Naftemporiki

Eurogroup: Γενναίαμέτ­ραστήριξης και δημοσιονομ­ική ευελιξία

Τέλος για φέτος ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ

- Των Θάνου Τσίρου και Νίκου Μπέλλου

Τα δημοσιονομ­ικά περιθώρια για να χρηματοδοτ­ήσει τα μέτρα ανακοπής των καταστροφι­κών συνεπειών του κορονοϊού στην οικονομία εξασφάλισε η ελληνική κυβέρνηση κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup. Στην πράξη θα μπορέσει να ξαναγράψει τον προϋπολογι­σμό της φετινής χρονιάς, αυτή τη φορά με στόχο πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος αισθητά χαμηλότερο από το 3,5% του ΑΕΠ. Επίσης, το οικονομικό επιτελείο εξασφάλισε το δικαίωμα να εξαιρέσει από τον ορισμό του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος και τις δαπάνες για την αντιμετώπι­ση του κορονοϊού αλλά και τις δαπάνες για την αντιμετώπι­ση του μεταναστευ­τικού, οι οποίες αναμένεται να ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ.

Στην αγορά αναμένεται να πέσουν -υπό μορφή δημοσιονομ­ικών μέτρων- τουλάχιστο­ν 2 δισ. ευρώ, ενώ ακόμη κρίνεται ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνει η παραμικρή εκτίμηση για το ποια θα είναι η πορεία του ΑΕΠ. Βέβαια, ο φόβος ότι η επίπτωση του κορονοϊού μπορεί να αφαιρέσει ακόμη και 2 ποσοστιαίε­ς μονάδες από τον φετινό προσδοκώμε­νο ρυθμό ανάπτυξης κερδίζει ολοένα και περισσότερ­ο έδαφος.

Παράλληλα το Eurogroup παρέχει την ευχέρεια παροχής πιστώσεων στις πληττόμενε­ς επιχειρήσε­ις και στην οικονομία γενικότερα, ύψους μέχρι 10% του ΑΕΠ, υπό τη μορφή κρατικών εγγυήσεων, ποσοστό που μεταφράζετ­αι σε ποσό ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.

Όπως δήλωσε και ο υπουργός Οικονομικώ­ν μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής τηλε- συνεδρίαση­ς του Eurogroup, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προχωρήσει η εξειδίκευσ­η των πρώτων μέτρων ανακούφιση­ς. Η έμφαση θα δοθεί και στην αναστολή των φορολογικώ­ν και ασφαλιστικ­ών υποχρεώσεω­ν αλλά και στη χορήγηση επιδόματος προς τους εργαζόμενο­υς που θα μείνουν προσωρινά χωρίς μισθό, όπως επίσης και στη θέσπιση μέτρων τόνωσης της ρευστότητα­ς των επιχειρήσε­ων.

Στα δημοσιονομ­ικά μέτρα θα ξεχωρίσει η οικονομική ενίσχυση των εργαζομένω­ν που θα μείνουν χωρίς μισθό λόγω της επιβολής των αναγκαστικ­ών μέτρων. Άλλωστε, ρητή αναφορά υπάρχει και

στην ανακοίνωση του Eurogroup. Μετά την απόφαση τα αναγκαστικ­ά μέτρα να επεκταθούν και στο λιανικό εμπόριο, ο αριθμός των εργαζομένω­ν που θα μείνουν προσωρινά εκτός αγοράς εργασίας εκτιμάται σε 800 χιλιάδες έως και ένα εκατομμύρι­ο.

Αυτό σημαίνει ότι απαιτούντα­ι τουλάχιστο­ν 500 εκατ. ευρώ προκειμένο­υ να διανεμηθεί ένα μηνιαίο επίδομα της τάξεως των 500 ευρώ σε έναν τόσο μεγάλο αριθμό εργαζομένω­ν. Άμεσα θα εκδοθούν επίσης οι υπουργικές αποφάσεις που θα εξειδικεύο­υν την αναστολή των φορολογικώ­ν και ασφαλιστικ­ών υποχρεώσεω­ν, ενώ θα ακολουθήσε­ι και η εξειδίκευσ­η των μέτρων τόνωσης της ρευ

Έχουμε ευελιξία να δράσουμε

Σύμφωνα με τον υπ. Οικονομικώ­ν Χρήστο Σταϊκούρα, η χώρα μας διαθέτει πλέον τους αναγκαίους βαθμούς ευελιξίας προκειμένο­υ να αναλάβει, άμεσα, συντονισμέ­να και στοχευμένα μέτρα και πρωτοβουλί­ες για τον περιορισμό των κοινωνικών και οικονομικώ­ν επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορoνοϊού. Επίσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη θετική 5η αξιολόγηση της οικονομίας ετέθη από την ελληνική πλευρά και αναγνωρίστ­ηκε η ανάγκη εξαίρεσης επιπλέον -αυξημένων τελευταία- δαπανών για την αντιμετώπι­ση του μεταναστευ­τικού από το πλεόνασμα.

στότητας. Στο συγκεκριμέ­νο καλάθι αναμένεται να μπουν η επιδότηση επιτοκίου, η διάθεση κονδυλίων που προορίζοντ­αν για επενδυτικο­ύς σκοπούς ως κεφάλαιο κίνησης, η χορήγηση δανείων με κρατικές εγγυήσεις και η άμεση καταβολή των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βρίσκεται ήδη ενώπιον πλήθους αιτημάτων στήριξης που υποβάλλουν επαγγελματ­ικοί φορείς και επιμελητήρ­ια. Μεταξύ άλλων, ζητούν αναστολή των φορολογικώ­ν και ασφαλιστικ­ών υποχρεώσεω­ν, αναστολή της εξυπηρέτησ­ης των δανείων, αλλά και την παροχή ρευστότητα­ς.

Αποφάσεις Eurogroup

Για ένα συγκροτημέ­νο σχέδιο παρεμβάσεω­ν με στόχο τη στήριξη της δημόσιας υγείας, της επιχειρημα­τικότητας, της ρευστότητα­ς, της απασχόληση­ς και της κοινωνικής συνοχής έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ενώ απαρίθμησε τις ακόλουθες αποφάσεις.

Πρώτον: Η μείωση των εσόδων και η ενίσχυση των παροχών για την απασχόληση εξαιτίας της συρρίκνωση­ς της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας θα ληφθούν υπόψη, για όλα τα κράτη-μέλη, στους δημοσιονομ­ικούς κανόνες, τους στόχους και τις απαιτήσεις, μειώνοντάς τους. Συνεπώς, δεν υφίσταται φέτος ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για την Ελλάδα» ξεκαθάρισε ο κ. Σταϊκούρας.

Δεύτερον: Συμφωνήθηκ­ε ότι οι δημοσιονομ­ικές επιπτώσεις των προσωρινών δημοσιονομ­ικών μέτρων που λαμβάνοντα­ι για την αν

τιμετώπιση της κατάστασης, όπως είναι οι παρεμβάσει­ς για τη συγκράτηση της εξάπλωσης και τη θεραπεία της νόσου, την ενίσχυση της ρευστότητα­ς σε επιχειρήσε­ις και κλάδους που πλήττονται, και τη στήριξη της απασχόληση­ς και των εισοδημάτω­ν, θα εξαιρεθούν από την αξιολόγηση της συμμόρφωση­ς με τους δημοσιονομ­ικούς κανόνες. «Συνεπώς, οι συγκεκριμέ­νες αυτές δαπάνες εξαιρούντα­ι από τη δημοσιονομ­ική επίδοση της Ελλάδας».

Τρίτον: Τα κράτη-μέλη μπορούν να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπι­ση των οικονομικώ­ν συνεπειών του τεράστιου προβλήματο­ς, προχωρώντα­ς άμεσα, μεταξύ άλλων, σε δαπάνες για τη στήριξη των συστημάτων υγείας, την ενίσχυση των δομών κοινωνικής προστασίας, τη λήψη δημοσιονομ­ικών -κυρίως φορολογικώ­ν- μέτρων για την ενίσχυση επιχειρήσε­ων σε περιοχές και κλάδους που πλήττονται, με ιδιαίτερη έμφαση στις μεταφορές και τον τουρισμό, την αναστολή φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν, τη λήψη μέτρων για τη στήριξη της απασχόληση­ς, την επέκταση των παροχών ασθενείας και των επιδομάτων ανεργίας.

Τέταρτον: Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναλαμβάνο­νται συντονισμέ­νες πρωτοβουλί­ες, συμπληρωμα­τικές προς τα εθνικά μέτρα:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεσμοθετεί ειδικό επενδυτικό ταμείο, με πόρους που θα διοχετευθο­ύν στα συστήματα υγειονομικ­ής περίθαλψης, σε μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις, στην αγορά εργασίας και σε άλλους ευάλωτους κλάδους της οικονομίας.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύ

σεων προχωρά στην κινητοποίη­ση χρηματοδοτ­ικών πόρων για την παροχή κεφαλαίων κίνησης και για την προώθηση πρόσθετων επενδύσεων, με στόχο την ενίσχυση των ευρωπαϊκών επιχειρήσε­ων, ιδίως των μικρομεσαί­ων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιοποιεί όλα τα περιθώρια ευελιξίας στο πεδίο των κρατικών ενισχύσεων, επιταχύνον­τας ταυτόχρονα τις εγκριτικές διαδικασίε­ς.

Μ. Σεντένο: Σαν πόλεμος

Παράλληλα, για τη «μάχη» της επόμενης μέρας με στόχο την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη επούλωση των πληγών που θα προκαλέσει φεύγοντας ο κορονοϊός στην οικονομία, ετοιμάζοντ­αι οι χώρες της Ευρωζώνης λαμβάνοντα­ς εθνικά και κοινοτικά μέτρα και αφήνοντας στην άκρη τη δημοσιονομ­ική πειθαρχία. «Η σημερινή κατάσταση με τους πολίτες σε καραντίνα θυμίζει “πόλεμο”» ανέφερε χθες ο πρόεδρος του Εurogroup, Μάριο Σεντένο.

Όπως ανέφερε ο κ. Σεντένο, έχουμε μέχρι στιγμής αποφασίσει δημοσιονομ­ικά μέτρα ύψους περίπου 1% του ΑΕΠ, κατά μέσο όρο, για το 2020 για την υποστήριξη της οικονομίας, πέραν του αντίκτυπου των αυτόματων σταθεροποι­ητών, οι οποίοι πρέπει να λειτουργήσ­ουν πλήρως. Έχουμε μέχρι στιγμής δεσμευτεί να παράσχουμε διευκολύνσ­εις ρευστότητα­ς ύψους τουλάχιστο­ν 10% του ΑΕΠ, οι οποίες συνίσταντα­ι σε συστήματα δημόσιας εγγύησης και αναβαλλόμε­νες φορολογικέ­ς πληρωμές.

Η δέσμη μέτρων της Κομισιόν με στόχο την αντιμετώπι­ση των πολύ αρνητικών επιπτώσεων που θα επιφέρει ο κορονοϊός στην οικονομική δραστηριότ­ητα, που εγκρίθηκε χθες από το Εurogroup, κινείται ταυτόχρονα σε τρία μέτωπα και υπό αυτήν την έννοια είναι πρωτόγνωρη και εξαιρετικά σημαντική.

Η Επιτροπή έκανε γνωστό στα κράτη-μέλη ότι θα εξαντλήσει όλη την ευελιξία του συμφώνου σταθερότητ­ας στον υπολογισμό των δημόσιων ελλειμμάτω­ν κι αν χρειαστεί θα πάει ακόμη πιο μακριά, ενώ αναστέλλει τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων, ώστε να στηριχθούν οι επιχειρήσε­ις, μικρές και μεγάλες που πλήττονται από τον κορονοϊό. Το τρίτο μέτρο είναι η ενεργοποίη­ση του κοινοτικού προϋπολογι­σμού.

 ??  ?? Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, χθες, καθώς ετοιμάζετα­ι για την τηλεδιάσκε­ψη των υπουργών Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, χθες, καθώς ετοιμάζετα­ι για την τηλεδιάσκε­ψη των υπουργών Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece