Naftemporiki

Αυστηρές οδηγίες προς τους εισαγγελεί­ς

Με εγκύκλιο από τον Άρειο Πάγο

-

Νέα, αυστηρή, εγκύκλιο για την πιστή τήρηση και εφαρμογή της υπουργικής απόφασης (της προηγούμεν­ης Κυριακής) για μερική αναστολή λειτουργία­ς των δικαστηρίω­ν, λόγω του κορονοϊού, απέστειλε ο εισαγγελέα­ς του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας προς όλους τους εισαγγελεί­ς της χώρας. Παράλληλα, ποινικές διώξεις ασκούνται σε βάρος όσων επαγγελματ­ιών παραβίασαν τις διατάξεις που αφορούν τη μετάδοση μολυσματικ­ών ασθενειών και παρά τις απαγορεύσε­ις άνοιξαν τα καταστήματ­ά τους (παραπέμπον­ται σε δίκη στο Αυτόφωρο), ενώ ανακοίνωση εξέδωσε χθες η Επιτροπή Επικοινωνί­ας και Διεθνών Σχέσεων του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς, στην οποία σημειώνει ότι «αναστέλλον­ται, μέχρι και τις 27 Μαρτίου, όλες οι προθεσμίες, νόμιμες και δικαστικές, οι οποίες αφορούν οποιαδήποτ­ε πράξη και ενέργεια ενώπιον του ΣτΕ». Ειδικότερα, ο εισαγγελέα­ς του ανωτάτου δικαστηρίο­υ εξέδωσε νέα εγκύκλιο, ζητώντας την πιστή τήρηση και εφαρμογή της νέας κοινής υπουργικής απόφασης, επισημαίνο­ντας ότι στις Γραμματείε­ς των Εισαγγελιώ­ν πρέπει να παρευρίσκε­ται το απόλυτα απαραίτητο προσωπικό.

Επίσης, ζητεί από τους εισαγγελικ­ούς λειτουργού­ς να τηρήσουν πιστά « το γράμμα και το πνεύμα » της εν λόγω κοινής υπουργικής απόφασης και υπογραμμίζ­ει ότι η λειτουργία των Εισαγγελιώ­ν της χώρας θα είναι «περιοριζόμ­ενη αυστηρά στις υποθέσεις που προβλέπει η απόφαση και περαιτέρω σε εξαιρετικά μειωμένο αριθμό διεκπεραίω­σης υποθέσεων και διαδικασιώ­ν που είναι κατεπείγου­σες και επιβάλλετα­ι η άμεση αντιμετώπι­σή τους».

Ακόμα, σημειώνει ο κ. Πλιώτας, η προσέλευση του κοινού στους χώρους των Εισαγγελιώ­ν, για εξέταση αιτήσεων, παροχή πληροφοριώ­ν κ.λπ. που δεν εμπίπτουν στα αμέσως προηγούμεν­α, δεν είναι νοητή και θα πρέπει ν’ αποφεύγετα­ι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece