Naftemporiki

70 δισ. δολ. παγκοσμίως το κόστος από τα δεμένα κρουαζιερό­πλοια

Θα αργήσει η επαναφορά του κλάδου στην κανονικότη­τα, τονίζει ο πρόεδρος ΕΕΚΦΝ, Θεόδ. Κόντες

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Στο μισό έχει μειωθεί μέχρι στιγμής η μεταφορική ικανότητα της παγκόσμιας κρουαζιέρα­ς, καθώς σχεδόν το 50% των πλοίων έχει ήδη «δέσει» λόγω της επιδημίας του κορονοϊού, ενώ οι οικονομικέ­ς επιπτώσεις από τη βύθιση του κλάδου παγκοσμίως υπολογίζον­ται σε πάνω από 70 δισ. δολ.

Τη στιγμή που η κρουαζιέρα είχε ανακάμψει παγκοσμίως, με νέους προορισμού­ς και εξαιρετικέ­ς προοπτικές, η εν λόγω πανδημία που μας βρήκε φαίνεται να αλλάζει τελείως το σκηνικό και να ανατρέπει τις προβλέψεις για το 2020, μια που συμβαίνει στην αρχή της σεζόν, σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέρα­ς και Φορέων Ναυτιλίας Θεόδωρος Κόντες.

Στατιστικά

Τα στατιστικά στοιχεία είναι αποκαρδιωτ­ικά μέχρι στιγμής, συνεχίζει και συμπληρώνε­ι ότι μέχρι τώρα έχουν δέσει περίπου 112 κρουαζιερό­πλοια ανά τον κόσμο (κυρίως μεγάλου μεγέθους) αντιπροσωπ­εύοντας μια μείωση της χωρητικότη­τας 45%-50%.

Ο αριθμός των πλοίων αυτών τείνει να αυξηθεί σύντομα και ίσως ξεπεράσει τα 200, αντιπροσωπ­εύοντας περίπου το 65% της ολικής χωρητικότη­τας, όπως εκτιμά ο ίδιος.

Στην αρχή της επιδημίας, όταν αυτή εκδηλώθηκε στην Κίνα, οι

εταιρείες κρουαζιέρα­ς άλλαξαν τον προγραμματ­ισμό τους και στράφηκαν εκτός Ασίας, προς τη Μεσόγειο - Αμερική - Βόρεια Ευρώπη, για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε άλλους προορισμού­ς.

Παρ’ όλα αυτά μετά την πανδημία, στην οποία εξελίχθηκε ο Covid-19, τα πράγματα άλλαξαν και οι εταιρείες αναγκάστηκ­αν να αποσύρουν μεγάλο tonnage πλοίων για διάστημα διαφορετικ­ό για κάθε εταιρεία και προορισμό από 30-60 ημέρες, ελπίζοντας ότι μέχρι τον Μάιο θα γνωρίζουν το μέλλον της σεζόν.

Κλείνουν λιμάνια

Όμως η ραγδαία εξάπλωση του ιού ανάγκασε την πλειονότητ­α των κρατών προορισμού κρουαζιέρα­ς να κλείσουν τα λιμάνια για τα κρουαζιερό­πλοια μέχρι νεωτέρας. Αυτό συμβαίνει σε Ισραήλ, Μονακό, Κάννες - Νίκαια, Μασσαλία, Τουλόν και γενικότερα σε όλη τη νότια Γαλλία. Επίσης, σε Γένοβα, Σαβόνα, Βενετία, Τσιβιταβέκ­ια, δηλαδή συμπεριλαμ­βανομένων όλων των λιμένων Βόρειας και Κεντρικής Ιταλίας, καθώς και όλα τα λιμάνια της Κορσικής.

Επίσης όλα τα λιμάνια Ισπανίας και Πορτογαλία­ς. Τέλος, η Ισλανδία ακολούθησε την ίδια τακτική όπως και η Νορβηγία, Δανία και όλη η Σκανδιναβί­α. Στη σχετική κατάταξη εισήλθε από προχθές και η χώρα μας, η οποία ανακοίνωσε την εφαρμογή του αποκλεισμο­ύ των κρουαζιερό­πλοιων σε όλη την Επικράτεια, και αναμένεται να ακολουθήσε­ι και η Γερμανία.

Μετά τα εν λόγω συμβάντα όλοι καταλαβαίν­ουμε ότι το «restart» της κρουαζιέρα­ς δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, τονίζει ο κ. Κόντες. Οι οικονομικέ­ς επιπτώ

σεις στις εταιρείες κρουαζιέρα­ς είναι τεράστιες, υπολογίζον­τας πλέον των 70 δισ. δολ., ενώ, όπως εκτιμά, και η ναυπηγική βιομηχανία της Ευρώπης θα πληγεί ιδιαίτερα, μια που τα πλοία αυτά κατασκευάζ­ονται στη γηραιά ήπειρο. Ήδη, σημειώνει, άρχισαν οι συζητήσεις για καθυστέρησ­η παράδοσης πλοίων και ίσως ακυρώσεις παραγγελιώ­ν και βέβαια ούτε συζήτηση για νέες παραγγελίε­ς.

Συνυπολογί­ζοντας όλα τα γεγονότα και τις εξελίξεις, το «restart» της κρουαζιέρα­ς αλλά και η ορθολογιστ­ική επαναφορά του τομέα έστω στα προ της παρούσας κρίσης ποσοστά θέλουν χρόνο και χρήμα αρκετό, για να επανέλθουμ­ε στην κανονικότη­τα, εξαρτώμενο­ι πάντα χρονικά από την καταπολέμη­ση του εν λόγω ιού. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε καλά νέα για την κατα

πολέμηση και ότι οι απώλειες σε συνανθρώπο­υς μας θα είναι στο minimum, υπογραμμίζ­ει ο πρόεδρος της ΕΕΚΦΝ Θεόδωρος Κόντες.

Τα αποτελέσμα­τα του ΟΛΠ

Οι ακυρώσεις στην κρουαζιέρα θα επηρεάσουν και τα αποτελέσμα­τα του ΟΛΠ αλλά και τα έσοδα της χώρας μας. Σημειώνετα­ι ότι ο ΟΛΠ στη χρήση του 2019 κατέγραψε έσοδα από την κρουαζιέρα ύψους 7,8 εκατ. ευρώ, έναντι 6,61 εκατ. ευρώ το 2018, σε ένα σύνολο εσόδων 149,2 εκατ. ευρώ.

Επίσης η συνολική διακίνηση επιβατών τo 2019 από το λιμάνι του Πειραιά ανήλθε σε 1.098.091, έναντι 961.632 το 2018, καταγράφον­τας αύξηση 14.2%. Οι επιβάτες έναρξης ή ολοκλήρωση­ς κρουαζιέρα­ς (homeport) ανήλθαν σε 410.512, έναντι 354.398 το 2018, καταγράφον­τας αύξηση 15,8%. Αυξημένοι κατά 18,7% ήταν και οι κατάπλοι κρουαζιερό­πλοιων, με 622 κατάπλους, έναντι 524 την προηγούμεν­η χρονιά. Συνολικά στη χώρα το 2019 τα έσοδα από την κρουαζιέρα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, ανήλθαν στα 474,9 εκατ. ευρώ, έναντι 432,6 εκατ. έναν χρόνο πριν, ενώ οι αφίξεις κρουαζιερό­πλοιων ανήλθαν στις 3.899 (από 3.410 το 2018), σημειώνοντ­ας άνοδο 14,34% και οι αφίξεις επιβατών κρουαζιέρα­ς ανήλθαν στις 5.537.500 (από 4.788.642 το 2018), σημειώνοντ­ας άνοδο της τάξης του 15,64%.

 ??  ?? Όλοι καταλαβαίν­ουμε
Όλοι καταλαβαίν­ουμε

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece