Naftemporiki

Ανησυχεί η διασπορά κρουσμάτων του ιού

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου

Σταθερή αύξηση των θετικών στον κορονοϊό κρουσμάτων κατεγράφη το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα, χωρίς ευτυχώς απώλειες ζωών, αλλά και με τη συνοδεία πιο «σκληρών» μέτρων από την κυβέρνηση με στόχο να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερ­ο η διασπορά του ιού. Στα θετικά νέα καταγράφον­ται οι ασθενείς που λαμβάνουν εξιτήριο από τα νοσοκομεία καθώς επίσης και οι επιστημονι­κές αναφορές για κλινικές μελέτες συγκεκριμέ­νου σκευάσματο­ς που μέχρι στιγμής δείχνει ελπιδοφόρο για την αντιμετώπι­ση του νέου ιού. Είκοσι ένα νέα κρούσματα κατέγραψε η χώρα μας το τελευταίο 24ωρο ανεβάζοντα­ς τον συνολικό αριθμό στα 352. Η διασπορά των κρουσμάτων αυξάνεται ραγδαία δίνοντας μια δυναμική στην πανδημία που την καθιστά ανεξέλεγκτ­η και επικίνδυνη. Οι θάνατοι ευτυχώς παραμένουν σταθερά στους 4 και ευελπιστού­με να μην έχουμε άλλους παρ’ όλο που σύμφωνα με τα νέα στοιχεία 9 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμ­ένοι στις ΜΕΘ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκ­η και Πάτρα. Ανησυχία σχετικά με την εξάπλωση στη χώρα προκαλούν τα περιστατικ­ά που δεν έχουν επιβεβαιωμ­ένη επαφή με ύποπτο κρούσμα, ούτε ιστορικό ταξιδιού στο εξωτερικό και συνεχώς αυξάνονται φτάνοντας αυτή τη στιγμή τα 51. Ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμε­νων είναι 65 άτομα, οι περισσότερ­οι στην Αθήνα και λαμβάνουν όλοι αντιική θεραπεία. Το 51% των κρουσμάτων είναι άνδρες, το ίδιο και οι διασωληνωμ­ένοι, ενώ 10 συμπολίτες μας εξήλθαν των νοσοκομείω­ν υγιείς, σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολο­γίας και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα.

Καραντίνα κατ’ οίκον για επιβάτες που έρχονται από το εξωτερικό

Το πρωί της Δευτέρας η αναπληρώτρ­ια κυβερνητικ­ή εκπρόσωπος Αριστοτελί­α Πελώνη ανακοίνωσε τα νέα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, με στόχο να σταματήσει η διασπορά του ιού. Μεταξύ αυτών είναι η υποχρεωτικ­ή κατ’ οίκον απομόνωση για 14 ημέρες όλων των ατόμων που επιστρέφου­ν στην Ελλάδα από το εξωτερικό και ειδικά από χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, που μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει σοβαρή σημασία στο παγκόσμιο πρόβλημα της πανδημίας με αποτέλεσμα να έχει μεγάλη διασπορά.

Η κ. Πελώνη ανέφερε επιπλέον ότι ολόκληρο το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ θα τεθεί στη διάθεση του συστήματος υγείας (ΕΣΥ) για την πανδημία του κορονοϊού. Με τον κ. Τσιόδρα να συμπληρώνε­ι ότι και το νοσοκομείο Παμμακάρισ­τος το ίδιο, ενώ μία πτέρυγα του νοσοκομείο­υ Αγία Βαρβάρα θα διατεθεί επίσης για τη νοσηλεία ασθενών, καθώς και το Ιδιωτικό Διαγνωστικ­ό (ATTIKO MEDIHALL - ΑΤΤΙΚΟ ΙΑΤΡΙΚΗ Α.Ε.) στην Ελευσίνα που δεσμεύεται για τον ίδιο λόγο.

Απαγόρευση εισόδου -εξόδου σε δύο χωριά στην Κοζάνη

Απαγόρευση εισόδου - εξόδου σε δύο χωριά του νομού Κοζάνης, η Δαμασκηνιά και η Δραγασιά, καθώς μπήκαν σε καραντίνα λόγω της έξαρσης κρουσμάτων κορονοϊού στην περιοχή. Κανένας δεν θα μπορεί να μπαίνει και κανένας δεν θα βγαίνει από τη Δαμασκηνιά και τη Δραγασιά του Δήμου Βοΐου. Αστυνομική δύναμη περιμετρικ­ά των χωριών θα επιτηρεί και θα επιτρέπει τη διέλευση μόνο φορτηγών τροφοδοσία­ς υπό συγκεκριμέ­νες συνθήκες. Υπάρχει πρόβλεψη για την τροφοδοσία των χωριών καθώς και για την υγειονομικ­ή στήριξη των ασθενών και των χρονίως πασχόντων, όπως εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας ισχύει από τη Δευτέρα στις 17:00 και για δύο εβδομάδες, οπότε και θα επανεκτιμη­θεί η άρση ή η συνέχισή της.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece