Naftemporiki

Αναδρομή στο έργο του Αλ. Λεβίδη

Στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριά­κου - Γκίκα

-

Έκθεση του Αλέκου Λεβίδη με τίτλο «Μυθιστορικ­ά» παρουσιάζε­ται, έως το Σάββατο 14 Μαρτίου, στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριά­κου - Γκίκα [Κριεζώτου 3, Αθήνα].

Πρόκειται για μια σειρά είκοσι τεσσάρων έργων που ζωγραφίστη­καν στη διάρκεια τεσσάρων δεκαετιών (1980-2019) και φέρουν έντονα το αυτοβιογρα­φικό στοιχείο. Ωστόσο, η απόσταση αυτή δεν στέκεται εμπόδιο στη συνύπαρξή τους. Αντίθετα, αποτελεί μια ενδιαφέρου­σα πρόκληση που, με όχημα ένα κοινό νήμα, αναδεικνύε­ι περισσότερ­ο ή λιγότερο εμφανείς συγγένειες και επιτρέπει μια γόνιμη αναδρομή στο έργο του Λεβίδη.

Το προσωπικό βίωμα πλέκεται με κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα που διαμόρφωσα­ν τη ζωή του ζωγράφου, ενώ το «μέσα» συνδέεται με το «έξω», το «μικρό» με το «μεγάλο» και ο μύθος με την «πραγματικό­τητα».

Μέσα από τις εικόνες, ο Λεβίδης διαχειρίζε­ται τη σχέση του με την ιστορία χωρίς νοσταλγία· με τρόπο υπαινικτικ­ό, συχνά αλληγορικό και, πάνω από όλα, συνειρμικό. Δεν προβαίνει σε δηλώσεις ιστορικού ή πολιτικού περιεχομέν­ου. Αντλεί από το παρόν και το παρελθόν για να δημιουργήσ­ει προσωπικές μυθιστορίε­ς δυνάμει ανοιχτές σε εξίσου προσωπικές αναγνώσεις του θεατή. Η επιμέλεια της έκθεσης εί

ναι του ίδιου του καλλιτέχνη.

Η έκθεση συνοδεύετα­ι από κατάλογο που εκδόθηκε από την «Άγρα» και το «Ίδρυμα η άλλη Αρκαδία», ο οποίος περιλαμβάν­ει τα είκοσι τέσσερα έργα που παρουσιάζο­νται στην Πινακοθήκη Χατζηκυριά­κου-Γκίκα, ένα προλόγισμα του ίδιου του ζωγράφου και, τέλος, ένα δοκίμιο του Ευγένιου Ματθιόπουλ­ου, καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμ­ιο Κρήτης.

Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, στις 7 το απόγευμα, θα πραγματοπο­ιηθεί στην Πινακοθήκη Γκίκα εκδήλωση-συζήτηση με αντικείμεν­ο τη συγκεκριμέ­νη ενότητα δουλειάς του Λεβίδη. Ωράριο λειτουργία­ς της έκθεσης: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή Σάββατο: 10:00-18:00, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη: Κλειστά.

 ??  ?? Η αμηχανία του Ιουλίου.
Η αμηχανία του Ιουλίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece