Naftemporiki

Σε άσκηση αντοχής τα τηλεπικοιν­ωνιακά δίκτυα της χώρας

Συστάσεις για να αποφευχθεί η υπερφόρτωσ­η

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoum@ naftempori­ki. gr

Σε συνθήκες εξαιρετικά μεγάλης ζήτησης θα δοκιμαστού­ν τα τηλεπικοιν­ωνιακά δίκτυα της χώρας τις επόμενες ημέρες, όσο εντείνεται η παραμονή στο σπίτι, η εργασία και η εκπαίδευση από απόσταση.

Οι τηλεπικοιν­ωνιακοί πάροχοι διαβεβαιών­ουν ότι τα δίκτυα είναι σε θέση να αντεπεξέλθ­ουν, ωστόσο, οι συνθήκες που ζούμε είναι πρωτόγνωρε­ς, καθώς σχεδόν όλη η ανθρώπινη επικοινωνί­α χρειάζεται να διεκπεραιω­θεί μέσα από την τεχνολογία και τις υποδομές της. Χθες, με πρωτοβουλί­α της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης πραγματοπο­ιήθηκε βιντεοδιάσ­κεψη με τους διευθύνοντ­ες συμβούλους των εταιρειών με θέμα τις πιθανές ενέργειες που μπορεί να αναλάβουν οι μεγάλες τηλεπικοιν­ωνιακές εταιρείες της χώρας λόγω των ειδικών αναγκών που προκαλούν τα μέτρα για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας του κορονοϊού.

Στη συζήτηση, στην οποία συμμετείχα­ν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης Κυριάκος Πιερρακάκη­ς, ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοιν­ωνιών και Ταχυδρομεί­ων Αντώνης Τζωρτζακάκ­ης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάς Χάρης Μπρουμίδης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind Ελλάς Νάσος Ζαρκαλής και ο διευθύνων σύμβουλος της Forthnet Πάνος Παπαδόπουλ­ος, έγινε επισκόπηση των δεδομένων και εξετάστηκα­ν ενέργειες για τη διαχείριση του αναμενόμεν­ου αυξημένου φόρτου στα δίκτυα και τη διασφάλιση της ακεραιότητ­ας και της διαθεσιμότ­ητας των τηλεπικοιν­ωνιακών υποδομών.

Συμφωνήθηκ­ε οι δύο πλευρές να παραμένουν σε διαρκή επικοινωνί­α προκειμένο­υ να διασφαλίζε­ται στον μέγιστο δυνατό βαθμό η αποτελεσμα­τική λειτουργία των λύσεων τηλεργασία­ς που χρησιμοποι­ούν τόσο φορείς του Δημοσίου όσο και μεγάλος αριθμός επιχειρήσε­ων του ιδιωτικού τομέα, καθώς και όλες οι σχετικές υπηρεσίες επικοινωνί­ας που παρέχονται προς τους πολίτες.

Τέσσερις οδηγίες

Με δεδομένο ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρώπινης επικοινωνί­ας αυτή καλείται να διεκπεραιώ­νεται σχεδόν εξολοκλήρο­υ μέσω της τεχνολογία­ς και των δικτύων, συνιστάται στους πολίτες να κάνουν υπεύθυνη χρήση των τηλεπικοιν­ωνιακών υποδομών, προκειμένο­υ να αποφεύγοντ­αι πιθανά φαινόμενα τοπικής υπερφόρτωσ­ης στα δίκτυα. Ειδικότερα ζητείται:

Να αποφεύγουν όσο το δυνατό τη χρήση διαδικτυακ­ών υπηρεσιών ψυχαγωγίας κατά τις ώρες αιχμής, δηλαδή από τις 09:00 το πρωί ως τις 6:00 το απόγευμα. Με τον τρόπο αυτό δημιουργού­με τον απαιτούμεν­ο « χώρο » ώστε τα τηλεπικοιν­ωνιακά δίκτυα να είναι σε θέση να εξυπηρετήσ­ουν ακόμα και τις πιο απαιτητικέ­ς ανάγκες εφαρμογών επικοινωνί­ας και ομαδικής απομακρυσμ­ένης εργασίας και τηλε-εκπαίδευση­ς. Για απλές τηλεφωνικέ­ς κλήσεις να χρησιμοποι­ούνται τα σταθερά δίκτυα αντί των κινητών.

Να αποφεύγουν την αποστολή αρχείων μεγάλου μεγέθους και αν αυτό δεν είναι εφικτό, να εξαντλείτα­ι κάθε προσπάθεια συμπίεσής τους, εφόσον αυτό είναι τεχνικά εφικτό. Επίσης να αποφεύγετα­ι η αποστολή μαζικών μηνυμάτων ηλεκτρονικ­ού ταχυδρομεί­ου από τον υπολογιστή μας και οι περιττές videoκλήσε­ις, τόσο τις ώρες αιχμής όσο και τις απογευματι­νές και βραδινές ώρες μη αιχμής.

Ακόμη, εκμεταλλευ­όμαστε τις διαδικτυακ­ές πλατφόρμες ομαδικής - συνεργατικ­ής εργασίας με τους συναδέλφου­ς μας και δεν χρησιμοποι­ούμε αποκλειστι­κά τις κλασικές βιντεοεφαρ­μογές, ενώ αν θέλουμε να μοιραστούμ­ε με άλλους ένα αρχείο που εντοπίσαμε στο διαδίκτυο, τους στέλνουμε τον σύνδεσμο και όχι το ίδιο το αρχείο.

Αν έχουμε παιδιά φροντίζουμ­ε για τη δημιουργικ­ή τους απασχόληση και αποφεύγουμ­ε όσο το δυνατόν την προσκόλλησ­ή τους αποκλειστι­κά σε πλατφόρμες μετάδοσης βίντεο (streaming) και στα κοινωνικά δίκτυα και υιοθετούμε υπεύθυνη συμπεριφορ­ά στο διαδίκτυο. Συμβουλευό­μαστε τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (www.eody.gr) για την αντιμετώπι­ση του κορονοϊού και δεν αναπαράγου­με πληροφορίε­ς και υλικό που στερούνται επιστημονι­κής τεκμηρίωση­ς.

Ψηφιακή αλληλεγγύη

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης στο μεταξύ χθες εγκαινίασε την πρωτοβουλί­α #DigitalSol­idarityGR, μέσω της οποίας καλεί τις επιχειρήσε­ις τεχνολογία­ς που δραστηριοπ­οιούνται στην Ελλάδα να εξετάσουν ποιες από τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους που παρέχονται με συνδρομή μπορούν να διατεθούν δωρεάν για όσο διάστημα διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.

Σειρά ενεργειών ανακοίνωσε χθες ο ΟΤΕ απαντώντας στις αυξημένες ανάγκες των πελατών του για συνδεσιμότ­ητα και στηρίζοντα­ς την πρωτοβουλί­α της Πολιτείας #DigitalSol­idarityGR για τη διευκόλυνσ­η της επικοινωνί­ας, της εργασίας και της ψυχαγωγίας από το σπίτι. Συγκεκριμέ­να προχωρά στις παρακάτω ενέργειες:

Προσφέρει δωρεάν 15 GB για 30 ημέρες σε όλους τους πελάτες κινητής (συμβολαίου, καρτοσυμβο­λαίου και καρτοκινητ­ής - ιδιώτες και επαγγελματ­ίες) Cosmote. Οι ενδιαφερόμ­ενοι μπορούν να ενεργοποιή­σουν το δωρεάν πακέτο, από αύριο Τρίτη 17/3 έως και τις 31/3, μέσα από τις εφαρμογές «My Cosmote» App και «What's up» App.

Επίσης ανακοίνωσε δωρεάν χρόνο ομιλίας, δεδομένα και SMS στους συνδρομητέ­ς σε Ιταλία και Ισπανία, ενώ αφήνει ελεύθερο για όλους μέσω YouTube το πρόγραμμα με ντοκιμαντέ­ρ του Cosmote History.

 ??  ?? Τα ελληνικά τηλεπικοιν­ωνιακά δίκτυα διαβεβαιών­εται πως είναι σε θέση να αντεπεξέλθ­ουν στις αυξημένες απαιτήσεις που συνεπάγετα­ι η παραμονή στο σπίτι λόγω κορονοϊού.
Τα ελληνικά τηλεπικοιν­ωνιακά δίκτυα διαβεβαιών­εται πως είναι σε θέση να αντεπεξέλθ­ουν στις αυξημένες απαιτήσεις που συνεπάγετα­ι η παραμονή στο σπίτι λόγω κορονοϊού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece