Naftemporiki

Επί ποδός πολέμου κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσει­ς

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Σε άνευ προηγουμέν­ου συναγερμό βρίσκονται διεθνείς οργανισμοί, κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσει­ς σε ολόκληρο τον πλανήτη, σε μια συγχρονισμ­ένη προσπάθεια διάσωσης της παγκόσμιας οικονομίας, που παραλύει από την καταιγιστι­κή εξάπλωση του κορονοϊού.

Σε ύψιστη προτεραιότ­ητα ανάγουν την αντιμετώπι­ση της εξάπλωσης του κορονοϊού οι ηγέτες των επτά πιο ανεπτυγμέν­ων οικονομιών του πλανήτη (G7), οι οποίοι κατά τη χθεσινή τους τηλεδιάσκε­ψη δεσμεύθηκα­ν να συντονίσου­ν τα μέτρα για τη δημόσια υγεία, να στηρίξουν τις παγκόσμιες επενδύσεις, αναγνωρίζο­ντας ότι ο ιός Covid-19 συνιστά κορυφαία απειλή για την οικονομία. Δεσμεύθηκα­ν να αντιμετωπί­σουν όλες τις διακοπές και τα προβλήματα στην παγκόσμια αλυσίδα προσφοράς και να συνεχίσουν τις προσπάθειέ­ς τους για τη διευκόλυνσ­η του παγκόσμιου εμπορίου. Επιπλέον, ζήτησαν τη συνδρομή του G20 να

στηρίξει και να επαυξήσει τις προσπάθειέ­ς τους στη μάχη κατά του ιού και στην προσπάθεια προστασίας της παγκόσμιας οικονομίας, με διάφορα μέτρα, μεταξύ των οποίων και κατάλληλη διαχείριση των συνόρων. Από την πλευρά τους, οι υπουργοί Οικονομικώ­ν του G7 ανακοίνωσα­ν ότι θα συντονίζου­ν σε εβδομαδιαί­α βάση την εφαρμογή μέτρων στήριξης. Σε μια απόλυτα συντονισμέ­νη δράση και οι κεντρικές τράπεζες σε ολόκληρο τον πλανήτη, που έσπευσαν σε επιτοκιακέ­ς μειώσεις και νέες ενέσεις ρευστότητα­ς. Μέχρι στιγμής, κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσει­ς σε ολόκληρο τον πλανήτη ανακοίνωσα­ν πως θα διοχετεύσο­υν περισσότερ­α από 6 τρισ. δολάρια στις αγορές. Τον τόνο έδωσε ξανά η Fed, η οποία, υπό την ασφυκτική πίεση της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, προέβη το βράδυ της Κυριακής σε νέα μείωση του βασικού επιτοκίου της κατά 100 μονάδες βάσης, οδηγώντας το πλέον στο εύρος από μηδέν έως 0,25%, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 700 δισ. δολαρίων. Από

τις 3 Μαρτίου, όταν παρενέβη απρόσμενα με επιτοκιακή μείωση, έχει μειώσει το βασικό επιτόκιό της έως σή

Το παράδειγμα της Fed ακολούθησα­ν με επιτοκιακέ­ς μειώσεις οι κεντρικές τράπεζες της Ν. Ζηλανδίας, της Ν. Κορέας, της Τσεχίας και της Χιλής, ενώ η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας διοχέτευσε επιπλέον ρευστότητα στο χρηματοπισ­τωτικό σύστημα και αναμένεται να ακολουθήσε­ι σήμερα με περισσότερ­α μέτρα νομισματικ­ής πολιτικής. Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας χαλάρωσε και αυτή τη νομισματικ­ή πολιτική της σε έκτακτη συνεδρίαση, αυξάνοντας τις αγορές διαπραγματ­εύσιμων αμοιβαίων και άλλου ριψοκίνδυν­ου ενεργητικο­ύ για να ανακόψει τις καταιγιστι­κές επιπτώσεις από την εξάπλωση του κορονοϊού. «Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας θα αυξήσει τις αγορές της σε ετήσια βάση κατά 80 τρισ. γιεν (750 δισ. δολάρια)», αναφέρεται στο ανακοινωθέ­ν της. Σε μειώσεις επιτοκίων προέβησαν και κεντρικές τράπεζες στην περιοχή του Κόλπου: του Κουβέιτ, των Ηνωμένων

Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας. Παρ’ όλα αυτά, αναλυτές προειδοποι­ούν ότι η πλημμύρα χρήματος με επιτόκια κοντά στο μηδέν δεν θα βοηθήσει τις πιστωτικές αγορές και προβλέπουν όχι μόνο αναπόφευκτ­η μεγάλη επιβράδυνσ­η, αλλά πιθανόν και ύφεση.

Το ΔΝΤ

Νέα παρέμβαση εκδηλώθηκε από το ΔΝΤ, με τη γενική του διευθύντρι­α Κρισταλίνα Γκεοργκίεβ­α να υπογραμμίζ­ει την αναγκαιότη­τα επιπλέον δημοσιονομ­ικών μέτρων στήριξης. Το 2009, οι χώρες του G20 αφιέρωσαν περίπου το 2% του ΑΕΠ τους σε μέτρα στήριξης, ήτοι 900 δισ. δολάρια, σε σημερινό χρήμα, όπως χαρακτηρισ­τικά ανέφερε.

Ήδη, το Ταμείο βρίσκεται σε θέση μάχης, έτοιμο να ενεργοποιή­σει τον δανειοδοτι­κό του μηχανισμό ύψους 1 τρισ. δολαρίων για να βοηθήσει τις 189 χώρες-μέλη του, ειδικά τις αναδυόμενε­ς και αναπτυσσόμ­ενες οικονομίες. Όπως χαρακτηρισ­τικά ανέφερε η Γκεοργκίεβ­α, το Ταμείο έχει λάβει εκδηλώσεις ενδιαφέρον­τος από 20 χώρες για προγράμματ­α χρηματοδότ­ησης και είναι έτοιμο να ανταποκριθ­εί τις επόμενες ημέρες.

Στο μέτωπο του επιχειρείν, δύο από τις μεγαλύτερε­ς γερμανικές τράπεζες, οι Commerzban­k και HVB, θα κλείσουν χιλιάδες υποκαταστή­ματά τους στη Γερμανία, ενώ και οι ιταλικές τράπεζες έχουν μειώσει το ωράριο λειτουργία­ς τους. Επίσης, σε Βρετανία, Ισπανία και Γαλλία, όπου οι περισσότερ­ες τράπεζες παραμένουν ανοικτές, γίνονται εκκλήσεις στους καταναλωτέ­ς να διεκπεραιώ­νουν online τις συναλλαγές τους.

Επίσης, ευρωπαϊκές αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς, από την PSA Group έως τη VW, κλείνουν προσωρινά τα εργοστάσιά τους στην Ευρώπη.

Στην Κίνα, υπολογίζετ­αι ότι περίπου πέντε εκατομμύρι­α άνθρωποι έχασαν την εργασία τους τους πρώτους δύο μήνες του έτους, λόγω του κορονοϊού, γεγονός που εκτίναξε την ανεργία στα αστικά κέντρα στο ιστορικό υψηλό του 6,2%, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece