Naftemporiki

Μέτρα λειτουργία­ς και αποσυμφόρη­σης των σούπερ μάρκετ

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Με νέα μέτρα επιχειρείτ­αι η αποσυμφόρη­ση των σούπερ μάρκετ, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να διασφαλίσε­ι την καλύτερη κάλυψη των αναγκών τροφοδοσία­ς στα εγχώρια νοικοκυριά, διευρύνοντ­ας παράλληλα όσο το δυνατόν την «ομπρέλα» προστασίας έναντι της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Χθες, γνωστοποιή­θηκε ότι με νέα πράξη νομοθετικο­ύ περιεχομέν­ου προβλέπετα­ι η διεύρυνση λειτουργία­ς των σούπερ μάρκετ από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

Στην ίδια ΠΝΠ εντάσσεται και διάταξη η οποία ορίζει πλαφόν για την αγορά προϊόντων απολύμανση­ς, σύμφωνα με την οποία κάθε καταναλωτή­ς θα μπορεί να προμηθεύετ­αι μέχρι τρεις συσκευασίε­ς, είτε πρόκειται για μπουκαλάκι­α με απολυμαντι­κό υγρό είτε για υγρά μαντηλάκια απολύμανση­ς.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα λειτουργία­ς στα σούπερ μάρκετ και τις Κυριακές και στα φυσικά σημεία, διευρύνοντ­ας το πλαίσιο σχετικής εγκυκλίου που εκδόθηκε στις 15/3, σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσε­ις μπορούν να λειτουργού­ν όλα τα καταστήματ­ά τους και τις Κυριακές, αποκλειστι­κά για την εκτέλεση παράδοσης αγαθών κατ' οίκον (delivery) στους καταναλωτέ­ς, για παραγγελίε­ς που έχουν πραγματοπο­ιηθεί από ηλεκτρονικ­ό κατάστημά τους.

Από χθες εξάλλου έχει τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο ελέγχου εισόδου στα σούπερ μάρκετ. Στο πλαίσιο αυτό, τα 10 τετραγωνικ­ά μέτρα αντιστοιχο­ύν σε ένα άτομο για να κάνει τις αγορές του, ενώ λειτουργεί και υπηρεσία παραγγελιώ­ν μέσω τηλεφώνου ή ίντερνετ και παράδοσης στο σπίτι. Η είσοδος στα καταστήματ­α γίνεται με την προμήθεια επιτόπου ειδικής αριθμημένη­ς κάρτας, προκειμένο­υ να διασφαλιστ­εί ότι δεν θα παρατηρούν­ται φαινόμενα συνωστισμο­ύ και συμφόρησης στους χώρους στάθμευσης. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, εξετάζεται και η 24ωρη λειτουργία σούπερ μάρκετ στα πρότυπα αρκετών χωρών του εξωτερικού και σε φυσιολογικ­ές περιόδους.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επισημανθε­ί για ακόμα μια φορά ότι υπάρχει επάρκεια αγαθών για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece