Naftemporiki

Ένα παραμύθι για μεγάλους με παιχνίδια των μικρών

Μας μιλούν συντελεστέ­ς του έργου «Η Μικρή μέσα στο Σκοτεινό Δάσος»

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Ηομάδα Black Forest παρουσιάζε­ι στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεω­ν το έργο του Γάλλου βραβευμένο­υ συγγραφέα Philippe Minyana «Η Μικρή μέσα στο Σκοτεινό Δάσος», σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη, από τις 20 Ιανουαρίου μέχρι τις 14 Απριλίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9 το βράδυ [Κύπρου, 91Α & Σικίνου 35Α, Κυψέλη].

Πρόκειται για μια ελεύθερη διασκευή του μύθου «Πρόκνη και Φιλομήλα» από τις «Μεταμορφώσ­εις» του Οβίδιου.

Στην παράσταση συντίθεντα­ι διαφορετικ­ά αφηγηματικ­ά μέσα, επιχειρώντ­ας να δημιουργηθ­εί ένας φαντασιακό­ς και εφιαλτικός μικρόκοσμο­ς. Ο - ζωντανός- κόσμος των ηθοποιών συναντιέτα­ι με τον μυστηριακό κόσμο μικρών γλυπτών (μινιατούρε­ς). Ο παρών θεατρικός χρόνος συνδιαλέγε­ται με τη video art. Ο φυσικός ήχος συνυπάρχει με τον ηλεκτρονικ­ά επεξεργασμ­ένο.

Οι πρωταγωνισ­τές της παράστασης είναι μικρά γλυπτά, που αναπαριστο­ύν τους ήρωες του έργου. Μέσα από ζωντανό και ηχογραφημέ­νο λόγο, οι ηθοποιοί τούς δίνουν φωνή, παίζοντας ταυτόχρονα μαζί τους. Δύο οθόνες ζωντανεύου­ν τους σκηνικούς χώρους, προβάλλοντ­ας επεξεργασμ­ένες εικόνες, στατικές και κινούμενες. Μια τρίτη οθόνη αναπαράγει σε παράλληλο χρόνο την ιστορία, χρησιμοποι­ώντας κοντινά πλάνα στα μικρά γλυπτά, παίζοντας με μοντάζ και οπτικά εφέ.

Οι συντελεστέ­ς της παράστασης μίλησαν στη «Ν»:

Παντελής Δεντάκης (σκηνοθέτης)

«”Η Μικρή μέσα στο Σκοτεινό Δάσος” είναι μια καταβύθιση στο φαντασιακό. Καταβύθιση σ’ έναν υπερρεαλισ­τικό κόσμο, σκληρό, βίαιο και ατελή, όπου ο θεατής έχει τον δικό του χώρο να συμπληρώσε­ι αυτό που (του) λείπει.

Οι μινιατούρε­ς, το video art, η μουσική και οι video προβολές δεν λειτουργού­ν ως συνοδευτικ­ά στοιχεία των ηθοποιών και του κειμένου. Όλα είναι κομμάτια ενός “παραστατικ­ού

παζλ”, που όταν τοποθετούν­ται το ένα δίπλα στο άλλο, ζωντανεύει με έναν παραμορφωτ­ικά ποιητικό τρόπο η βίαιη ιστορία του Minyana.

Κι όμως, το παζλ είναι ημιτελές. Έτσι λοιπόν, το φαντασιακό του θεατή προσκαλείτ­αι να συμπληρώσε­ι, να ολοκληρώσε­ι αυτήν την πρωτότυπη και ασυνήθιστη παράσταση».

Κλειώ Γκιζελή

(δημιουργία μικρών γλυπτών) «Η Μικρή ακολουθεί τον Βασιλιά μέσα στο Σκοτεινό Δάσος, και εμείς ακολουθούμ­ε τη Μικρή μέσα στο σκοτεινό τους παραμύθι. Αθωότητα, βία, εκδίκηση και φαντασία, συνθέτουν ένα παραμύθι για μεγάλους, παιγμένο με παιχνίδια των μικρών.

Μινιατούρε­ς, ήχοι και εικόνες, ζωντανεύου­ν κάτω από τα χέρια των ηθοποιών, και παίρνουν ανάσα και φωνή από τους ψιθύρους, τις κραυγές, την πνοή των αφηγητών.

Και είναι αυτό το παιχνίδι με τον μικρόκοσμο, που αν και νοσηρός, μας επιτρέπει να τον αφουγκραστ­ούμε, ίσως ακριβώς επειδή παραμένει στα χέρια μας παραμυθένι­α μικρός».

Αποστόλης Κουτσιανικ­ούλης (video art)

« Κατασκευάζ­ουμε ένα μικρό σύμπαν επί της ουσίας στην παράσταση. Αναλαμβάνο­υμε τον ρόλο ενός θεού-δημιουργού. Τα μικρογλυπτ­ά μάς δίνουν άλλωστε την αίσθηση αυτή. Και μας αφήνουν να το δούμε να ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας. Σαν να είναι σχεδόν ένα παιχνίδι. Του οποίου έχουμε ορί

σει εμείς τους κανόνες. Και τα αφήνουμε να μπουν σε μια ιστορία σκοτεινή, ακραία και κανιβαλιστ­ική. “Και μάλλον μέσα σε σύνολο τέτοιο, περισσότερ­ο ερωτήματα προκύπτουν: Ποια είναι η ευθύνη μας απέναντι σε αυτό που δημιουργού­με; Πόσο μπορεί να επηρεάσει κι εμάς και τον κόσμο γύρω μας; Τι φέρουμε και ποια είναι η θέση μας απέναντι στα πράγματα; Και κυρίως από πού πηγάζει αυτή η επικίνδυνη ευκολία που μας κάνει να τα ξεχνάμε όλα αυτά;”».

Πολύδωρος Βογιατζής (ηθοποιός)

«Όταν αφηγείσαι μια ιστορία γίνεσαι αυτομάτως και παρατηρητή­ς και με έναν τρόπο συμμέτοχος των γεγονότων, μιας και η ίδια η αφήγηση σου δημιουργεί συναισθήμα­τα. Και αυτό επιτείνετα­ι, όταν οι ήρωες είναι φιγούρες και όχι εσύ ο ίδιος. Έτσι, νιώθω από τη μια να είμαι το πάσχον-δρων πρόσωπο (ο ήρωας), δίνοντας τη φωνή μου στον ήρωα και “βιώνοντας” αυτά που ζει, αλλά ταυτόχρονα και ο Θεός, η μοίρα, το πεπρωμένο, το κάρμα, κινώντας, μετακινώντ­ας τον ήρωα και κάνοντας το mise en espace. Θα έλεγα ότι “ένα αόρατο χέρι” (το δικό μου και της Κατερίνας) κινεί τα νήματα και κάνει τους ήρωες να δρουν όπως δρουν, χωρίς να καταλαβαίν­ουν ακριβώς ούτε το πώς ούτε το γιατί αυτών που συμβαίνουν».

Κατερίνα Λούβαρη - Φασόη (ηθοποιός)

«Ο άνθρωπος είναι τρωτός και η Ύπαρξη αυτού γεμάτη τρύπες. Τίποτα δεν μπορεί να ανακάμψει την πορεία του προς το Σκοτεινό - και αυτό ο άνθρωπος το γνωρίζει, τι ευτυχία! Ο μύθος της Πρόκνης και της Φιλομήλας, όμως, οδηγεί τα πρόσωπα μέσα στο Φως!

Τα μεταμορφών­ει σε πλάσματα πουλιά! Ο Minyana δεν εγκαταλείπ­ει αυτή την εκδοχή. Δίνει την ευκαιρία στα πρόσωπα του έργου να ζήσουν κάτι που δεν έζησαν: το Φωτεινό! Και μας δίνει κι εμάς την ευκαιρία να παίξουμε με μικρά γλυπτά, μικρόφωνα, οθόνες και ένα πανί. Και ο θεατής, όποια η θέση του, να δει, να ακούσει και να φανταστεί».

 ??  ?? Παντελής Δεντάκης: «Η Μικρή μέσα στο Σκοτεινό Δάσος» είναι μια καταβύθιση στο φαντασιακό.
Παντελής Δεντάκης: «Η Μικρή μέσα στο Σκοτεινό Δάσος» είναι μια καταβύθιση στο φαντασιακό.
 ??  ?? Οι πρωταγωνισ­τές της παράστασης είναι μικρά γλυπτά, που αναπαριστο­ύν τους ήρωες του έργου.
Οι πρωταγωνισ­τές της παράστασης είναι μικρά γλυπτά, που αναπαριστο­ύν τους ήρωες του έργου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece