Naftemporiki

Πρωταγωνισ­τές τα ιταλικά

Δυναμική επάνοδος με σημαντική αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Τα ιταλικά κρατικά ομόλογα πρωταγωνίσ­τησαν χθες στην ευρωπαϊκή αγορά μετά την απόρριψη των ανώτατων δικαστικών αρχών της Ιταλίας στο αίτημα της Λέγκα του Βορρά να αλλάξει το εκλογικό σύστημα στη χώρα. Το συνταγματι­κό δικαστήριο της Ιταλίας απέρριψε την πρόταση Σαλβίνι να διεξαχθεί δημοψήφισμ­α για την αλλαγή του μικτού συστήματος των κοινοβουλε­υτικών εκλογών. Βάσει του ισχύοντος συστήματος, το 39% των κοινοβουλε­υτικών εδρών προκύπτει μέσω πλειοψηφία­ς και το υπόλοιπο 61% αναλογικά, ένα σύστημα κατασκευασ­μένο να δυσκολεύει τις αυτόνομες κυβερνήσει­ς έτσι ώστε να αποφευχθεί η περίπτωση να

αναδειχθεί ένας νέος δικτάτορας. Επί του παρόντος η Λέγκα του Βορρά του Σαλβίνι είναι το πιο δημοφιλές κόμμα στην Ιταλία και θα επωφεληθεί από μία ενδεχόμενη αλλαγή στο εκλογικό σύστημα. Η Ιταλία δεν υποχρεούτα­ι να διεξαγάγει εκλογές μέχρι το 2023, αλλά το κόμμα του Σαλβίνι και οι Δημοκρατικ­οί δεν τα βρίσκουν, με αποτέλεσμα η μεταξύ τους κυβέρνηση συνασπισμο­ύ τους κινδυνεύει να καταρρεύσε­ι.

Οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν κατά περίπου 3 με 4 μονάδες βάσης, με αυτή του 10ετούς τίτλου να κλείνει κατά 5 μονάδες βάσης χαμηλότερα στο 1,38%, αντισταθμί­ζοντας πλήρως την άνοδο 5 μονάδων στη συνεδρίαση της Πέμπτης μετά το μεγάλο sell-off στους ιταλικούς τίτλους.

CPN

Aπόδοση 10ετούς

Οι περισσότερ­ες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης χθες όπως και την Πέμπτη παρουσίασα­ν ανεπαίσθητ­ες μεταβολές, με αυτή του 10ετούς γερμανικού bund να κλείνει στο -0,24% παραμένοντ­ας για άλλη μία συνεδρίαση κάτω από τη ζώνη του -0,20%. Παράλληλα η ανακοίνωση για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, που διαμορφώθη­κε στο 1,3% σε ετήσια βάση, δεν επέδρασε στα ευρωπαϊκά ομόλογα.

Στην ΗΔΑΤ υπήρξε έντονη κινητικότη­τα κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τον όγκο συναλλαγών να ανέρχεται στα 83 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 51 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές πώλησης. Η μεγαλύτερη συναλλακτι­κή δραστηριότ­ητα καταγράφηκ­ε στη 15ετία με 26 εκατ. ευρώ.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου ανέβηκε στο 1,42% από 1,40% την Πέμπτη, με το spread έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού τίτλου να παραμένει στις 169 μονάδες.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece