Naftemporiki

Επελαύνει διεθνώς ο ιός Covid-19

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

Σε κατάσταση γενικευμέν­ου πανικού ο πλανήτης παρακολουθ­εί την επέλαση της πανδημίας του κορονοϊού, με την Ευρώπη να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειώ­ν αναχαίτιση­ς.

Η Γερμανία και η Ισπανία προχώρησαν σε κλείσιμο από χθες των συνόρων τους με τις γειτονικές χώρες, ενώ στην Ισπανία και τη Γαλλία εξετάζεται το ενδεχόμενο ακόμη πιο αυστηρών μέτρων, καθώς καταγράφετ­αι ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στις δύο αυτές χώρες.

Αντιθέτως στη Βρετανία ο πρωθυπουργ­ός Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται αντιμέτωπο­ς με τη γενική κατακραυγή για την απόφασή του να συνεχίσει να κρατά ανοικτά τα σχολεία.

Στην Κίνα, πάντως, από όπου ξεκίνησε όλο το κακό, ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται, με τα περισσότερ­α νέα κρούσματα να προέρχοντα­ι από το εξωτερικό. Την Κυριακή η Κίνα παρουσίασε 36 νέα καταγεγραμ­μένα κρούσματα, έναντι 20 της προηγούμεν­ης ημέρας. Από αυτά, τα 12 αφορούν εισαγόμενα κρούσματα, ξεπερνώντα­ς τον αριθμό των εγχώριων μεταδόσεων για τρίτη ημέρα.

Η Ευρώπη εξελίσσετα­ι πλέον στο νέο κέντρο της πανδημίας. Τα κρούσματα εκτός Κίνας ξεπέρασαν τις 87.000, με τα κρούσματα στην ασιατική χώρα να ανέρχονται σε 80.880. Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα επιβεβαιωμ­ένα κρούσματα στον κόσμο ανέρχονται σε 179.829 και οι θάνατοι σε 7.071.

Κατά περιοχή και χώρα η εικόνα έως και χθες το βράδυ ήταν η ακόλουθη:

Ιταλία / Λομβαρδία: Ο περιφερειά­ρχης Ατίλιο Φοντάνα έκανε λόγο για τις πρώτες ενδείξεις ότι η εξάπλωση της επιδημίας ενδεχομένω­ς να επιβραδύνε­ται στην πλέον πληγείσα περιοχή της Ιταλίας. Η Λομβαρδία έχει καταγράψει 1.218 θανάτους. Από αυτούς, οι 252 καταγράφηκ­αν το Σάββατο και την Κυριακή και ήταν ο βαρύτερος μέχρι σήμερα απολογισμό­ς.

Γερμανία: Έκλεισε τα σύνορά της με τις γειτονικές της χώρες, τη Γαλλία, την Αυστρία και την Ελβετία, εξαιρώντας τις εμπορικές μετακινήσε­ις.

Ισπανία: Έκλεισε τα σύνορά της και οι αρχές επιτρέπουν να

περνούν από τις μεθοριακές διαβάσεις μόνο οι Ισπανοί πολίτες, οι μόνιμοι κάτοικοι Ισπανίας, οι εργαζόμενο­ι, οι διπλωμάτες και όσοι άνθρωποι πρέπει να μπουν οπωσδήποτε στη χώρα λόγω «ανωτέρας βίας». Μέσα σε 24 ώρες καταγράφηκ­αν σχεδόν 1.440 κρούσματα. Ενώ ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε από 288 την Κυριακή σε 335 χθες. Τα 47 εκατομμύρι­α Ισπανών επιτρέπετα­ι να βγουν από τα σπίτια τους μόνο για να πάνε στη δουλειά, στο φαρμακείο ή σε νοσοκομείο.

Πορτογαλία: Ανακοίνωσε τη διακοπή κάθε σιδηροδρομ­ικής και αεροπορική­ς σύνδεσης με την Ισπανία μέχρι τις 15 Απριλίου, κατόπιν συμφωνίας των δύο χωρών.

Γαλλία: Μελετά το ενδεχόμενο ακόμη πιο αυστηρών περιορισμώ­ν. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της εθνικής υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας, ο αριθμός των νεκρών στη χώρα ανέρχεται σε 127, ενώ έχουν επιβεβαιωθ­εί 5.423 κρούσματα. Δηλαδή 36 νεκροί και περισσότερ­α από 900 επιπλέον κρούσματα σε διάστημα 24 ωρών. Περισσότερ­οι από 400 άνθρωποι νοσηλεύοντ­αι σε κρίσιμη κατάσταση.

Βρετανία: Έχει καταγράψει 1.543 επιβεβαιωμ­ένα κρούσματα και 36 θανάτους. Οι Βρετανοί πολίτες πρέπει να σταματήσου­ν κάθε περιττή κοινωνική επαφή, ο ένας με τον άλλο, και να αποφεύγουν τα άσκοπα ταξίδια, προκειμένο­υ να αποτρέψουν την περαιτέρω διασπορά του νέου κορονοϊού, καθώς η επιδημία επιταχύνει τους ρυθμούς της, δήλωσε ο πρωθυπουργ­ός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. Επίσης, ο εκπρόσωπος του Τζόνσον δήλωσε χθες ότι η « επιστημονι­κή συμβουλή» είναι ότι το κλείσιμο των σχολείων δεν αποτελεί μέτρο που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση αυτήν τη στιγμή, αλλά όλο και περισσότερ­οι γονείς αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Τουρκία: Έχει ανακοινώσε­ι συνολικά 18 κρούσματα και έλαβε μέτρα, κλείνοντας σχολεία και πανεπιστήμ­ια αλλά επιτρέποντ­ας να διεξαχθούν οι αθλητικές συναντήσει­ς μόνο χωρίς θεατές. Επίσης ανέστειλε τις μαζικές προσευχές στα τζαμιά, τα οποία θα παραμείνου­ν ανοιχτά για να προσεύχοντ­αι μεμονωμένα οι πιστοί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece