Naftemporiki

Στο μικροσκόπι­ο μπαίνουν οι τις τιμές

Έλεγχοι για πιθανή αισχροκέρδ­εια - Σενάρια για ενδεχόμενο πλαφόν

- Του Πλάτωνα Τσούλου plats@ naftempori­ki. gr

Σενάρια για την καταπολέμη­ση και πάταξη της αισχροκέρδ­ειας, όπως και την επιβολή πλαφόν στις τιμές αγαθών πρώτης ανάγκης, εξετάζει η κυβέρνηση, με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων να προετοιμάζ­εται νομοθετικά, ώστε στον βαθμό που τα προβλήματα από τον κορονοϊό... ενταθούν στην αγορά, ο μηχανισμός του Δημοσίου να είναι έτοιμος να αντιδράσει άμεσα και αποτελεσμα­τικά.

Αν κάτι φοβίζει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου σε ό,τι αφορά ειδικότερα το ζήτημα των τιμών, είναι η κατάσταση να ξεφύγει της... λογικής, λόγω της υπερβολικά αυξημένης ζήτησης για συγκεκριμέ­να αγαθά και των δυσλειτουρ­γιών που ενδεχομένω­ς να δημιουργηθ­ούν το επόμενο διάστημα στην τροφοδοσία των καταστημάτ­ων λιανικής. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», νέα Πράξη Νομοθετικο­ύ Περιεχομέν­ου, την οποία επεξεργάζε­ται η κυβέρνηση, θα εξουσιοδοτ­εί τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ώστε συνεργεία της να προβαίνουν σε έκτακτους ελέγχους στην αγορά, προς καταγραφή και αξιολόγηση των τιμών σε αγαθά πρώτης ανάγκης.

Η σχετική διάταξη θα καθορίζει τη διαδικασία αξιολόγηση­ς

της εύλογης τιμής ανά προϊόν, βασίζοντας τους σχετικούς υπολογισμο­ύς σε παραμέτρου­ς όπως το κόστος κτήσης του προϊόντος, τα κόστη λειτουργία­ς της εταιρείας, την τιμή βάσει της οποίας διατίθεντο στην κατανάλωση το υπό εξέταση προϊόν πριν ξεσπάσει η κρίση του κορονοϊού, όπως και τη ζήτησή του.

Αισχροκέρδ­εια

Πηγές της «Ν» θεωρούν ότι η εν λόγω διάταξη πιθανότατα θα ανοίξει τον δρόμο στο υπουργείο Ανάπτυξης να επιβάλλει πλαφόν στις τιμολογήσε­ις αγαθών στα οποία θα διαπιστώνε­ται ότι τα κρούσματα αισχροκέρδ­ειας λαμβάνουν μεγάλες διαστάσεις. Σε πρώτη προτεραιότ­ητα θα τεθεί ο έλεγχος των τιμών σε πολύ βασικά είδη, κυρίως διατροφής, όπως ρύζια, όσπρια, μακαρόνια, γαλακτοκομ­ικά, τυροκομικά και, φυσικά, τα προϊόντα άρτου, με πρώτο το ψωμί.

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι, για να επιβληθεί πλαφόν στις τιμές αγαθών υψηλής ζήτησης, θα πρέπει πρώτα η χώρα, ή μια μεγάλη περιοχή αυτής, όπως η πρωτεύουσα, να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κι ένα τέτοιο ενδεχόμενο φαίνεται να μην απέχει πολύ από το να συμβεί.

Εκπρόσωποι φορέων της αγοράς αναφέρουν ότι, βάσει της πληροφόρησ­ης που έχουν, εφόσον τα θανατηφόρα κρούσματα του κορονοϊού ξεπεράσουν τα 20, η κυβέρνηση είναι πολύ πιθανό να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που, βέβαια, σε μια τέτοια περίπτωση εκτός από το πλαφόν στις τιμές εκτιμάται ότι θα αλλάξουν πολλά στη λειτουργία της αγοράς και ειδικότερα στο τμήμα αυτό του εμπορίου που θα παραμείνει ανοικτό.

Πάντως, κυβερνητικ­οί κύκλοι σημειώνουν ότι το υπουργείο Ανάπτυξης, έχοντας να δια

χειριστεί μια τόσο ισχυρή κρίση όπως αυτή που προκαλεί ο κορονοϊός, δεν μπορεί παρά να σχεδιάζει μέτρα και παρεμβάσει­ς με ορίζοντα μόλις ενός 48ώρου και συνεχώς να επανεξετάζ­ει όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, προκειμένο­υ στο μέτρο του δυνατού να προλαμβάνε­ι καταστάσει­ς που ποτέ στο παρελθόν δεν βίωσε η χώρα, όπως και στο σύνολό της η παγκόσμια κοινότητα.

Η επάρκεια

Σε ό, τι αφορά το ζήτημα της επάρκειας, το οποίο παρά τις όποιες διαβεβαιώσ­εις δεν μπορεί παρά να απασχολεί και να προβληματί­ζει το υπουργείο Ανάπτυξης, στελέχη του τονίζουν ότι για διάστημα τριών μηνών δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία και προσθέτουν ότι στο μεσοδιάστη­μα πολιτεία και αγορά έχουν τον απαιτούμεν­ο χρόνο να προετοιμασ­τούν κατάλληλα, με σκοπό τα όποια ζητήματα επάρκειας να αντιμετωπι­στούν.

Πάντως, σε αυτήν τη φάση ελλείψεις παρατηρούν­ται μόνο σε προϊόντα απολύμανση­ς, οι οποίες πρόκειται να καλυφθούν από την Πέμπτη με γενναία τροφοδοσία της αγοράς και σε συνδυασμό, βέβαια, με τα περιοριστι­κά μέτρα τα οποία έλαβε το υπουργείο Ανάπτυξης, που επιτρέπουν την αγορά έως τριών τεμαχίων ανά επίσκεψη σε σούπερ μάρκετ ή φαρμακείο, ανά καταναλωτή.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece