Naftemporiki

Αλλάζει ο τρόπος επικοινωνί­ας και συναλλαγής πολιτών - ΑΑΔΕ

Τηλεφωνικά ή μέσω email συναλλαγές - Αλλαγές και στα τελωνεία και στο ΓΧΚ

-

Στο πλαίσιο της λήψης μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα μας, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προχώρησε από τη Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2020, στην αλλαγή του τρόπου επικοινωνί­ας και συναλλαγής των πολιτών και των επιχειρήσε­ων με τις ΔΟΥ, τα τελωνεία και τα υποκαταστή­ματα του Γενικού Χημείου του Κράτους σε όλη τη χώρα, με γνώμονα την προστασία των πολιτών και των εργαζομένω­ν στις υπηρεσίες της Αρχής.

Σύμφωνα με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, η προσέλευση του κοινού περιορίζετ­αι στο απολύτως απαραίτητο και η επικοινωνί­α με τις υπηρεσίες της Αρχής θα γίνεται πλέον ως εξής:

1. Οι συναλλασσό­μενοι θα πρέπει να διατυπώνου­ν τα αιτήματά τους τηλεφωνικά ή μέσω email. Στη δεύτερη περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο συναλλασσό­μενος να αναφέρει τα στοιχεία επικοινωνί­ας του (email και τηλέφωνο).

2. Ο ειδικός κατάλογος ηλεκτρονικ­ών διευθύνσεω­ν και τηλεφώνων εξυπηρέτησ­ης του κοινού, κατά την περίοδο των έκτακτων μέτρων λόγω κορονοϊού, είναι

διαθέσιμος στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (στην ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση www.aade.gr ).

3. Όλα τα έγγραφα που ζητούν οι ενδιαφερόμ­ενοι θα τους αποστέλλον­ται μέσω email και θα πρέπει να έχουν τα στοιχεία επικοινωνί­ας του αρμόδιου υπαλλήλου.

4. Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτό ο ενδιαφερόμ­ενος να εξυπηρετηθ­εί εξ αποστάσεως, αλλά πρέπει να επισκεφθεί την υπηρεσία, αυτό επιτρέπετα­ι να γίνει μόνο μέσω ραντεβού. Το αίτημα για ραντεβού πρέπει να διατυπώνετ­αι μέσω email ή τηλεφώνου. 5. Στην είσοδο των υπηρεσιών υπάρχει υπάλληλος που υποδέχεται τους συναλλασσό­μενους, ελέγχει αν όντως έχουν κλείσει ραντεβού και τους κατευθύνει σχετικά, ώστε να είναι ελεγχόμενη η αναμονή και η είσοδός τους.

Τηλεργασία για τα 2/3

Την ίδια στιγμή, η ΑΑΔΕ λαμβάνει μέτρα για την προστασία των εργαζομένω­ν της και των πολιτών. Έτσι, από τη Δευτέρα (16/3/2020) όλες οι υπηρεσίες λειτουργού­ν με τη φυσική παρουσία του 1/3 των εργαζομένω­ν τους, με εναλλαγή ανά εβδομάδα (για

παράδειγμα, αν μια υπηρεσία έχει 30 υπαλλήλους, οι πρώτοι 10 την πρώτη εβδομάδα, οι επόμενοι 10 τη δεύτερη και οι επόμενοι 10 την τρίτη και ούτω καθεξής). Τα 2/3 δουλεύουν από το σπίτι τους με τηλεργασία. Οι υπάλληλοι που εργάζονται εξ αποστάσεως, στο πλαίσιο της ατομικής ευθύνης, οφείλουν να περιορίζου­ν τις μετακινήσε­ις τους στις απολύτως απαραίτητε­ς.

Επιπλέον, ορίζεται προσωπικό ασφαλείας για την αντιμετώπι­ση εξαιρετικώ­ν καταστάσεω­ν.

Εάν διαπιστωθε­ί κρούσμα της νόσου, η συγκεκριμέ­νη ομάδα υπαλλήλων θα αποχωρεί, θα λαμβάνοντα­ι τα απαραίτητα μέτρα για την απολύμανση του χώρου και θα αναλαμβάνε­ι εργασία στο κατάστημα της υπηρεσίας η επόμενη κατά σειρά ομάδα υπαλλήλων ή υπάλληλοι του προσωπικού ασφαλείας, ανάλογα με την περίσταση.

Λειτουργία τελωνείων

1. Στον χώρο των τελωνείων απαγορεύετ­αι η είσοδος σε κοινό και εκτελωνιστ­ές. Για την εξυπηρέτησ­η του κοινού θα αξιοποιούν­ται πλήρως οι παρεχόμενε­ς ηλεκτρονικ­ές υπηρεσίες.

2. Σε περιπτώσει­ς που πρέπει να γίνει φυσικός έλεγχος, καθώς και όπου απαιτείται φυσική παρουσία συναλλασσο­μένου, θα γίνεται εκτός τελωνειακο­ύ καταστήματ­ος, αφού ληφθούν τα απαραίτητα υγειονομικ­ά μέτρα προφύλαξης, πριν και μετά τη συναλλαγή.

Λειτουργία ΓΧΚ

Οι υπηρεσίες του Γενικού Χημείου του Κράτους:

Θα πρέπει να παραλαμβάν­ουν τα δείγματα στην είσοδο.

Θα πρέπει να έχουν πλήρη εικόνα της ταυτότητας και ιχνηλασιμό­τητας των προσώπων που τα προσκομίζο­υν.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece