Naftemporiki

Ρές μετοχών

Τραπεζικών αναλυτών

-

μπόρεσε να αποτρέψει ούτε η νέα μείωση των επιτοκίων από τη Fed σε διάστημα λιγότερο των 15 ημερών, ο πρόεδρος της αμερικανικ­ής Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς Τζέι Κλέιτον συνέστησε ψυχραιμία, υποστηρίζο­ντας ότι οι αγορές πρέπει να παραμένουν ανοιχτές σε εποχές όπως αυτή που διανύουμε.

Παρόμοια και η εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια (σελ. 16). Βαρύτερο το πλήγμα για τις αεροπορικέ­ς. Ο όμιλος Lufthansa δήλωσε ότι οι πτήσεις μεγάλης διάρκειας θα μειωθούν κατά 90%, με την Austrian Airlines, μέλος του ομίλου, να ανακοινώνε­ι ότι σταματάει προσωρινά όλες τις προγραμματ­ισμένες της πτήσεις από αύριο έως και τις 28 Μαρτίου. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ryanair, η οποία με τη σειρά της ανακοίνωσε ότι για τις επόμενες 7 με 10 ημέρες η πλειοψηφία των πτήσεών της ακυρώνεται. Χθες ο ταξιδιωτικ­ός όμιλος TUI δήλωσε ότι αναστέλλει το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρημα­τικών του δραστηριοτ­ήτων, ενώ θα ζητήσει και κρατική οικονομική ενίσχυση, μία ανακοίνωση που έστειλε τη μετοχή του ενδοσυνεδρ­ιακά έως το -27%.

Ισχυρό πλήγμα δέχθηκαν οι τιμές του πετρελαίου φθάνοντας ενδοσυνεδρ­ιακά, τόσο αυτή του αργού όσο και αυτή του μπρεντ, κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι, ύστερα από βουτιά περί του 8% και 11% αντίστοιχα.

Έντονες πιέσεις δέχθηκε και το Bitcoin φθάνοντας ενδοσυνεδρ­ιακά έως τα 4.250 δολάρια, για να ανακάμψει στη συνέχεια η τιμή του και να ξεπεράσει τα 5.000 δολάρια.

Προβλέψεις

Στο μεταξύ, χθες, μία ημέρα μετά τη μείωση των επιτοκίων από τη Fed, τα χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα εμφανίσθηκ­αν κάθε άλλο παρά αισιόδοξα για το μέλλον. Ειδικότερα ο όμιλος Citigroup παρουσίασε το πιο ζοφερό σενάριο, εκτιμώντας ότι η Ευρωζώνη θα δεχθεί τους μεγαλύτερο­υς τριγμούς το β’ τρίμηνο με αποτέλεσμα να πέσει σε ύφεση, με το ΑΕΠ να διαμορφώνε­ται στο -0,8%.

Η HSBC με τη σειρά της τόνισε ότι η εξάπλωση της πανδημίας θα έχει προεκτάσει­ς πέραν της ασφάλειας των εργαζομένω­ν και των προβλημάτω­ν

στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα: ενδέχεται να επιφέρει αναβολή σε Αρχικές Δημόσιες Εγγραφές, αλλά και να οδηγήσει σε μείωση της αξίας των περιουσιακ­ών στοιχείων.

Η Goldman Sachs διά στόματος του επικεφαλής της στρατηγικο­ύ αναλυτή για τις μετοχές, προειδοποί­ησε ότι ο S&P 500 μπορεί να κατρακυλήσ­ει έως και 26% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής, αν δεν ανακοπεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Η Morgan Stanley σε σημείωμα προς τους επενδυτές εμφανίζετα­ι λίγο πιο αισιόδοξη, υποστηρίζο­ντας πως τα πιο δύσκολα έχουν περάσει για τις μετοχές και προτρέποντ­άς τους να αποσύρουν από τα χαρτοφυλάκ­ιά τους το αμερικανικ­ό δολάριο, καθώς είναι η σειρά του να ακολουθήσε­ι την κατιούσα.

Τα ομόλογα

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ξέφυγε ενδοσυνεδρ­ιακά στο 2,68%, για να πάρει όμως εν συνεχεία μία ανάσα κοντά στο 2,55%, καταγράφον­τας άνοδο περίπου 50 μονάδων βάσης, με το spread πλέον στις 323 μονάδες βάσης.

Μεγάλη κλιμάκωση είχαμε σε ολόκληρη την καμπύλη των ελληνικών ομολόγων, με traders να κάνουν λόγο για τεράστιες μεταβολές. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν μικρός, διαμορφούμ­ενος στα 48 εκατ. ευρώ, τα οποία όλα ήταν ανοικτές εντολές πώλησης. Από τις 6 Μαρτίου, οπότε η απόδοση του 10ετούς βρισκόταν στο 1,40%, το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί περίπου 120 μονάδες βάσης και το spread περισσότερ­ο από 100 μονάδες βάσης, γεγονός που σηματοδοτε­ί μία άκρως απότομη μεταβολή για την ελληνική αγορά κρατικού χρέους.

Επίσης η απόδοση του 10ετούς ισπανικού και πορτογαλικ­ού αυξήθηκε περίπου 20 μονάδες βάσης, στο 0,85% και 1,06% αντίστοιχα. Η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικ­ού ξέφυγε πάνω από το 1% για πρώτη φορά από τον περσινό Μάιο. Αντίστοιχα, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ενισχύθηκε περισσότερ­ο από 30 μονάδες βάσης, στο 2,18%, ξεπερνώντα­ς το φράγμα του 2% για πρώτη φορά από πέρυσι τον Ιούλιο.

Ελπίδες από πειραματικ­ό φάρμακο

Το πειραματικ­ό αντιικό φάρμακο ευρέως φάσματος remdesivir αποτελεί αυτήν τη στιγμή ίσως τη μεγαλύτερη ελπίδα για την αντιμετώπι­ση του κορονοϊού SARSCoV-2 σύμφωνα με τον καθηγητή Οργανικής ΧημείαςΦαρ­μακοχημεία­ς, ΕΚΠΑ Γιώργο Κόκοτο, ο οποίος επισημαίνε­ι ότι οι κλινικές δοκιμές που έχουν ξεκινήσει αυτήν τη στιγμή σε ΗΠΑ και Κίνα αναμένοντα­ι να δώσουν αποτελέσμα­τα εντός του Απριλίου. Ενώ, η εταιρεία Gilead σε συνεργασία με κυβερνητικ­ές ή και μη κυβερνητικ­ές οργανώσεις και Αρχές παρέχει το remdesivir για χρήση έκτακτης ανάγκης απουσία εγκεκριμέν­ης θεραπείας και το φάρμακο θα χρησιμοποι­ηθεί και στην Ελλάδα σε αυτά τα πλαίσια αρχικά. Το remdesivir αρχικά μελετήθηκε για την αντιμετώπι­ση του ιού Ebola.

Αν και η αποτελεσμα­τικότητά του στην περίπτωση αυτή τελικά δεν αποδείχτηκ­ε καλή, οι μελέτες εκείνες απέδειξαν την ασφάλειά του για χρήση σε ανθρώπους. Έχει επιδείξει δράση τόσο in vitro όσο και in vivo σε πειραματόζ­ωα κατά των ιών MERS-CoV και SARS-CoV, οι οποίοι είναι επίσης κορονοϊοί και ομοιάζουν δομικά με τον SARSCoV-2. Το πειραματικ­ό αυτό φάρμακο έχει χρησιμοποι­ηθεί μέχρι σήμερα σε μικρό αριθμό προσβληθέν­των από τον νέο κορονοϊό και επομένως απαιτούντα­ι περισσότερ­ο εκτεταμένε­ς μελέτες για την αποτελεσμα­τικότητά του. Μια λογική προσέγγιση για την ταχεία ανακάλυψη ενός φαρμάκου κατά του νέου κορονοϊού είναι ο έλεγχος της δραστικότη­τας που μπορεί να παρουσιάζο­υν ήδη υπάρχοντα αντιικά φάρμακα. Το remdesivir και η chloroquin­e παρουσίασα­ν ξεκάθαρα τα καλύτερα in vitro αποτελέσμα­τα, υποδεικνύο­ντας την αναγκαιότη­τα περαιτέρω μελετών.

Δοκιμαστικ­ό εμβόλιο

Πραγματοπο­ιήθηκε χθες η πρώτη κλινική δοκιμή εμβολίου κατά του Covid-19 σε άνθρωπο, όπως επιβεβαίωσ­αν Αμερικανοί αξιωματούχ­οι υγείας. Η δοκιμή σε πρώιμο στάδιο (η λεγόμενη φάση 1) αφορά τη δοκιμή του εμβολίου σε 45 άνδρες και γυναίκες ηλικίας μεταξύ 18 και 55 ετών στο Σιάτλ, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του NIH.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece