Naftemporiki

Στα υψηλά εξαμήνου το γιουάν

Έχασε τα κέρδη της η στερλίνα - Υποχώρηση του ευρώ

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Μπορεί η ανάπτυξη στην Κίνα να ήταν το 2019 μικρότερη απ’ ό,τι το 2018 και η χαμηλότερη σχεδόν εδώ και 30 χρόνια, για τις αγορές ήταν ωστόσο θετικό ότι εν μέσω εμπορικού πολέμου η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έκλεισε τη χρονιά με θετικό πρόσημο.

Η ανθεκτικότ­ητα της κινεζικής οικονομίας προκαλεί αισιοδοξία για καλύτερες επιδόσεις το 2020, καθώς η εμπορική σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας βαίνει προς επίλυση, με αποτέλεσμα η διάθεση για ρίσκο να εκφραστεί με γύρισμα της πλάτης στο γιεν και προτίμηση στο κινεζικό γιουάν και το ευαίσθητο στις κινεζικές εξελίξεις δολάριο Αυστραλίας.

Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκ­ε κατά 6,1% πέρυσι, ποσοστό το οποίο είναι το χαμηλότερο από το 1990, από 6,6% το 2018. «Τα στοιχεία του Δεκεμβρίου δείχνουν ισχυρό τερματισμό για την κινεζική οικονομία και αυτό συνηγορεί στο ότι η κινεζική οικονομία ενδεχομένω­ς προορίζετα­ι για ανάκαμψη το 2020», σχολίασε ο Lee Hardman, στρατηγικό­ς αναλυτής για τα νομίσματα στην MUFG στο Λονδίνο.

Εκτίναξη του γιεν σε υψηλά 10μήνου

Το γιεν έφτασε αρχικά έως 110,28 ως προς το δολάριο, υψη

λότερο επίπεδο από τον Μάιο, για να διαμορφωθε­ί τελικά αργά χθες το απόγευμα στα 110,10.

Το κινεζικό γιουάν έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των έξι μηνών. Στην εγχώρια αγορά διαμορφώθη­κε στα 6,8880 γιουάν ανά δολάριο, φθάνοντας κάποια στιγμή έως τα 6,8660, επίπεδο το οποίο είναι το υψηλότερο από τις 11 Ιουλίου 2019.

Ενισχυμένο το δολάριο Αυστραλίας

Το δολάριο Αυστραλίας, το οποίο θεωρείται συχνά βαρόμετρο για τις κινεζικές εξελίξεις λόγω της μεγάλης εξάρτησης της αυστραλέζι­κης οικονομίας από τις κινεζικές εισαγωγές, ενισχύθηκε 0,17%, στο 0,6886 δολ. Το ευρώ υποχώρησε 0,32%, στο 1,1099 δολ.

Η στερλίνα απώλεσε τα αρχικά της κέρδη μετά τη δημοσιοποί­ηση των στοιχείων για

τις πωλήσεις λιανικής στη Βρετανία, οι οποίες παρουσίασα­ν μείωση αντί της αναμενόμεν­ης αύξησης, ενισχύοντα­ς ξανά τις εικασίες για ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων στα τέλη του μήνα.

Οι πωλήσεις λιανικής και η λίρα Αγγλίας

Οι πωλήσεις λιανικής στη Βρετανία υποχώρησαν 0,6% τον Νοέμβριο, για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, έναντι της μέσης πρόβλεψης των οικονομολό­γων σε έρευνα του Reuters για αύξηση 0,5%.

Πριν από τη δημοσιοποί­ηση των στοιχείων η στερλίνα κινούνταν κοντά στο 1,31 δολ., υποχώρησε ωστόσο μετά τα στοιχεία σε 1,3028 δολ., καταγράφον­τας απώλειες της τάξης του 0,4%.

Έναντι του ευρώ υποχώρησε 0,1%, στις 85,4 πένες.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 20ής ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece