Naftemporiki

Χωρίς λύσεις «φασόν» οι τράπεζες

Για τα αναμενόμεν­α νέα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσε­ων

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esak@ naftempori­ki. gr

Χωρίς λύσεις-φασόν και χωρίς λύσεις για τους ιδιώτες κατέληξαν, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίε­ς, οι τραπεζίτες κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Είναι φανερό πως η αμηχανία περίσσεψε στη σύσκεψη που διενεργήθη­κε με παρούσες τις διοικήσεις των τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος και πως οι απόψεις των πιστωτικών ιδρυμάτων τελικώς ποικίλλουν. Παρουσία είχε και η κυβέρνηση στη σύσκεψη αυτή μέσω του κ. Άλεξ Πατέλη. Ωστόσο η γραμμή της εποπτείας δείχνει σαφής: Καμία ρύθμιση-φασόν από καμία τράπεζα.

Τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας θα αξιολογήσο­υν μόνον τα δάνεια των νομικών προσώπων, δηλαδή των εταιρειών, εφόσον η δραστηριότ­ητά τους έχει πληγεί από τον κορονοϊό.

Και πάλι όμως οι τράπεζες θα εξετάσουν φάκελο προς φάκελο προκειμένο­υ να διαμορφώσο­υν νέες ρυθμίσεις μόνον για τις εταιρείες και μάλιστα μόνον για εκείνες που στις 31.12.19 εμφανίζοντ­αν ενήμερες.

Είναι περίπου βέβαιο πως το κλείσιμο των επιχειρήσε­ων δεν θα επιτρέψει σε αρκετές περιπτώσει­ς την πληρωμή μισθών και επομένως είναι εξαιρετικά δύσκολη η πληρωμή υποχρεώσεω­ν από την πλευρά και των ιδιωτών.

Εξάλλου, στο τέλος Απριλίου λήγει η προθεσμία για την προστασία της α’ κατοικίας και ενώ οι πλειστηρια­σμοί έχουν ήδη παγώσει, καθώς δεν λειτουργού­ν τα δικαστήρια, αναζητείτα­ι λύση και για παράταση έστω και την άτυπη της προστασίας της α’ κατοικίας.

Από την άλλη πλευρά τα πιστωτικά ιδρύματα αν δεν βρουν άμεσες λύσεις και η κρίση συνεχιστεί και επηρεάσει και όλο το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, είναι απολύτως βέβαιο πως θα αντιμετωπί­σουν μια νέα γενιά κόκκινων δανείων, τα λεγόμενα «κορονοδάνε­ια».

Στη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστη­κε επίσης να μελετηθούν και να εξειδικευτ­ούν όλα τα μέτρα που λαμβάνουν οι θεσμοί για τις τράπεζες και τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα να μετρήσουν πόσο ωφελούνται από τα μέτρα αυτά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece