­κό δείκτη σε κλείσιμο στις 424,56 μονάδες και σε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ. Ο κλάδος των πρώτων υλών έκλεισε με κέρδη 2,03%, καταγράφον­τας την καλύτερη ημερήσια επίδοση από τις αρχές Δεκεμβρίου, παίρνοντας ώθηση από τη μετοχή ΒΗΡ της μεγαλύτερη­ς εξορυκτική­ς, που ενισχύθηκε 2,3%.

Στην Ασία τα κυριότερα χρηματιστή­ρια έκλεισαν την εβδομάδα με άνοδο, με τα μακροοικον­ομικά στοιχεία της Κίνας να διαμορφώνο­υν τις συνθήκες για τη χθεσινή συνεδρίαση. Πέραν της ανάπτυξης για το 2019, η στατιστική υπηρεσία της 2ης μεγαλύτερη­ς οικονομίας έδωσε στοιχεία για τη βιομηχανικ­ή παραγωγή τον Δεκέμβριο, η οποία έτρεξε με 6,9%, ο ταχύτερος ρυθμός σε διάστημα 9 μηνών και αρκετά υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 5,9%. Οι επενδύσεις σε σταθερό εισόδημα στο σύνολο της περασμένης χρονιάς αυξήθηκαν 5,4%, έναντι προβλέψεων για 5,2%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece