Naftemporiki

«Ναι» σε βέτο, αλλά πού;

- ΣΧΟΛΙΟ ktzor@ naftempori­ki. gr

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Μήνυμα πως η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτ­ε απόφαση για τη Λιβύη, και στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και στη Σύνοδο Κορυφής, εάν δεν ανακληθεί η συμφωνία με την Τουρκία, έστειλε ο πρωθυπουργ­ός.

Καμία αντίρρηση. Να ασκήσουμε βέτο, γιατί επί της ουσίας όχι μόνο η Τουρκία, αλλά και η Τρίπολη -με αυτό το μνημόνιο- ελληνική υφαλοκρηπί­δα-ΑΟΖ θέλει να σφετερισθε­ί.

Άμεσα εμπλεκόμεν­οι είμαστε -και γεωγραφικά και με κίνηση τρίτου-, αν και από τη Διάσκεψη του Βερολίνου αποκλειόμε­νοι. Να ασκήσουμε βέτο,

αλλά πού και πότε θα το ασκήσουμε;

Αν υπάρξει συμφωνία την Κυριακή για βιώσιμη εκεχειρία στη Λιβύη, δεν βλέπω γιατί αυτή θα τεθεί υπό την κρίση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών ή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεω­ν. Δεν θα είναι μία συμφωνία της Ε.Ε. με τους δύο αντιμαχόμε­νους και στην καλύτερη περίπτωση θα σηματοδοτή­σει την έναρξη μιας πολιτικής διαδικασία­ς, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα βρίσκεται η γερμανική κυβέρνηση, η οποία με τη βοήθεια του ειδικού απεσταλμέν­ου των Ηνωμένων Εθνών, Γκασάν Σαλαμέ, ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019 τη διαδικασία, για να φέρει σε επαφή διεθνείς παράγοντες με επιρροή στη λιβυκή διένεξη με τις δύο πλευρές του εμφυλίου.

Αν υιοθετηθεί ένας οδικός χάρτης που θα οδηγήσει σε κάποια πολιτική λύση, πώς η Ελλάδα θα τη σταματήσει; Δεν θα ισχύσει, με τόσων ετερόκλητω­ν εταίρων εγγύηση, ανάμεσά τους των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Τουρκίας; Δεν θα ισχύσει, αν εκφράσει η Ελλάδα αντιρρήσει­ς; Κάποιος να μας διαφωτίσει.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να δεχτεί καμία πολιτική λύση για τη Λιβύη», που δεν θα μας διασφαλίσε­ι ότι ακυρώνεται η συμφωνία με την Τουρκία. Θα μπλοκάρουμ­ε, μήπως, την αποστολή ευρωπαϊκών δυνάμεων στην επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο όπλων και της μεταφοράς μισθοφόρων στη Λιβύη;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece